Evropa

RAT U UKRAJINI Upozorenje na vazdušne napade širom Ukrajine, Herson opet bez struje nakon granatiranja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/12/2022

-

07:42

RAT U UKRAJINI Upozorenje na vazdušne napade širom Ukrajine, Herson opet bez struje nakon granatiranja
RAT U UKRAJINI Upozorenje na vazdušne napade širom Ukrajine, Herson opet bez struje nakon granatiranja - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Bernat Armangue, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 281. dan rata u Ukrajini. Ruske snage juče su izvele novi raketni napad na Zaporošku oblast, a granatiran je Herson. Zbog prekida u isporukama električne energije, usled ruskog granatiranja infrastrukturnih ciljeva, broj požara u Ukrajini je u porastu jer sve više ljudi pribegava korišćenju agregata, sveća i plinskih boca u svojim domovima. Predsednica EK Ursula fon der Lajen najavila je da će EU, u saradnji sa UN, pokušati da uspostavi specijalni sud za istragu i suđenje ruskih ratnih zločina. 

Ključni događaji:

  • Januševič: Herson opet bez struje nakon granatiranja
  • Ukrajinci otpustili inženjera NE Zaporožje zbog saradnje s Rusima
  • Šolc: Rusija više ne može da dobije rat na bojnom polju
  • Velika Britanija uvela sankcije za još 22 ruska zvaničnika
  • Fon der Lajen: EU planira osnivanje suda za ruske ratne zločine
  • Brisel predložio plan za konfiskaciju zamrznute ruske imovine

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.11 Stoltenberg: NATO neće biti uvučen u Putinov rat

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Severnoatlanska alijansa neće biti uvučena u Putinov rat.

"Ruski nelegalni rat u Ukrajini nastavlja da seje smrt i patnju svakoga dana. Kako se pojačava zima, Rusija bombarduje ukrajinsku energetsku strukturu. Pokušavaju da smrznu i izgladne Ukrajince. Putin koristi zimu kao oružje. Ne smemo mu dozvoliti da pobedi, a NATO neće biti deo konflikta. Nećemo biti uvučeni u Putinov rat", rekao je Stoltenberg, prenosi sajt NATO.

23.06 Podoljak: Od početka rata poginulo između 10 i 13 hiljada ukrajinskih vojnika

Ukrajinske oružane snage su do sada izgubile između 10.000 i 13.000 vojnika u ratu protiv Rusije, rekao je danas ukrajinskoj televizijskoj mreži savetnik predsednika Mihail Podoljak.

Prema navodima Rojtersa, to je prva zvanična procena mrtvih od kraja avgusta, kada je šef oružanih snaga rekao da je poginulo skoro 9.000 vojnika.

„Imamo zvanične podatke iz Generalštaba, imamo zvanične podatke iz najviše komande, a one iznose (između) 10.000 i 12.500 do 13.000 ubijenih", naveo je Podoljak u izjavi za Kanal 24.

"Otvoreni smo u razgovorima o broju mrtvih", dodao je Podoljak, rekavši da je više vojnika ranjeno nego što je umrlo.

20.47 Bajden: Ne planiram uskoro da razgovaram sa Putinom

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da ne planira da uskoro razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, ali je spreman na razgovor s njim ukoliko pokaže interesovanje za okončanje rata u Ukrajini i to samo u konsultaciji sa NATO saveznicima.

19.45 Bajden i Makron:Rusiju ćemo smatrati odgovornom za ratne zločine u Ukrajini

Predsednik SAD Džozef Bajden i predsednik Francuske Emanuel Makron obećali su da će Rusiju smatrati odgovornom za "široko dokumentovanu svirepost i ratne zločine" u Ukrajini, navela su dvojica lidera u saopštenju objavljenom nakon njihovog sastanka u Beloj kući.

