Evropa

Britanski ministar: Albanci prioritet broj jedan, zabraniti im da podnose zahteve za azil

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2022

-

11:30

Britanski ministar: Albanci prioritet broj jedan, zabraniti im da podnose zahteve za azil
Britanski ministar: Albanci prioritet broj jedan, zabraniti im da podnose zahteve za azil - Copyright AP/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Albancima bi trebalo zabraniti da podnose zahtev za azil u Velikoj Britaniji, jer dolaze iz naizgled bezbedne zemlje, izjavio je britanski ministar za emigraciju Robert Dženrik.

Dženrik je upozorio da će ilegalna migracija verovatno biti problem u narednih nekoliko godina, prenosi Kljan Kosova.

Dženrik je naveo da Albanci čine više od trećine od 33.000 migranata, koji su malim čamcima preko kanala Lamanš za devet meseci ove godine došli u Veliku Britaniju i naglasio da oni predstavljaju prioritet broj jedan.

Podsetimo, Rama je oštro je odgovorio britanskim zvaničnicima na optužbe da u tu zemlju dolazi sve više Albanaca povezanih s kriminalnim grupama, a u polemiku potaknutu tvrdnjama iz Londona uključio se i albanski princ Leka. Istovremeno britanska ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman izložena je i kritikama unutar zemlje zbog obraćanja poslanicima tokom kojeg je rekla da se na južnu obalu Engleske vrši "invazija tražilaca azila".

Rama je nakon ovih izjava naveo London da koristi albanske državljane kao "žrtveno jagnje" za neuspelu imigracionu politiku.

"Targetiranje Albanaca, što su neki sramno radili tokom borbe za Bregzit, kao uzrok britanskog kriminala i problema na granicama predstavlja laku retoriku, ali ignoriše čvrste činjenice. Ponavljati iste stvari i očekivati drugačije rezultate je ludilo - pitajte Ajnštajna", poručio je Rama na Tviteru.

On je dodao da je 70 odsto od 140.000 Albanaca koji su se preselili u Veliku Britaniju, živelo prethodno u Italiji i Grčkoj.

"Od toga, 1.200 su poslovni ljudi. Albanci u Britaniji rade naporno i plaćaju porez. Velika Britanija treba da se bori protiv kriminalnih bandi svih nacionalnosti i da prestane da diskriminiše Albance kako bi opravdala svoje političke neuspehe", poručio je Rama.

On je istakao da je Albanija NATO zemlja i da pregovara o članstvu u Evropskoj uniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa