Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Ruske snage izvele skoro 400 artiljerijskih udara na istoku Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/11/2022

-

09:00

RAT U UKRAJINI Zelenski: Ruske snage izvele skoro 400 artiljerijskih udara na istoku Ukrajine
RAT U UKRAJINI Zelenski: Ruske snage izvele skoro 400 artiljerijskih udara na istoku Ukrajine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 269. dan rata u Ukrajini. Isporuke električne energije na teritoriji Ukrajine sada su pod kontrolom. Ukrajinsko ministarstvo energetike saopštilo je da uprkos nizu ruskih napada na infrastrukturu za proizvodnju i distribuciju električne energije nema potrebe za strahom. Napadi Rusije na ukrajinsku infrastrukturu pojačani su nakon ukrajinske kontraofanzive u oblasti Harkova i ponovnog ulaska u Herson.

Ključni događaji:

  • Kijev: Situacija sa električnom energijom pod kontrolom
  • Ukrajina: Petoro ranjenih u ruskom napadu na mesto na kojem se pruža humanitarna pomoć kod Hersona
  • Nastavljeno granatiranje NE Zaporožje, IAEA osudila napad
  • Medvedev: Zelenski ne želi sa razgovara sa Rusijom
  • Moskva: Odluka Poljske o neizdavanju viza Lavrovu za samit OEBS je provokacija bez presedana
  • Ukrajina: Sa šest NATO članica proizvodićemo oružje
  • Kijev: U ruskim napadima na Ukrajinu dosad poginulo 437 dece, povređeno 837

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

21.00 Zelenski: Ruske snage izvele skoro 400 artiljerijskih udara

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruske snage u toku današnjeg dana izvele skoro 400 artiljerijskih udara u istočnim regionima Ukrajine.

„Najžešće borbe, kao i ranije, vode se u regionu Donjecka. Iako je danas bilo manje napada zbog pogoršanja vremena, obim ruskog granatiranja je nažalost i dalje izuzetno velik“, rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

20.15 Muzej u Hersonu uništen i opljačkan

Vrhovna Rada objavila je fotografije muzeja u Hersonu iz kojeg se nedavno povukla ruska vojska. Kako se može videti na fotografijama, zbirka je odneta ili uništena. Vitrine s predmetima su polupane, a izloženi artefakti su ukradeni.

18.02 Erdogan: Ozbiljne posledice po Evropu zbog izolacije Rusije

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas da će politika izolacije Rusije dovesti do ozbiljnih posledica po evropske zemlje. "Cena će biti beskrajna. I Evropa sve više plaća tu cenu, a sa njom i Poljska", rekao je Erdogan u emisiji "Moskva. Kremlj. Putin" na TV kanalu Rusija 1, prenosi agencija RIA Novosti.

16.40 Međusobne optužbe Kijeva i Moskve za granatiranje nuklearke u Zaporožju

Ukrajinska uprava zaporoške nuklearne elektrane saopštila je da ruske snage stoje iza jučerašnjeg i jutrošnjeg granatiranja pogona nuklearke, što je u suprotnosti sa tvrdnjama Moskve da su artiljerijske udare izvršile ukrajinske snage.

Kompanija za nuklearnu energiju Energoatom saopštila je da je registrovano najmanje 12 pogodaka u infrastrukturne objekte elektrane, prenosi Rojters.

Energoatom objavio je na Telegramu da spisak oštećene opreme ukazuje da su napadači "gađali i onesposobili upravo onu infrastrukturu koja je bila neophodna za ponovno pokretanje blokova 5 i 6" i obnavljanje proizvodnje električne energije.

16.10 Makron optužio Rustiju da "hrani" antifrancusku propagandu u Africi

Predsednik Francuske Emanuel Makron optužio je Rusiju da "hrani" antifrancusku propagandu u Africi i da se ponaša kao "grabljivica" u problematičnim afričkim zemljama.

