Evropa

Diplomatski skandal u Libiji: Grčki ministar spoljnih poslova odbio da izađe iz aviona u Tripoliju

Komentari

Autor: Kathimerini.gr

17/11/2022

-

19:50

Diplomatski skandal u Libiji: Grčki ministar spoljnih poslova odbio da izađe iz aviona u Tripoliju
Nikos Dendias - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Tokom posete ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Dendijasa Libiji došlo je do diplomatskog incidenta. Program Ministarstva spoljnih poslova Grčke predviđao je posetu Tripoliju, a potom i Bengaziju. Uslov koji je bio postavljen, što se Tripolija tiče, bio je susret samo sa predsednikom predsedničkog saveta Mohamedom Menijem.

Međutim, kada je avion sleteo na prestonički aerodrom, Dendijasa je čekala minsitarka inostranih poslova vlade Naila Mangus, zbog čega je grčki ministar odlučio da ode u Bengazi, a da se poseta Tripoliju otkaže.

Grčki Kathimerini podseća je da je Mangus, ministarka u prelaznoj vladi Tripolija, u oktobru sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom potpisala tursko-libijski sporazum,  koji se zasniva na ilegalnom tursko-libijskom "memorandumu" iz 2019. godine koji je osudila međunarodna zajednica.

Naime, Turska je 2019. godine potpisala kontroverzni sporazum o pomorskoj granici sa Tripolijem, dajući tako Libiji pristup spornoj ekonomskoj zoni u istočnom Sredozemnom moru.

Sporazum je ignorisao postojanje nekoliko grčkih ostrva, uključujući Krit, koji se nalazi između Turske i Libije. To je ponovo pokrenulo postojeće tenzije Turske sa Grčkom, Kirpom i Egiptom oko prava na istraživanje nafte i gasa u Sredozemlju.

"Poseta ministra spoljnih poslova Nikosa Dendijasa Tripoliju, gde je trebalo da se sastane sa predsednikom Menfijem, otkazana je pošto je libijsko Ministarstvo spoljnih poslova prekršilo dogovor. Etapa posete istočnoj Libiji nastavlja se normalno", navodi se u zvaničnom saopštenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

Dendijas je potom stigao u Bengazi gde je održana ceremonija donacije 30.000 vakcina protiv kovida 19. Kako je istakao ministar, Grčka nastavlja da podržava libijski narod u borbi protiv pandemije doniranjem dodatnih vakcina, nakon donacije 200.000 vakcina u avgustu 2021. godine.

"Grčka vlada je spremna da donira čak i više vakcina nego što Libija može da ih aplikuje", primetio je Dendijas i dodao: "To je potez za opšte dobro kojem svi građani sveta treba da imaju pristup"

On je istakao da je situacija na aerodromu u Bengaziju mnogo bolja od one sa kojom se susreo prilikom prve posete.

Libija, koja je zahvaćena previranjima od 2011. godine kada je zbačen dugogodišnji vladar Moamer Gadafi, ima dve rivalske administracije na vlasti, na istoku i na zapadu zemlje.

Komentari (0)

Evropa