Evropa

Evropol: Uhapšene 142 osobe osumnjičene za sajber kriminal, procenjena šteta širom sveta veća od 115 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2022

-

13:33

Evropol: Uhapšene 142 osobe osumnjičene za sajber kriminal, procenjena šteta širom sveta veća od 115 miliona evra
Evropol: Uhapšene 142 osobe osumnjičene za sajber kriminal, procenjena šteta širom sveta veća od 115 miliona evra - Copyright europol.europa.eu

veličina teksta

Aa Aa

U koordinisanoj akciji, koju je vodila Velika Britanija, a koju su podržali Evropol i Evrodžast, uhapšeno je 142 osumnjičenih za sajber kriminal.

Pravosudni i policijski organi u Evropi, Australiji, SAD, Ukrajini i Kanadi uklonili su sajt koji je omogućavao prevarantima da se lažno predstavljaju kao korporacije ili kontakti od poverenja kako bi pristupili informacijama žrtava, što je vrsta sajber kriminala poznata kao "spufing".

Veruje se da prouzrokovana šteta prelazi 100 miliona funti, odnosno 115 miliona evra, saopštio je Evropol.

Komesar londonske policije Mark Rouli izjavio je da je eksploatacija tehnologije od strane organizovanih kriminalaca jedan je od najvećih izazova za sprovođenje zakona u 21. veku.

Predsednik Evrodžusta Ladislav Hamran rekao je, da pošto sajber kriminal ne poznaje granice, međusobna efikasna pravosudna saradnja ključna je za privođenje počinilaca pred lice pravde.

Izvršna direktorka Evropola Katrin de Bol kazala je da današnja hapšenja šalju poruku sajber kriminalcima da više ne mogu da se kriju iza međunarodne anonimnosti.

Usluge sajta omogućavale su onima koji se prijave i plate uslugu da anonimno upućuju lažne pozive, šalju snimljene poruke i presreću jednokratne lozinke.

Korisnici su bili u mogućnosti da se lažno predstavljaju kao banke, maloprodajne kompanije i vladine institucije radi ostvarivanja finansijske dobiti.

Istraživanja su pokazala da je sajt za 16 meseci zaradio više od 3,7 miliona evra.

Prema podacima britanskih vlasti, gubici žrtava trenutno iznose 43 miliona funti (49 miliona evra), a procenjeni gubici širom sveta prelaze 100 miliona funti (115 miliona evra).

Glavni administrator veb stranice uhapšen je u Velikoj Britaniji 6. novembra.

Vlasti SAD i Ukrajine su 8. novembra isključile sjat.

Slučaj je otvoren u Eurodžastu oktobra 2021. na zahtev vlasti Velike Britanije.

Nacionalne vlasti iz 10 zemalja, uključujući države članice Evropske unije i treće zemlje, podržale su istragu.
 

Komentari (0)

Evropa