Govoreći na marginama samita nacija francuskog govornog područja u Tunisu, Makron je zamoljen da odgovori kritičarima koji navode da Francuska iskorišćava istorijske ekonomske i političke veze u svojim bivšim kolonijama radi sopstvenih interesa, preneo je Rojters.

"Ovu percepciju hrane drugi, to je politički projekat", rekao je Makron u intervjuu za TV5 Mond.

15.55 Cekov: Ukrajina nema šanse da povrati Krim

Ukrajina nema šanse da povrati Krim ni upotrebom vojne sile, a ni političkim delovanjem, izjavio je danas za agenciju TAS S član Saveta Federacije Rusije sa Krima Sergej Cekov. "Ukrajina uopšte nema šanse da povrati Krim vojnim putem. To je nemoguće. Ali ne znači da ne treba da budemo spremni na provokacije i akcije sa njihove strane. Oni se pripremaju, ali i mi", rekao je Cekov.

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak izjavio je ranije da se ta zemlja sprema za ofanzivu na Krim, a zamenik ukrajinskog ministra odbrane Vladimir Gavrilov rekao je juče u intervjuu za Skaj njuz da će ukrajinske snage biti na Krimu do decembra, kao i da će rat biti završen na proleće naredne godine.

14.50 Konašenkov: Ukrajinci nastavljaju granatiranje NE Zaporožje

Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju teritoriju oko nuklearne elektrane Zaporožje i to su jutros učinile dva puta, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"Kijevski režim nastavlja sa provokacijama sa ciljem da stvori pretnju od veštačke katastrofe u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Artiljerija ukrajinskih oružanih snaga je 19. novembra ispalila 11 artiljerijskih granata velikog kalibra na teritoriju nuklearne elektrane", rekao je Konašenkov, prenela je agencija TAS S.

Kako je naveo, jutros su ukrajinske snage dva puta granatirale teritoriju nuklearne elektrane, a za samo pola sata ispaljeno je 12 granata.

13.11 Nastavljeno granatiranje NE Zaporožje, IAEA osudila napad

Granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje se nastavlja i do sada je zabeleženo 15 pogodaka u objekte elektrane, izjavio je danas Renat Karča, savetnik direktora ruske kompanije za proizvodnju nuklearne energije Rosenergoatom.

"Oni nisu samo juče granatirali, oni granatiraju danas, granatiraju sada. Do sada je zabeleženo oko 15 pogodaka u objekte nuklearne elektrane. Svaki artiljerijski udar na nuklearnu elektranu dovodi u opasnost nuklearnu bezbednost", rekao je Karča za TAS S.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) osudila je napad na nukleranu elektranu Zaporožje u Ukrajini, koja je pod kontolom ruskih snaga, preneo je Rojters. IAEA je zatražila da oni koji stoje iza napada odmah prestanu sa njim.

09.03 Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

U svim regionima Ukrajine oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, prenosi Kanal 24. Stanovnici se upozoravaju da što pre potraže sklonište.

09.00 Poljanski: Pismo Guterešu o maltretiranju zarobljenih Rusa

Rusija je uputila pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, u formi zvaničnog dokumenta Saveta bezbednosti i Generalne skupštine UN, u kojem se iznose nove činjenice o maltretiranju ruskih ratnih zarobljenika od strane Ukrajine, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

"Uputili sni kao zvanični dokument Sveta bezbednosti i Generalne skupštine, pismo generalnom sekretaru UN sa novim dokazima o ukrajinskom maltretiranju ruskih ratnih zarobljenika i apel Antoniju Guterešu da se zaustavi kršenje međunarodnog humanitarnog prava od strane Kijeva", napisao je ruski diplomata na svom Telegram kanalu, prenosi TAS S.

U objavio Poljanskog se naglašava da će Rusija na sednicama SB i GS UN nastaviti da informiše strane diplomate o zločinima kijevskog režima.

