Evropa

Ruska delegacija napustila zasedanje PS CES u Beogradu zbog zahteva Ukrajinaca

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2022

-

17:51

Ruska delegacija napustila zasedanje PS CES u Beogradu zbog zahteva Ukrajinaca
Ruska delegacija napustila zasedanje PS CES u Beogradu zbog zahteva Ukrajinaca - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ruska delegacija odlučila je da napusti danas zasedanje Parlamentarne skupštinu Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, koja se održava u Beogradu, i prekine sa uplatom članarine za te asocijacije, izjavila je šef ruske delegacije Olga Timofejeva i dodala da su odluku doneli zbog, kako je rekla, "cirkusa koji je napravila Ukrajinska delegacija na današnjem događaju".

Ona je tako objasnila odluku članova ruske delegacije, nakon što su Ukrajinci tokom glasanja o mandatima članove skupštine PSCES zatražili da se oni ne produže ruskim predstavnicima i zbog isticanja zastave sa političkim parolama na ovom skupu.

"Ukrajinska delegacija na današnjem zasedanju Skupštine napravila je pravi cirkus, zaboravivši na birače i probleme i nastojeći da sve probleme prebaci na Rusiju. Pod takvim uslovima, kada nam je rečeno da će se glasati lično za svakog senatora, poslanika, Rusija je smatrala neprihvatljivim da bude u Skupštini, jer su nas birali naši birači, žitelji naših teritorija, poslani smo da predstavljamo Rusiju, i niko nema pravo da nas na neki način deli na one koji su u pravu i one koji nisu", navela je Timofejeva za Tanjug.

Ona je dodala da su doneli "principijelnu odluku" dok se, kako je rekla, ne vrati zdrav razum i normalni odnosi i naglasila da njihova odluka ne prekida kontakte sa parlamentarcima.

Konstantin Zatulin, poslanik Državne Dume ocenio je da to nije prvi pokušaj da se Rusija izbriše iz crnomorske saradnje, sa obala Crnog mora.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Ostaćemo na crnomorskoj obali, sviđalo se to nekome ili ne. Naravno, zanimljivo je razumeti kako je bez Rusije moguće bilo šta uraditi u basenu Crnog mora koje se dugi niz godina zvalo Rusko more", rekao je on i ocenio da  su današnja dešavanja rezultat zapadne propagande. 

"Delegati Ukrajine su se danas ponašali razuzdano, nisu vodili računa o prisutnima, nametnuli svoju tačku gledišta", rekao je on i izrazio žaljenje što je niz delegacija, na njihovu veliku žalost - Albanija, Severna Makedonija i Bugrarska, kao i još neke delegacije, u suštini 
"igrale kako oni sviraju i podržale su sve to". 

Zatulin je upozorio da se sada na inicijativu ukrajinske delegacije, Rusija nastoji da se izbaci iz organizacije koju su pre trideset godina stvorile Rusija i Turska, i dodao  da misli da se to ipak ne može dogoditi.

"Danas smo se suočili sa potrebom da preispitamo mogućnost rada u ovom sastavu. I veoma nam je žao što se to dogodilo na srpskoj zemlji", rekao je on i dodao da je srpska delegacija dala je sve od sebe da do toga ne dođe. 

"Drago nam je što smo danas ovde u Srbiji, osećamo podršku Srbije. Srbija nema veze sa onim što se ovde desilo. Ovo je vanredan događaj. Ali nismo mogli drugačije", rekao je Zalutin.

Anton Geta, poslanik Državne Dume rekao je da je danas bilo neprijatno, čak i 'odvratno za gledati', bez obzira što je srpska strana bezuspešno nastojala da pozive na red.

"Ukrajinci su se drsko ponašali, uzvikivali uvredljive reči, šetali po sali, ...", rekao je Getta koji je sednici pruisustvovao i kao posmatrač i u ime Belorusije.

Naglasio je da statut ipak govori da zemlja ne može biti isključena iz PSCS-a, iako se o tome razgovara.

Članovi delegacije Jevgenij Bešonov, poslanik Državne Dume, Sergej iAleksej Kondratenko, članovi Saveta Federacije Federalne Skupštine Rusije tvrde da iza ovakvog ponašanja Ukrajina stoji Stejt department,da su prekršene norme pravilnika za potvrđivanje mandata, norme ponašanja i da  ukrajinska delegacija je pokazala apsolutno nepoštovanje prema drugim kolegama parlamentarcima.

Članovi delegacija dali su izjave o ovom dogadjaju nakon polaganja cveća kod Večne vatre i spomenika Crvenoarmejcu na Spomen groblju Oslobodiocima Beograda.

Potredsednik Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES) Igor Bečić rekaoda je Srbija uverena da će izazovi među državama članicama PS CES, Rusije i Ukrajine, biti rešeni u okvirima organizacije, na sastancima u predstojećem periodu.

Bečić kaže da se Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kao i Vladom zalaže za mir, stabilnost i dijalog kao sredstvo rešavanja svih otvorenih pitanja. Istakao je da je jedan od prioriteta Srbije regionalna saradnja, tako da će naša zemlja nastaviti da podržava sve mehanizme koji podstiču kooperaciju i koordinaciju u širem crnomorskom regionu. 

Komentari (0)

Evropa