Evropa

RAT U UKRAJINI Niz eksplozija u gradu pod kontrolom Rusije, Putin: Nastavićemo napade na ukrajinske elektrane

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2022

-

08:38

RAT U UKRAJINI Niz eksplozija u gradu pod kontrolom Rusije, Putin: Nastavićemo napade na ukrajinske elektrane
RAT U UKRAJINI Niz eksplozija u gradu pod kontrolom Rusije, Putin: Nastavićemo napade na ukrajinske elektrane - Copyright Tanjug AP/Libkos, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već 288 dana i ne nazire se njegov kraj. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg juče je upozorio da će Rusija, iako sada pokušava da "zamrzne sukob", na proleće pokrenuti veću ofanzivu. Da nema zatišja potvrdio je i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov koji je naglasio da Moskva neće prekinuti sukob bez ozbiljnog predloga druge strane i ispunjavanja svih ranije navedenih zahteva. Posebnu zabrinutost ipak izaziva izjava Vladimira Putina, koji je rekao da "raste rizik od nuklearnog rata". Pre samo nekoliko dana ograničena je cena nafte, a Evropska unija već je predložila novi, deveti paket sankcija Rusiji.

Ključni događaji

  • Kuleba: Sarađujemo sa IAEA na stvaranju bezbednosne zone oko NE Zaporožje
  • Ukrajinska služba bezbednosti privela par osumnjičen za špijunažu za Rusiju
  • Ukrajinski generalštab: Rusi u Zaporoškoj oblasti mobilišu lokalno stanovništvo
  • Evropska komisija predložila deveti paket sankcija Rusiji
  • Putin upozorio da "raste rizik od nuklearnog rata"
  • Lavrov istakao da je Rusija spremna samo na ozbiljne predloge za okončanje sukoba
  • Stoltenberg najavio da na proleće dolazi do zaoštravanja sukoba u Ukrajini
  • Belorusija razmešta vojne snage zbog odgovora na moguće terorističke akcije

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

21.30 Putin: Da, napadamo ukrajinske elektrane. Ali ko je prvi počeo?

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će vojska nastaviti napadati ukrajinsku energetsku infrastrukturu usprkos globalnom talau kritika zbog udara koji su milione ljude ostavili bez struje i vode na početku zime.

"Puno je buke o našim udarima na energetsku infrastrukturu susedne zemlje. Da, radimo to. Ali ko je prvi počeo?", rekao je Putin na ceremoniji dodela nagrada, koja je danas održana u Kremlju i dodao da kritike neće osujetiti borbene misije.

Udare na ukrajinsku energetsku infrastrukturu opisao je kao odgovor na eksploziju na Krimskom mostu i druge napade, optužujući Kijev da je u vazduh digao dalekovodne kablove iz nuklearne elektrane Kursk, ali za prekid snabdevanja Donjecka vodom.

20.00 Niz eksplozija u gradu pod kontrolom Rusije

Lokalni kanali na Telegramu izvestili su o glasnim eksplozijama u okupiranom Berdjansku, nakon kojih je usledio požar. Eksplozije su potvrdili Viktoria Galicina, šefica ukrajinske gradske vojne uprave, i Petro Andriuščenko, savetnik gradonačelnika Marijupolja.

Galicina je rekla da su se eksplozije dogodile na aerodromu koji drže Rusi. Andriuščenko kaže da je, sudeći prema prvim informacijama, nešto "vrlo veliko detoniralo". Zvuk eksplozije čuo se u obližnjim selima, rekao je. Rusija se nije oglasila o eksplozijama.

19.54 Kirilenko:Jedna osoba poginula u ruskom granatiranju grada u Donjeckoj oblasti

Jedna osoba je poginula, a dve su povređene u ruskom granatiranju grada u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, saopštio je danas lokalni guverner te oblasti Pavlo Kirilenko.

"U artiljerijskom granatiranju grada Torecka jedna osoba je poginula, a dve su ranjene. Granate su uništile i oštetile najmanje 12 kuća", napisao je Kirilenko na Telegramu, a prenosi Gardijan.

