Evropa

Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva: Škotska nema nadležnosti za novi referendum o nezavisnosti

Komentari

Autor: Euronews

23/11/2022

-

11:26

Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva: Škotska nema nadležnosti za novi referendum o nezavisnosti
Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva: Škotska nema nadležnosti za novi referendum o nezavisnosti - Copyright Tanjug/Aaron Chown/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da škotski parlament nema zakonodavnu nadležnost da održi konsultativni referendum o nezavisnosti sledeće godine. Presuda je doneta nakon što su slučaj pokrenule škotska vlada i Škotska nacionalna partija (SNP) Nikole Sterdžon u oktobru.

Najviši britanski sud odlučivao je o tome da li škotska poluautonomna administracija može da organizuje glasanje o nezavisnosti bez saglasnosti londonske vlade.

Škotska premijerka Nikola Sterdžon  planirala je da održi novi referendum o nezavisnosti u oktobru sledeće godine, ali je vlada Velike Britanije rekla da se to neće dogoditi, dodajući da je referendum 2014. godine – na kome je pobedio odgovor "ne" sa 55 odsto, bio "događaj koji se viđa jednom u generaciji", prenosi Euronews

Od tada su Škoti ravnomerno podeljeni po pitanju nezavisnosti, iako su u poslednjih osam godina dosledno vraćali političare koji se zalažu za nezavisnost u parlamente u Vestminsteru i Edinburgu, pri čemu je SNP od tada osvajao sve nacionalne glasove.

Škotski parlament trenutno ima većinu poslanika koji se zalažu za nezavisnost, i dolaze iz SNP i partije Zelenih.

Sterdžon SNP tvrde da su odlazak Velike Britanije iz Evropske unije i pandemija koronavirusa preokrenuli politiku i ekonomiju i da je vreme da se ponovo razmotri pitanje nezavisnosti.

Kako se odvijao sudski spor?

Pet sudija Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva u Londonu saslušalo je argumente u ovom slučaju tokom nekoliko dana u oktobru.

Stav britanske vlade je bio da samo Vestminster može dati zeleno svetlo svakom novom referendumu o nezavisnosti jer ustavna pitanja ostaju u nadležnosti londonske vlade i nisu preneta na Edinburg.

U međuvremenu, advokati škotske vlade su tvrdili da bi predloženi referendum, poput referenduma o Bregzitu 2016, bio samo savetodavni i da sam po sebi ne bi značio da Škotska postaje nezavisna, jer bi trebalo da se vode pregovori i donesu novi zakoni pre nego što se to zaista i dogodi.

Šta se dalje dešava? 

Aktivisti za nezavisnost organizovali su u sredu uveče skupove u 14 škotskih gradova i gradova i na pet lokacija širom Evrope - u Briselu, Parizu, Rimu, Berlinu i Minhenu - bilo je svakako planirano da se održe ovi događaji, bez obzira na presudu Vrhovnog suda.

"Pristalice drugog referenduma o nezavisnosti biće na ulicama širom zemlje nakon presude Vrhovnog suda", rekla je Lesli Ridok iz kampanje Vreme za Škotsku koja organizuje skupove.

"Njihova odluka u velikoj meri utiče na planove za drugi referendum, a želja među 50 odsto Škota za još jednom rečju o našoj budućnosti mora biti vidljiva i uticajna u ovom kritičnom trenutku", dodala je ona.

Nikola Stardžon je ranije rekla da ako Vrhovni sud ne presudi u korist škotske vlade, onda će sledeći opšti izbori u Ujedinjenom Kraljevstvu postati de fakto glasanje o nezavisnosti, a njena stranka će voditi kampanju samo u vezi sa tim jednim pitanjem. 

Komentari (0)

Evropa