Lideri su ponovili "svoju čvrstu rešenost da Rusija treba da odgovara za široko dokumentovanu svirepost i ratne zločine, koje su počinile i njene regularne vojne snage i njeni zastupnici, uključujući plaćenike“, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

19.40 Šalenberg: Zabrana dolaska Lavrovu „bezbednosno-politički autogol“

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, izrazio je žaljenje što nije dozvoljeno šefu ruske diplomatije Sergerju Lavrovu i njegovoj delegaciji da doputuju danas na godišnju konferenciju OEBS-a u Poljsku, ocenivši da je ta odluka „bezbednosno- politički autogol“.

„Za žaljenje je kada se jedna patforma, koja je služila od Hladnog rata, od 1975, ne koristi za ono za šta je bila stvorena, a to je za razgovor i u teškim vremenima“, kazao je Šalenberg za javni servis Austrije ORF.

Upozorio je da se ne sme upasti u retoriku da se želi sedeti samo sa onima koji dele iste stavove.

19.20 Sijarto: Zapad treba da održi kanale komunikacije sa Rusijom

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da bi Zapad trebalo da održi otvorene kanale komunikacije sa Rusijom, kako bi se došlo do mirovnog rešenja oko sukoba u Ukrajini.

"Potrebni su kanali i platforme za komunikaciju sa Rusijom. Bez kanala, ne možemo se nadati miru u Ukrajini", rekao je Sijarto na samitu OEBS u poljskom Lođu, preneo je TAS S.

On je ukazao da su politički i diplomatski odnosi između Zapada i Sovjetskog saveza tokom Hladnog rata omogućili da se spreči da se ideološka konfrontacija ne pretvori u rat.

18.04 Stoltenberg: Rano za zaključke o zahtevu Poljske za razmeštanje Patriota u Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je prerano donositi zaključke o tekućim razgovorima o zahtevu Poljske da se sistemi Patriot koje nudi Nemačka razmeste u Ukrajini.

"Svi se slažemo o hitnoj potrebi da se pomogne Ukrajini, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane", rekao je Stoltenberg u Berlinu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, preneo je Rojters.

Međutim, dodao je on, važno je shvatiti da se ne radi samo o isporuci novih sistema, već i o tome da sistemi koji se isporučuju budu operativni, što uključuje dovoljno municije, rezervnih delova i održavanje.

16.36 Kijev: Cilj ispaljivanja ruskih raketa Kh-55 da odvrate pažnju ukrajinskoj PVO

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je na zapadu Ukrajine pronašla fragmente ruskih krstarećih raketa koje mogu da nose nuklearne bojeve glave i da je njihova očigledna svrha bila da odvrate pažnju ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani.

Nikola Daniljuk, predstavnik istraživačke jedinice ukrajinskih oružanih snaga, rekao je na brifingu da su fragmenti raketa koji su pali u zapadnim regionima Lavova i Hmeljnickog 31. oktobra, utvrđeni kao delovi krstarećih raketa Kh-55, preneo je Rojters.

Krstareća raketa Kh-55 je dizajnirana u Sovjetskom Savezu 1970-ih za upotrebu na strateškim ciljevima. Prvenstveno je namenjena da nosi nuklearne bojeve glave i da se lansira iz aviona bombardera. Zvaničnik je rekao da test na fragmentima nije pokazao abnormalne nivoe radioaktivnosti.

 

16.34 Švajcarska zamrznula rusku imovinu vrednu 7,9 milijardi dolara

Švajcarska je zamrznula rusku imovinu vrednu 7,9 milijardi dolara, saopštio je danas Državni sekretarijat za ekonomske poslove zemlje (SECO).

"Do 25. novembra ukupan iznos zamrznutih finansijskih sredstava iznosi 7,5 milijardi švajcarskih franaka (7,9 milijardi dolara), blokirano je i 15 nekretnina u šest kantona", navodi SECO, a prenosi agencija TASS.