Kako je rekao, Rusi ponovo "cinično granatiraju civile" i "nastavljaju sa svojom terorističkom taktikom".

19.05 Kuleba: Sarađujemo sa IAEA na stvaranju bezbednosne zone oko NE Zaporožje

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da ukrajinska vlada sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) na stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje. Kuleba je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovačkim kolegom Rastislavom Kačerom u Kijevu, rekao da je Ukrajina ostala u bliskom kontaktu sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem.

"Naravno, svima nam je stalo da sve nuklearne elektrane, a ne samo Zaporoška, budu bezbedne. To je izuzetno teško postići bez zaustavljanja ruskih raketnih udara na teritoriji Ukrajine, ali mi idemo korak po korak napred, uz uzajamno razumevanje sa IAEA", rekao je Kuleba.

 

 

17.25 Papa zaplakao tokom molitve govoreći o patnji Ukrajinaca

Papa Franja zaplakao je danas, dok je tokom molitve na Španskim stepenicama u Rimu govorio o patnji ukrajinskog naroda, javio je Rojters. U trenutku dok je govorio o Ukrajincima, papi je glas zadrhtao i morao je da se zaustavi na oko 30 sekundi dok mu se glava tresla, posle čega mu se glas prekinuo, navodi britanska agencija. Kada je više hiljada okupljenih, među kojima su bili i predstavnici crkve i obični vernici, shvatilo da su papu savladale emocije, počeli su da mu aplaudiraju, ohrabrivši ga da nastavi govor.Posle duže pauze, poglavar Rimokatoličke crkve je nastavio molitvu, preneo je AP.

"Danas sam hteo da podelim s vama zahvalnost ukrajinskog naroda", rekao je papa pre nego što je prekinuo govor savladan emocijama, posle čega je nastavio: "Umesto toga, još jedanput moram da vam prenesem molbe dece, starijih ljudi, očeva i majki, mladih ljudi te napaćene zemlje, koja toliko pati".

Tanjug/AP/Gregorio Borgia

 

14.43 Ukrajinska služba bezbednosti privela par osumnjičen za špijunažu za Rusiju

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) saopštila je danas da je privela bračni par za koji se sumnja da je špijunirao za Rusiju u Odesi. U saopštenju nisu navedena imena privedenih koji su optuženi da su navodno prikupljali obaveštajne podatke za Rusiju o lokacijama mogućeg vojnog raspoređivanja i kretanja ukrajinskih jedinica PVO.

SBU je navela da se pretpostavlja da su privedeni ruski vojni obaveštajci koji su planirali da stvore mrežu agenata na jugu Ukrajine, kao i da su kod njih pronašli mobilne telefone i kompjutersku opremu sa dokazima o tajnoj prepisci sa agresorom. U saopštenju se ističe da je par uhapšen dok je slao informacije bivšem oficiru ruskih specijalnih snaga na Krimu koji sarađuje sa vojnom obaveštajnom službom. Privedeni muškarac i žena stigli su u Ukrajinu 2018. i dobili su boravišnu dozvolu.

13.35 Kremlj: Izbor Zelenskog za ličnost godine magazina Tajm antiruska odluka

Odluka časopisa Tajm da izabere ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za ličnost godine 2022. uklapa se u opšta rusofobična osećanja Evrope, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je ukazao da Tajm magazin ima sopstvene kriterijume i uređivačku politiku sa kojima ne moraju svi da budu saglasni. Međutim, u ovom slučaju uređivačke direktive časopisa ostaju antiruske i žestoko rusofobične, rekao je Peskov novinarima, preneo je TAS S.

Promo/Time

 

12.40 Crveni krst posećuje ratne zarobljenike Rusije i Ukrajine

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) dobio je prošle nedelje dozvolu da poseti ukrajinske i ruske ratne zarobljenike, a za naredni period planirane su nove posete predstavnika MKCK. Otkako je Rusija napala Ukrajinu, predstavnici MKCK posetili su stotine zarobljenika na obe strane, preneo je Rojters. Međutim, iz Ženeve dodaju, da je do sada taj pristup bio sporadičan.

