Evropa

RAT U UKRAJINI Sporazum o žitu produžen, objavljen dramatičan snimak granatiranja Dnjepra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2022

-

07:27

RAT U UKRAJINI Sporazum o žitu produžen, objavljen dramatičan snimak granatiranja Dnjepra
RAT U UKRAJINI Sporazum o žitu produžen, objavljen dramatičan snimak granatiranja Dnjepra - Copyright Profimedia, EPA-EFE OLEG PETRASYUK

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 266. dan rata u Ukrajini. Nakon što je predsednik SAD Džo Bajden rekao da su rakete koje su pale na teritoriju Poljske najverovatnije pripadale ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da "nema sumnje" da su rakete pripadale ruskoj strani. U međuvremenu, Poljska je odustala od aktiviranja člana četiri NATO ugovora. Što se tiče situacije na terenu, tokom jučerašnjeg dana veći deo Kijeva je ponovo bio u mraku zbog ruskih napada na elektro-distributivnu infrastrukturu.

Ključni događaji

  • Sporazum o izvozu žita iz crnomorskih luka produžen je još četiri meseca
  • Naftogaz: U ruskim napadima oštećena postrojenja za proizvodnju gasa
  • Monastirski: U Hersonu pronađena 63 tela s tragovima mučenja i mučilišta
  • Ukrajina je stavila lider Čečenije Ramzana Kadirova na poternicu zbog "vođenje agresivnog rata ili agresivne vojne akcije"
  • Bajden kaže da projektil koji je ubio dvoje ljudi u Poljskoj možda nije došao iz Rusije
  • Zelenski tvrdi da "nema sumnje" da je eksploziju u kojoj su poginule dve osobe u Poljskoj izazvala ruska raketa. 
  • Poljska odustala od aktiviranja člana četiri NATO ugovora.

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.48 Grupa republikanaca traži reviziju sredstava upućenih Ukrajini

Pojedini predstavnici Republikanske partije u Predstavničkom domu Kongresa SAD zatražili su finansijsku reviziju sredstava koje je Kongres dodelio Ukrajini od januara 2021. godine, rekla je Mardžori Tejlor Grin, član Donjeg doma Kongresa iz Džordžije.

"Danas podnosim Predstavnickom domu nacrt rezolucije, kojom tražimo od predsednika SAD, sekretara odbrane i državnog sekretara da Predstavničkom domu dostave relevantna dokumenta u vezi sa sredstvima koja su dodeljena Ukrajini uz odobrenje Kongresa od 20. januara 2021. do 15. novembra 2022. godine", poručila je Grin u video poruci, preneo je Interfaks.

Ona je napomenula da "zahteva da se pokrene revizija za svaki dolar američkih poreskih obveznika koji je u ovom ili onom obliku prebačen u Ukrajinu". Osim Grin, još deset republikanaca je potpisalo zahtev.

21.13 IAEA: Rusija da okonča sve akcije u ukrajinskim nuklearkama

Upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) usvojio je danas treću rezoluciju od početka rata u Ukrajini, apelujući na Rusiju da okonča sve akcije u ukrajinskim nuklearnim elektranama.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Rojters je naveo da je glasanje obavljeno iza zatvorenih vrata, a zahtev za rezoluciju su podnele Kanada i Finska.

profimedia

 

21.04 Čavušoglu o sporazumu o žitu: Zahtevi Rusije moraju biti ispunjeni

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da zahtevi Rusije moraju biti ispunjeni kako bi žito stiglo do onih kojima je potrebno. Komentarišući sporazum koji je postignut danas o produženju isporuke žita preko Crnog mora, Čavušoglu je pojasnio da zahtevi Rusije moraju biti ispunjeni kako bi se osigurao pristup hrani onima kojima je potrebna, prenela je Anadolija.

"Turska ne brani Rusiju, ali je svesna da je ovo sporazum u kojem se moraju ispuniti zahtevi Rusije kako bi žito stiglo do onih kojima je potrebno", rekao je Cavusoglu na konferenciji za novinare.

20.52 Ukrajinski Jug: Rusima ostalo samo sedam brodova na Crnom moru

Vladimiru Putinu je ostalo samo sedam brodova na Crnom moru, tvrdi Ukrajinsko operativno zapovedništvo Jug, formacija ukrajinskih snaga koja deluje u južnom delu zemlje. U objavi na Fejsbuku napisali su da je jedan od razloga smanjenja ruske flote i olujno nevreme. "Dok se olujno nevreme pojačava u Crnom moru, neprijateljska flota smanjena je na sedam plovila, uključujući jedan nosač podmorskih projektila", objavili su.

