Evropa

Protesti u Grčkoj nakon što je policija pucala na tinejdžera koji nije platio račun na pumpi

Komentari

Autor: Euronews/AP

06/12/2022

-

11:43

Protesti u Grčkoj nakon što je policija pucala na tinejdžera koji nije platio račun na pumpi
Protesti u Grčkoj nakon što je policija pucala na tinejdžera koji nije platio račun na pumpi - Copyright Tanjug/AP/Dimitris Tosidis

veličina teksta

Aa Aa

Nasilni protesti izbili su u Solunu nakon što je policija upucala tinejdžera (16) koji je navodno napunio svoje vozilo na benzinskoj stanici i odvezao se, a nije platio račun. 

Tinejdžer je i dalje u kritičnom stanju u bolnici, a policajac koji ga je navodno upucao u glavu uhapšen je i suspendovan. Vlasti kažu da je u toku interna istraga, kao i da bi policajac trebalo da se pojavi pred javnim tužiocem u utorak zbog optužbi za pokušaj ubistva iz nehata.

U protestu je učestvovalo oko 1.500 ljudi, a šestoro je uhapšeno.

Pre tog protesta, stotinak Roma postavilo je barikade, blokirajući glavni put ispred bolnice u kojoj se dečak lečio, i zapalili su kante za otpatke. Policija je prethodno koristila šok bombe i suzavac da rastera demonstrante gađajući ih flašama ispred bolnice, preneo je Euronews.

Nekoliko stotina ljudi je takođe učestvovalo u mirnoj protestnoj šetnji u centru Atine zbog pucnjave na tinejdžera, kao i prethodnog incidenta u kojem je takođe ubijena osoba romske nacionalnosti tokom policijske potere. Demonstranti u glavnom gradu Grčke nosili su transparent sa natpisom "Ubili su ih zato što su Romi".

Pripadnici romske zajednice u Grčkoj i aktivisti za ljudska prava često optužuju grčke vlasti za diskriminaciju Roma. Nekoliko Roma je smrtno stradalo ili je povređeno poslednjih godina tokom sukoba sa policijom dok su navodno pokušavali da izbegnu hapšenje zbog kršenja zakona.

Povređeni mladić nije imenovan, ali su ga rođaci identifikovali kao pripadnika romske manjine. Kako se navodi, incident se dogodio kod Soluna u ponedeljak rano ujutru. Policajci na motorima jurili su vozilo u kom je bio tinejdžer, nakon što je zaposleni na benzinskoj pumpi prijavio neplaćeni račun od 20 evra.

Policija je saopštila da je policajac ispalio dva hica kako bi pokušao da spreči osumnjičenog da se zaleti u motocikl na kom je bio suvozač. U saopštenju se navodi da je tinejdžer "u više navrata pravio opasne manevre" i prošao kroz crveno na semaforu pre nego što je pucano na njega. Takođe, dodaje se da se se njegovo vozilo kasnije sudarilo sa još jednim.

Upitan da prokomentariše pucnjavu, portparol vlade je rekao da se "vrednost ljudskog života ne može meriti nikakvim novcem".

Komentari (0)

Evropa