16.04 Eksplozija u Kijevu

Eksplozija je danas potresla Kijev, prenela je ukrajinska novinska agencija Strana i objavila fotografiju na kojoj se vidi oblak dima koji se diže nakon eksplozije. Ukrajinski list Vesti preneo je ranije danas da je niz eksplozija odjeknuo u gradu Kremenčugu u Poltavskoj oblasti. U celoj Ukrajini danas je proglašeno stanje pripravnosti zbog mogućih vazdušnih napada, podseća Tass.
Sirene za vadušni napad oglasile su se u Centralnoj Ukrajini u toku popodneva, a kasnije i na području čitave Ukrajine.

15.38 Čavušoglu: Moguće doći do rešenja u Ukrajini putem diplomatije

Turska smatra da je realno da se kroz pregovore može doći do rešenja situacije u Ukrajini ukoliko se diplomatiji pruži šansa, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.
"Naravno, to mora da bude pravedan mir za Ukrajinu", rekao je Čavušoglu na Ministarskom savetu OEBS-a, a prenosi agencija TASS.

Kako je rekao, Turska će "nastaviti da aktivno podržava OEBS jer ne postoji druga platforma koja bi bila inkluzivna".

14.35 Razmenjeno 50 zrarobljenika

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je iz ukrajinskog zarobljeništva vraćeno 50 ruskih vojnika. Istovremeno, ukrajinski mediji javili su da je iz ruskog zarobljeništva oslobođeno 50 boraca.

 

 

14.30 Lavrov: Rusiju ne zanima na koliko će biti limitirana cena nafte

Moskvu ne interesuje nivo ograničenja cena ruske nafte koji predlažu Evropska unija i Grupa sedam (G7), jer će Rusija direktno sklapati poslove s kupcima, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je ponovio stav Rusije da Moskva neće isporučivati naftu zemljama koje podržavaju ograničenje cena, prenosi Rojters. Prema agenciji Tass, šef ruske diplomatije je ocenio da pokušaji da se uvede gornja granica cene na rusku naftu šalje signal svim državama da se distanciraju od takvih instrumenata koje nameće Zapad.

"Ovo je svakako zanimljiv razvoj događaja koji, između ostalog, šalje veoma snažan dugoročni signal svim državama bez izuzetka da razmisle o napuštanju mehanizama koje Zapad nameće u okviru svojih sistema globalizacije“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare o pitanjima evropske bezbednosti.

13.57 Upozorenja o vazdušnim napadima izdata širom Ukrajine

Upozorenja o vazdušnim napadima izdata su danas širom Ukrajine nakon navoda ukrajinskih zvaničnika da Rusija priprema novi talas raketnih napada.

"U Ukrajini je na snazi opšta uzbuna za vazdušni napad. Idite u skloništa", napisala je pogranična služba zemlje na Telegramu, preneo je Rojters. Rusija je u oktobru pokrenula masivne vazdušne napade na ukrajinske gradove.

13.32 Lukašenko: Ukrajina radi sve što može da uvuče NATO u sukob

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da Ukrajina koristi svaki izgovor da uvuče snage zemalja članica NATO u sukob, dok Belorusija beleži porast provokacija u blizini svoje granice.

"Sve agencije za sprovođenje zakona primećuju povećanje broja provokacija u blizini državne granice. Ukrajina najverovatnije pokušava da iskoristi svaki izgovor da u sukob uvuče trupe zemalja članica NATO-a. Sve to potvrđuje nedavni pad rakete na teritoriju Poljske", rekao je Lukašenko na sastanku sa vojnim i bezbednosnim zvaničnicima, prenela je novinska agencija BelTA.

12.29 Peskov: Osudićemo uspostavljanje suda za istragu ruskih akcija u Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je danas pozive EZ da se uspostavi sud za ratne zločine zbog ruskih akcija u Ukrajini, rekavši da takvo telo ne bi imalo legitimitet i da je neprihvatljivo za Moskvu. U odgovoru na pitanje kako bi Kremlj reagovao na takve akcije, Peskov je rekao da ruski istražitelji rade na otkrivanju zločina "kijevskog režima".

"Veoma je važno da se svemu ovome dodaju i podaci o zločinima koje je režim počinio od 2014. godine i na koje, na našu žalost, nismo videli ni kritiku Zapada", dodao je portparol Kremlja.

12.27 Ukrajinci otpustili inženjera NE Zaporožje zbog saradnje s Rusima

Ukrajina je otpustila zamenika glavnog inženjera nuklearne elektrane Zaporožje koga je optužila za saradnju s ruskim snagama i izdaju, saopštila je danas ukrajinska državna kompanija Energoatom. Dan ranije, Rusija je saopštila da je inženjer Jurij Černičku postavljen za direktora nuklearke na jugoistoku Ukrajine, koja je pod kontrolom ruskih snaga, preneo je Rojters.

12.05 Lavrov: Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom

Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom sa kojim je saradnja moguća jedino zasnovana na novim principima, izjavio je danas šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu o evropskoj bezbednosti, preneo je TASS.

Lavrov je naveo da se NATO vratio principima Hladnog rata jer želi da drži Ruse van Evrope, a Amerikance u Evropi, i nalašava da je cela Evropska unija sada pod kontrolom SAD, prenose RIA Novosti. „Sećamo se kako je nastao NATO: kada je prvi generalni sekretar alijanse, gospodin Ismej smislio formulu 'Držite Ruse podalje od Evrope, Amerikance u Evropi, a Nemce pod kontrolom.' Šta se sada dešava apsolutno znači vraćanje NATO-a onim konceptualnim prioritetima koji su razvijeni pre 70 godina“, rekao je Lavrov.

11.08 Januševič: Herson opet bez struje nakon granatiranja

Nedavno oslobođeni ukrajinski južni grad Herson ostao je bez napajanja električnom energijom nakon granatiranja ruskih snaga, napisao je na telegramu regionalni načelnik Jaroslav Januševič i dodao da nadležne službe rade na popravci elektromreže. Herson je delimično dobio struju prošle sedmice nakon što su ukrajinske snage ponovo ušle u grad pošto su ga napustile ruske snage u novembru, preneo je Rojters. 

10.42 Lavrov: Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom

Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom sa kojim je saradnja moguća jedino zasnovana na novim principima, izjavio je danas šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu o evropskoj bezbednosti, preneo je Tas. Lavrov je dodao da se "NATO vratio prioritetima Hladnog rata,  jer žele da drže Ruse van Evrope, a Amerikance u Evropi", i naglasio da je "cela Evropska unija sada pod kontrolom SAD", kako prenose RIA Novosti.

09.25 Šest miliona stanovnika Ukrajine bez struje

Skoro 6 miliona ljudi u Ukrajini nema struju, rekao je u sredu uveče ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopštila je da je devet osoba poginulo u požarima, nakon što su prekršili bezbednosna pravila u pokušaju da zagreju svoje domove nakon ruskih napada na elektroenergetske objekte.

Tanjug/AP/Andrew Kravchenko

 

08.50 "Rejteonu" dodeljen posao proizvodnje za Ukrajinu od 1,2 milijarde dolara

Američka vojska je dodelila ugovor od 1,2 milijarde dolara kompaniji "Rejteon" za proizvodnju šest NASAMS PVO sistema koji će biti poslati Ukrajini, saopštio je Pentagon. Sve ukupno, SAD su odobrile slanje osam NASAMS sistema Kijevu. U novembru je stigla prva isporuka od dva sistema, a ostali će biti isporučeni narednih meseci, kada se proizvedu. 

08.20 Moskva: Rezolucija Bundestaga o Holodomoru pokušaj demonizacije Rusije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je "rezolucija koju je usvojio nemački Bundestag, a kojom se Holodomor u Ukrajini od 1932/33. proglašava genocidom nad Ukrajincima, pokušaj da se opravda kampanja demonizacije Rusije". U saopštenju se dodaje i da je "Bundestag prećutao da glad u to vreme nije harala samo u Ukrajini, nego na celoj teritoriji Sovjetskog Saveza".

