Evropa

Švedska: Razgovori sa Turskom o članstvu u NATO idu dobro

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2022

-

12:21

Švedska: Razgovori sa Turskom o članstvu u NATO idu dobro
Švedska: Razgovori sa Turskom o članstvu u NATO idu dobro - Copyright Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Švedska će nastaviti dijalog sa Turskom kako bi prevazišla primedbe koje je postavila Ankara povodom prijave te zemlje za prijem u NATO, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrom.

"Smatram da razgovori idu u vrlo pozitivnom smeru", rekao je Bilstrom novinarima u Berlinu, nakon susreta sa nemačkom koleginicom Analenom Berbok, preneo je Rojters.

Bilstrom je rekao da će se razgovori nastaviti na svim nivoima i da će uskoro otići u Ankaru, dok će se razgovori između vlasti Švedske, Turske i Finske, koja je takođe aplicirala za članstvo, nastaviti paralelno.

Turska je uslovila ulazak nordijskih zemalja u NATO izručivanjem osoba koje su pronašle utočište u tim zemljama, a Ankara ih smatra teroristima.

Od 30 zemalja članica NATO, osim Turske, članstvo Švedske i Finske, nije ratifikovala ni Mađarska.

Stoga, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da ne postoji "siva zona" kada je reč o ratifikaciji članstva Švedske i Finske u NATO.

"Kada je reč o Mađarskoj, želim da pojasnim detaljno - nema sive zone", navela je Berbok.

Mađarski parlament će ove jeseni debatovati o ratifikaciji članstva nordijskih zemalja u NATO nakon što se usvoji niz zakona EU, rekao je u sredu premijer Mađarske Viktor Orban.

Komentari (0)

Evropa