Zapadni mediji nisu mogli nezavisno proveriti ove brojke, ali je poznato da je ruska crnomorska flota pretprela velike gubitke od početka rata. Jedan od najvećih udaraca za rusku mornaricu bilo je potonuće vodeće krstarice "Moskve".

18.45 Švedska šalje Ukrajini vojnu pomoć od 287 miliona dolara

Švedski parlament odobio je danas slanje vojne opreme Ukrajini u vrednosti od 287 miliona dolara. Paket pomoći uključuje sisteme protivvazdušne odbrane, municiju, oklopna vozila, ličnu opremu, uključujući zimske komplete odeće i zaštite tela, opremu za nišanjenje, šatore i maskirne mreže, prenela je ukrajinska "Pravda".

Kako je ranije rekao švedski premijer Ulf Kristerson, ovaj paket vojne pomoći Ukrajini je najveći od početka rata Ruske Federacije protiv Ukrajine u punom obimu - veći od svih prethodnih paketa zajedno. "Očigledno, Ukrajina se dobro brani od ruske ofanzive, daleko iznad očekivanja, a delimično objašnjenje za to je činjenica da dobijaju jaku podršku drugih zemalja", naveo je švedski premijer.

18.33 Borelj: Rusija još nije spremna za mir u Ukrajini

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da mir u Ukrajini neće biti moguć dok Rusija ne povuče svoje trupe, ali da Moskva nije pokazala da je spremna na to. "Bojim se da Rusija nije spremna da se povuče i sve dok se ne povuče, mir neće biti moguć", rekao je Borelj za Rojters.

17.05 Ruske snage preuzele glavni put za snabdevanje u DNR

Ruske snage preuzele su danas kontrolu nad glavnim putem za snabdevanje između naselja Pavlovka i Nikoloskoje u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je portparol Ministarstva odbrane general-pukovnik Igor Konašenkov. "Put između sela Pavlovka i Nikoloskoje u južnoj oblasti Donjecke Narodne Republike stavljen je pod našu punu kontrolu", izjavio je Konašenkov.

Ruske snage su svojim operacijama odbile tri napada od strane ukrajinske vojske, koja je pokušala da sa tri čete napreduje sa područja naselja Prečistovka, Ugledar i Novomihajlovka u DNR, dodao je Konašenkov.

16.05 Blinken: Rusijazna da svet ne bi prihvatio odbijanje sporazuma o žitu

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je danas da je pristanak Rusije da obnovi sporazum o izvozu žita i drugih poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka, znak da je Moskva osećala da svet ne bi prihvatio bilo kakvo odbijanje produžetka sporazuma.

"Zajedno smo poslali jasnu poruku predsedniku Vladimiru Putinu da treba da produži crnomorsku inicijativu za žito, koja je trebalo da istekne u subotu", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Bangkoku, uoči samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK), preneo je Rojters.

15.57 Izvor: Ukrajinske snage ubile 39 proruskih aktivista u Hersonu

"Ukrajinske snage bezbednosti ubile su 39 proruskih aktivista u Hersonu, izjavio je danas portparol hitnih službi. "Njihova tela nisu predata rođacima i planirano je da se inscenira situacija da je reč o ruskim ratnim zločinima", tvrdi neimenovani izvor. Još 74 osobe su odvedene u nepoznatom pravcu, prenele su RIA Novosti.

Associated Press

15.15 EU: Dodatna energetska oprema i materijal za hitnu pomoć Ukrajinu

Evropska komisija odlučila je da pošalje novu pomoć Ukrajini, koja se sastoji od 1.800 tona hitne pomoći ovog meseca, uključujući i oblast energetike, za podršku Ukrajini preko Mehanizma civilne zaštite EU. Time je ukupna materijalna pomoć koja je upućena Ukrajini iznosila 74.000 tona, u vrednosti od preko 450 miliona evra, i predstavlja povrh 523 miliona evra finansijske humanitarne pomoći koja je već pružena od početka ruske invazije.

Najnovija podrška dolazi iz Belgije, Finske, Nemačke, Slovačke, Luksemburga i Švedske, a između ostalog uključuje snabdevanje energijom, skloništa, materijal za prvu pomoć, zaštitnu odeču, vatrogasnu opremu, kamione za vodu i autobuse.