07.50 Zelenski: Pozivam Maska da dođe u Kijev pa onda da kaže kako da okončamo rat

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je američkog milijardera i vlasnika Tvitera Ilona Maska da poseti Ukrajinu. "Ako gospodin Mask želi da shvati šta je Rusija uradila ovde, neka dođe u Ukrajinu i vidi to svojim očima.

Posle toga ćete nam reći kako da okončamo ovaj rat, ko ga je započeo i kada to možemo da završimo", rekao je Zelenski putem video linka gostujući na konferenciji "Njujork tajmsa", prenosi ukrajinska "Pravda".

Kijevski list dodaje da je Mask, koji je u prvim danima rata podržao Ukrajinu obezbeđivanjem satelitskog Interneta "StarLink", 222. dana nakon napada Rusije predložio je Ukrajini da kapitulira i pitao njegove pratioce na Tviteru da li se slažu sa njegovom "vizijom" mira, na koji način bi moglo da dođe do okončanja sukoba.

Euronews TV

07.31 Kineski ambasador: Kina ne isporučuje oružje Rusiji

Kina ne snabdeva Rusiju oružjem, rekao je  kineski ambasador u Francuskoj Lu Ša. "Ne. Mislim da Rusiji nije potrebno kinesko oružje", rekao je ambasador u intervjuu za televiziju BFM odgovarajući na pitanje da li Kina isporučuje oružje Rusiji.

On je juče istakao da Kina zadržava neutralnu poziciju po pitanju sukoba u Ukrajini i da se zalaže za njegovo mirno rešenje. "Mi želimo mir. Naš stav o Ukrajini je da unapredimo pregovarački proces", dodao je Ša.

07.15 Šolc: Rusija više ne može da dobije rat u Ukrajini na bojnom polju

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je večeras da Rusija više ne može da dobije rat na bojnom polju. Govoreći na Bezbednosnoj konferenciji u Berlinu, Šolc je, takođe, rekao da je Nemačka ozbiljno shvatila rusku nukelarnu retoriku, ali da se ne boji, preneo je Rojters.

06.50 Zaharova: NATO potvrdio da ne želi mirno rešenje u Ukrajini

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da zajednička izjava usvojena na sastanku ministara inostranih poslova NATO-a u Bukureštu ukazuje da alijansa nije zainteresovana za političko i diplomatsko rešenje u Ukrajini.

Zaharova je ocenila da NATO nastavlja da sprovodi politiku oblikovanu neposredno nakon državnog udara u Ukrajini u februaru 2014, što uključuje „davanje blanko podrške režimu u Kijevu i, shodno tome, demonizovanje Rusije kako bi se opravdalo samo postojanje Severnoatlantske alijanse“.

06.25 Velika Britanija uvela sankcije za još 22 ruska zvaničnika

Velika Britanija uvela je danas sankcije za 22 ruska zvaničnika zbog njihovog zalaganja za delimičnu mobilizaciju. Britanija je tako na listu sankcionisanih dodala zamenika premijera Rusije i ministra industrije i trgovine Denisa Manturova, direktora federalne kazneno-popravne službe Arkadija Gosteva i predsednicu Centralne izborne komisije Elu Pamfilovu, preneo je TASS.

06.00 Fon der Lajen: EU planira osnivanje suda za ruske ratne zločine 

Evsropska unija će pokušati, uz podršku UN-a, da osnuje sud posvećen istrazi i suđenjima za ruske ratne zločine počinjene u ratu u Ukrajini, rekla je danas predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen. Ona je iznela procene da je u ratu dosad ubijeno više od 20.000 civila i više od 100.000 pripadnika ukrajinske vojske.

"Spremni smo da radimo s s međunarodnom zajednicom kako bismo prikupili najširu moguću međunarodnu podršku za osnivanje tog specijalnog suda. Rusija moraju platiti i financijski za uništenje koje je uzrokovala. Procenjuje se da je Ukrajina pretrpela štete od oko 600 milijardi evra. Rusija i njeni oligarsi moraju da kompenzuju Ukrajini za štetu i troškove obnove zemlje", rekla je šefica EK u videoobraćanju.

Komentari (0)

Evropa