Evropa

Evropska unija usvojila nova pravila za smanjenje emisije gasova

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2022

-

13:58

Evropska unija usvojila nova pravila za smanjenje emisije gasova
Evropska unija usvojila nova pravila za smanjenje emisije gasova - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Evropski Savet i Evropski parlament postigli su privremeni politički sporazum o jačim ciljevima smanjenja emisija gasova za države članice, u okviru takozvane uredbe o podeli napora.

Cilj sporazuma postignutog sinoć je smanjenja emisije gasova staklene bašte na nivou EU od 40 odsto, u poređenju sa 2005. godinom, za sektore koji nisu obuhvaćeni sistemom EU za trgovinu emisijama.

To uključuje drumski i domaći pomorski saobraćaj, građevinarstvo, poljoprivredu, otpad i male industrije. Oni su kolektivno odgovorni za oko 60 odsto emisija gasova staklene bašte u EU.

Predsedavaući Saveta Unije, češki ministar životne sredine Marijan Jurečka, izjavio je da mu je drago što je postignut brzi dogovor baš u vreme održavanja COP 27.

"To će omogućiti da EU pokaže svetu da ozbiljno namerava da smanji emisije, u skladu sa svojim obavezama iz Pariskog sporazuma o očuvanju globalne zagrevanje u okviru sigurnih nivoa. Naša je odgovornost da sačuvamo našu planetu za sve buduće generacije", kaže ministar.

Jurečka navodi da dogovor uzima u obzir moguće nepredviđene događaje koji utiču na emisije.

"U tom slučaju, Savet EU i Evropski parlament mogu ažurirati linearne putanje emisije za svaku državu članicu do 2025. godine", rekao je on.

Sporazum omogućava državama članicama da „pozajmljuju“ alokacije emisija i da kupuju i prodaju alokacije emisija između sebe, ali ovo će biti ograničeno na 10 odsto njihovih godišnjih alokacija emisija za period od 2021. godine do 2025. godine i 15 dsto za period od 2026. do 2030. godine.

Evropska komisija će morati da objavi akcije koje su države članice preduzele da bi postigle ciljeve u pokušaju da obezbedi transparentnost.

Komentari (0)

Evropa