14.00 Moskva: Nijedan ruski zvaničnik ne razmišlja o upotrebi atomskog oružja

Kremlj je danas poručio da nijedan ruski zvaničnik ne razmišlja o upotrebi atomskog oružja i optužio je Kijev da stalno menja uslove vezane za moguće mirovne pregovore. Portparol Kremlja Dmitri Peskov je rekao novinarima da su za Rusiju nezamislivi javni pregovori sa Ukrajinom i naveo da Moskva poziva Vašington da usmeri Kijev ka diplomatiji. Peskov je izjavio da je Vašington u stanju da shvati zabrinutost Rusije i da, ukoliko Sjedinjene Američke Države to žele, ohrabri Ukrajinu da se vrati za pregovarački sto, javlja Rojters.

13.38 Rusija potvrdila produžetak sporazuma o žitu

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da će sporazum o žitu automatski biti produžen na četiri meseca u istom formatu, ali i upozorilo da će svaki pokušaj da se humanitarni koridor za izvoz žita u Crnom moru iskoristi u provokativne vojne svrhe, biti odlučno suzbijen.

Kako se pojašnjava u saopštenju, sporazum o žitu, koji su u Istanbulu 22. jula potpisale Rusija, Turska, Ukrajina i UN, automatski se produžava na 120 dana u istom formatu, jer nijedna strana nije imala prigovor.

"Ruska strana takođe ostavlja mogućnost tehničkog produženja ''crnomorske inicijative'' bez ikakvih promena u pogledu roka i obima", precizirano je u saopštenju.

12.30 Naftogaz: U ruskim napadima oštećena postrojenja za proizvodnju gasa

Ruski raketni napadi oštetili su ili uništili neke od ukrajinskih postrojenja za proizvodnju gasa, saopštila je danas državna energetska kompanija Naftogaz.

Izvršni direktor Naftogaza Oleksij Černišov rekao je da je Rusija izvršila "masovni napad" na infrastrukturu kompanije za proizvodnju gasa Ukragasdobiča (Ukrgazvydobuvannia) u istočnoj Ukrajini, preneo je Rojters.

"Trenutno znamo za nekoliko objekata koji su uništeni. Drugi su pretrpeli oštećenja različitog stepena", rekao je Černišov.

11.55 Moskva: Ukrajinci kontrolišu jedan odsto teritorije u Lugansku

Ukrajinske snage kontrolišu 1 odsto teritorije u istočnoj oblasti u Lugansku, prenose RIA novosti citirajući proruskog šefa oblasti. Proruski načelnik Leonid Pasečnik rekao je da Ukrajina kontroliše selo Belogorovka i dva druga mesta u regionu.

11.15 Erdogan zahvalio UN, Rusiji i Ukrajini na produženju sporazuma

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zahvalio se danas Ujedinjenim nacijama, Moskvi i Kijevu na produženju sporazuma koji omogućava nastavak ukrajinskog izvoza žitarica. "Izvoz više od 11 miliona tona žitarica u poslednja četiri meseca pokazao je važnost sporazuma za globalnu bezbednost hrane", napisao je Erdogan na Tviteru.

11.00 Kuleba razgovarao sa Blinkenom: Došlo je vreme za Patriot

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom koga je obavestio o novim raketnim udarima na Ukrajinu.

"Delimo viđenje da Rusija snosi punu odgovornost za raketni teror i posledice na teritorijama Ukrajine, Poljske i Moldavije", naveo je on. Kuleba je rekao da je zahvalio SAD za ključnu saradnju u odbrani, ističući da je potrebno ubrzati isporuku sistema vazdušne odbrane Ukrajini. "Takođe sam ubeđen da je došlo vreme za 'Patriot'", naveo je Kuleba.

10.45 Objavljen snimak granatiranja Dnjepra

U novom udaru Rusije na ukrajinske gradove, granatiran je i Dnjepar, a Kijev tvrde da u tom gradu i Odesi radi protivvazdušna odbrana. Obajvljen je snimak eksplozije gde se vidi kako granata pada na put dok ljudi voze automobile.

10.25 Fon der Lajen pozdravila produžetak sporazuma o izvozu žita

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen častitala je produžetak sporazuma o izvozu žita. "Zajedno sa EU, inicijativa UN za crnomorsko žito pomaže da se izbegne globalna nestašica hrane i snize cene hrane uprkos ratu u Rusiji", navela je ona.

10.07 Monastirski: U Hersonu pronađena 63 tela s tragovima mučenja i mučilišta

U Hersonu istražitelji su otkrili 63 tela s tragovima mučenja nakon što su ruske snage napustile to područje, rekao je jutros ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski, prenosi Njujork tajms.

"Sada su 63 tela otkrivena u regiji Herson, ali moramo shvatiti da je istraga tek počela, biće otkriveno još mnogo tamnica i grobnih mesta", naveo je Monastirski.