08.45 Rosenergoatom: 12 ukrajinskih projektila na Nuklearnu elektranu Zaporožje

Prvi put od septembra ukrajinske oružane snage izvele su juče 12 udara na nuklearnu elektranu Zaporožje, izjavio je Renat Karča, savetnik generalnog direktora ruske kompanije Rosenergoatom. " U periodu tokom jučerašnjeg dana od 17.15 do 17.41 dvanaest projektila pogodilo je deo postrojenja nuklearne elektrane Zaporožje", izjavio je Karća za TV kanal Rusija 24, prenosi TASS.

Associated Press

08.40 Kijev: Situacija sa električnom energijom pod kontrolom

Isporuke električne energije na teritoriji Ukrajine su pod kontrolom, uprkos nizu ruskih napada na infrastrukturu za proizvodnju i distribuciju električne energije, i nema potrebe za panikom, saopštilo je juče ukrajinsko ministarstvo energetike. Prvi čovek DTEK, najveće privatne energetske kompanije u toj zemlji, u odvojenoj izjavi je poručio da nema potrebe da ljudi napuštaju Ukrajinu, prenosi Rojters.

08.30 Porošenko: Prvo Ukrajinu u NATO, pa onda pregovori s Rusijom

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je juče da je članstvo Ukrajine u NATO glavni preduslov za mir u Evropi i svetu i da povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine nije dovoljno za početak mirovnih pregovora.

Govoreći na Međunarodnom bezbednosnom forumu u Halifaksu u Kanadi, on je rekao da Ukrajina želi da "zameni bezbednosni štit ukrajinskih Oružanih snaga NATO štitom iz člana 5", što se odnosi kolektivnu odbranu, gde se napad na jednu članicu Alijanse smatra napadom na sve saveznike.

08.15 Ukrajina: Petoro ranjenih u ruskom napadu na mesto na kojem se pruža humanitarna pomoć kod Hersona

Pet osoba je ranjeno tokom ruskog napada na mesto na kome se pruža humanitarna pomoć u blizini Hersona, objavio je viši savetnik ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko. On je rekao da se napad dogodio u gradu Bilozerka, zapadno od Hersona. Timošenko je istakao da se u vreme napada na tom mestu delio hleb.

07.55 Medvedev: Zelenski ne želi sa razgovara sa Rusijom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nema nameru da razgovara sa Rusijom, jer ne priznaje realnost da se Ukrajina raspala, napisao je juče na svom Telegram kanalu zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Dok to ne učini nema smisla sedati za pregovarački sto, rekao je on. Prema njegovim rečima, Zelenski ne želi nikakve pregovore iz sasvim očiglednih sebičnih razloga, preneo je TASS. "Štaviše, pregovori su za njega veoma opasni", napisao je Medvedev.

07.30 Moskva: Odluka Poljske o neizdavanju viza Lavrovu je provokacija bez presedana

Moskva je osudila i ocenila kao provokaciju odluku Varšave, koja je odbila da dozvoli ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da na njenoj teritoriji početkom decembra učestvuje na sastanku šefova diplomatija OEBS-a. "Odluka Poljske je provokativna i bez presedana", stoji u saopštenju ruskog MIP.

"Očekujemo da Ruska Federacija izabere članove svoje delegacije u skladu s važećim propisima", rekao je AFP-u izvor iz rotirajućeg poljskog predsedništva OESS-a navodeći da na sastanke Moskva ne bi trebalo da šalje "​​osobe koje je EU sankcionisala".

07.10 Ukrajina: Sa šest NATO članica proizvodićemo oružje

Ukrajinski državni koncern za oružje Ukroboronprom saopštio je da će zajedno proizvoditi i razvijati teško naoružanje i vojnu opremu sa najmanje šest država članica NATO-a, uključujući Poljsku, Češku, Francusku, Dansku i još nekoliko sa kojima su potpisani ugovori o neotkrivanju podataka.

Ukroboronprom je naveo da je pokrenuo proizvodnju municije kalibra 122 i 152 mm, kao i mina 120 mm po NATO tehnologiji, što bi, kako je istaknuto, trebalo da smanji zavisnost Ukrajine od artiljerijske isporuke iz inostranstva.

Komentari (0)

Evropa