On je kazao da su zvaničnici otkrili 436 slučajeva ratnih zločina tokom ruske okupacije, i da je pronađeno 11 zatvora, uključujući četiri na kojima su zatočeni ljudi mučeni.

Najčešći oblici zlostavljanja pritvorenika bili su elektrošokovi, premlaćivanja plastičnim ili gumenim palicama i gušenje stezanjem creva za disanje na gas maski stavljenoj na glave zatvorenika, rekao je.

09.40 Kijev: Ruski napadi usmereni na postrojenja za proizvodnju gasa

Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je da su novi današnji ruski raketni napadi bili usmereni na postrojenja za proizvodnju gasa i fabriku raketa, izvestila je agencija Interfaks Ukrajina.

"Rakete trenutno lete iznad Kijeva. Sada bombarduju našu proizvodnju gasa, naša preduzeća u Dnjepru i Južmašu (fabrika raketa)", rekao je ukrajinski premijer na konferenciji za novinare, a preneo Rojters.

09.30 Gutereš: Pozdravljam nastavak Crnomorske inicijative za žito

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je danas produženje Crnomorske inicijative za žito kako bi se olakšao izvoz ukrajinskh poljoprivrednih proizvoda.

„Pozdravljam dogovor svih strana da nastave inicijativu za žito kako bi se olakšao bezbedni izvoz prehrambenih namirnica i đubriva iz Ukrajine“, naveo je Gutereš u saopštenju, prenosi Rojters.

09.10 Dogovor o izvozu žita produžen još četiri meseca

Dogovor o izozu žita iz ukrajinskih luka produžen je još 120 dana, potvrdio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. To je dogovoreno u Istanbulu, pa je Zelenski zahvalio Guterešu i Erdoganu što su pomogli da se prevaziđe kriza sa hranom.

09.00 U Zaporoškoj oblasti poginule najmanje četiri osobe, spasioci izvlače ljude ispod ruševina

U granatiranju Zaporožške oblasti noćas pogođena je stambena zgrada, a poginulo je četvoro ljudi. Spasioci sprovode akciju kako bi iz ruševina izvukli ljude.

08.45 Rusi granatirali Odesu

Ruska raketa pogodila je lučki grad Odesu saopštili su danas ukrajinski zvaničnici. Za sada nema više detalja o eventualnim žrtvama ili materijalnoj šteti, prenosi Rojters. Nekoliko ukrajinskih regiona danas je u stanju pripravnosti zbog raketnih udara, prenosi TASS.

Sirene za vazdušni napad su se oglasile u Odeskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Sumskoj i Nikolajevskoj oblasti, kao i u delovima Kirovogradske oblasti i oblastima Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod kontrolom Kijeva.

08.34 Granatiran Krim, Ukrajinci javljaju da je pogođen aerodorm

Kako javlja Gardijan, prijavljene su eksplozije u okupiranom gradu Džankoju na Krimu. Prema pisanju ukrajinskih medija, pogođen je ruski aerodrom. Ukrinform je saopštio da su se eksplozije čule kasno u sredu uveče, pozivajući se na lokalne Telegram kanale.


08.10 SAD: Podrška Ukrajini dokle god je potrebno

Sjedinjene Američke Države nastaviće da podržavaju Ukrajinu u odbrani od Rusije koliko god to bude bilo potrebno, izjavili su vodeći vojni lideri Amerike, ističući da Kijev treba da odluči kada i kako da pregovara sa Moskvom.

"Ukrajina će nastaviti da se bori. Neće odstupiti. Ukrajina je bila slobodna i želi to da ostane", rekao je general Mark Mili, načelnik Združenih generalštaba americke vojske, preneo je Rojters.

08.00 Poljska neće tražiti aktiviranje člana 4 NATO ugovora

Poljski premijer Mateuš Moravjecki potvrdio je da se neće pozvati na član 4 Severnoatlantskog ugovora u vezi sa padom projektila u selu Prževodovu u blizini granice sa Ukrajinom, a u kojem su ubijene dve osobe. On je dodao da je razvoj događaja u vezi s padom rakete doveo do zaključka da se ne radi o namernom napadu na teritoriju Poljske. "Stoga se nismo pozivali na član 4. Ovaj pristup je naišao na dobar prijem kod naših NATO saveznika", rekao je on za kanal TVP.

07.57 Bajden osporio izjavu Zelenskog da raketa nije ukrajinska

Predsednik SAD Džozef Bajdeno osporio je danas izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da raketa koja je pala u Poljsku, kada su poginule dve osobe, nije ukrajinskog porekla. "To nije dokaz“, rekao je Bajden novinarima u Beloj kući po povratku sa putovanja po Aziji, prenosi Rojters.

07.40 UN: Ne nazire se kraj konflikta u Ukrajini

Podsekretar Ujedinjenih nacija Rozemeri Dikarlo izjavila je da se ne nazire kraj konflikta u Ukrajini i dodala da postoji realna mogućnost da se rat pretvori u katastrofu.

"Zaista, ne nazire se kraj konflikta. Dokle god traje postoji potencijalna opasnost od katastrofe, realna je. Incident u Poljskoj, u blizini Ukrajinske granice, bio je zastrašujući podsetnik da se mora učiniti sve da se spreči dalja eskalacija", rekla je Dikarlo, preneo je TASS

Raketa je pala u poljsko selo na 15 kilometara od granice sa Ukrajinom i tada su ubijene dve osobe. Poljski predsednik Anžej Duda rekao je da to nije bio nameran napad na Poljsku, sa čime su se složili i visoki zvaničnici NATO-a i SAD.

07.30 Zelenski ubeđen da raketa nije ukrajinska

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da "nema sumnje" da je eksploziju u kojoj su poginule dve osobe u Poljskoj izazvala ruska raketa. On je pozvao poljske vlasti da se uključe u istragu i da veruje da je eksploziju u utorak izazvao ruski projektil, dodajući da je svoje zaključke zasnovao na izveštajima ukrajinske vojske u koje "ne može, a da ne veruje".

07.25 Zaharova: Vašingon nije zainteresovan za istragu u Poljskoj

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da "Vašington uopšte nije zainteresovan" za istragu o incidentu u Poljskoj, kada su u utorak uveče poginule dve osobe, nakon što je raketa pala u poljsko selo Prževodovo, jer "SAD uvek imaju nekoga da okrive".

"Američku vladu baš briga za rezultate istrage, ko je ispalio raketu. Bela kuća nikad nije bila ovako providna. Američka vlada uvek ima ''dežurnog krivca'' zbog političkih razloga", navela je Zaharova na Telegramu, preneo je TASS.

07.18 Stoltenberg: Nemamo naznaka da Rusija sprema ofanzivne radnje protiv NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na konferenciji za novinare da preliminarni podaci istrage sugerišu da je jučerašnja ekplozija na istoku Poljske rezultat toga što je ukrajinski PVO sistem ispaljen da odbrani ukrajinsku teritoriju od ruskih napada.  

Stoltenberg je naveo da želi da bude jasan kada kaže da to nije ukrajinska greška, već da Rusija snosi odgovornost dok nastavlja ilegalni rat protiv Ukrajine.  

07.05 Moravjecki: Pokretanje člana 4 možda neće biti potrebno

Poljska i dalje analizira mogućnost da aktivira član 4 ugovora NATO, ali ta mera možda neće biti neophodna, rekao je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler rekao je sinić da Varšava razmatra da li da pokrene član 4, što bi značilo održavanje sastanka članica NATO nakon što je ugrožen "teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost" Poljske.

Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova rekao je agenciji Rojters da današnji sastanak NATO u Briselu nije sazvan na osnovu člana četiri o formalnom mehanizmu za konsultacije prema kojem zemlja članica može da sazove sastanak alijanse kada oseti da je njena teritorija narušena ili ugrožena.

07.00 Ukrajina stavila Kadirova na poternicu

Lider Čečenije Ramzan Kadirov poručio je večeras Kijevu da nema potrebe da ga stavlja na poternicu i da ga traži, ističući da će doći sam. "Gospodo SBU, odredite mesto i vreme, ja ću doći. Doći ću po vas i kazniti vas za sve vaše zločine", poručio je Kadirov putem video snimka objavljenom na Telegramu. On je dodao da je već nekoliko puta bio u Ukrajini.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) stavila je Kadirova na poternicu zbog "vođenje agresivnog rata ili agresivne vojne akcije", za šta je predviđena kazna zatvora od 10 do 15 godina, prenela je agencija RIA Novosti.

6.55 General Mili: Male šanse da Ukrajina vojno pobedi, politički možda

General Mark Mili, načelnik Združenih generalštabova americke vojske, odbacio je mogućnost da bi Ukrajina mogla uskoro da pobedi u ratu, upozoravajući da Rusija i dalje ima značajnu borbenu moć u Ukrajini, uprkos tome što je išla korake unazad tokom napada.

"Verovatnoća da Ukrajina uskoro ostvari vojnu pobedu - a to znači da izbaci Ruse sa cele svoje teritorije, uključujući i Krim - nije velika", rekao je Mili, preneo je Rojters. On je dodao da politički može doći do rešenja po kojem bi se Rusi povukli.

Komentari (0)

Evropa