"Moja očekivanja su da će ovakve posete dovesti do većeg pristupa svim ratnim zarobljenicima. I, dok poslednje posete predstavljaju značajan napredak, MKCK-u se mora garantovati nesmetan pristup svim zarobljenicima i po više puta, gde god da se nalaze", naveo je MKCK izjavu predsednice te organizacije Mirjane Špoljarić.

12.30 Peskov: Neophodno osloboditi delove novih ruskih regiona koje je okupirao Kijev

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da Rusija ne planira da u svoj sastav uključi nove teritorije, ali da je neophodno da oslobodi delove "novih ruskih oblasti koje je okupirao Kijev".
"Nema govora o pripajanju novih teritorija Rusiji, ali će delovi novih oblasti Ruske Federacije koje je okupirao Kijev morati da budu oslobođeni. Ciljevi specijalne vojne operacije ostaju isti", rekao je Peskov na konferenciji za medije.

Peskov je objasnio da misli na delove samoproglašene Donjecke Narodne Republike kao i na delove oblasti koje su na referendumima organizovanim u septembru glasali za prisajedinjenje sa Rusijom.

12.20 Rjabkov: Moratorijum na raspoređivanje nuklearnog oružja i dalje važi

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je danas da Rusija neće razmeštati nuklearno oružje srednjeg dometa (IFN) u Evropi, dok god SAD ne odluče da rasporede oružje tog tipa u na teritoriju Evrope ili Azije.

"Moratorijum na raspoređivanje IFN je i dalje na snazi, ali ako SAD rasporede takvo oružje na evropskoj ili azijskoj teritoriji, naš pristup ne može ostati nepromenjen“, rekao je Rjabkov za novinski kanal "Rosija 24“, prenosi Rojters.

Komentarišući otkazani sastanak Bilateralne konsultativne komisije u okviru sporazuma o nuklearnom razoružanju novi START, koji je trebalo da se održi od 29. novembra do 6. decembra u Kairu, Rbjakov je rekao da su rusko-američki pregovori o kontroli nuklearnog naoružanja "pauzirani, ali ne i prekinuti", prenosi TAS S.

"Mislim da je ovo ispravan stav - pregovori su pauzirani, nisu prekinuti. Odložili smo sastanak bilateralne konsultativne komisije o ugovoru 'Novi START', nismo ga otkazali. Uzdržao bih se od nagađanja kada bi oni mogli da budu nastavljeni“, rekao je on.

09.46 Ukrajinski generalštab: Rusi u Zaporoškoj oblasti mobilišu lokalno stanovništvo

"Ruski okupatori planiraju da mobilišu lokalno stanovništvo na privremeno okupiranoj teritoriji Zaporoške oblasti kako bi nadoknadili trenutne gubitke u ljudstvu", saopštio je ukrajinski generalštab na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

"Konkretno, u gradu Melitopolju, region Zaporožja, pozivi za vojsku su izdati muškarcima starosne dobi za regrutaciju sa zahtevom da u bliskoj budućnosti dođu u vojni komesarijat", dodaje se u saopštenju.

09.42 Zelenski: U Kurahovu poginulo 10 ljudi, više njih ranjeno

U ruskom granatiranju na istoku Ukrajine ubijeno je deset osoba, a više ljudi je ranjeno, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kako javlja Rojters, Zelenski je za napad koji se dogodio u gradu Kurahov rekao da je “veoma žestok i apsolutno proračunat".

"To su bili mirni ljudi, obični ljudi", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. "Na pijaci, u liftu, benzinskoj stanici, autobuskoj stanici i u stambenoj zgradi. U ovom trenutku spisak mrtvih je deset, a mnogo je povrjeđenih", rekao je Zelenski.

Kurahov se nalazi u regionu Donjecka, gde su zabeležene neke od najtežih borbi otkako je Rusija započela invaziju.

Zelenski je rekao i da su četiri policajca poginula od ruske mine dok su radili na stabilizaciji energetske mreže u južnoj Hersonskoj oblasti a još četvorica su zbrinuta zbog povreda, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

08.36 Razvožajev: Oboren ukrajinski dron iznad voda Sevastopolja

Guverner Mihail Razvožajev pojasnio je da je napravu uništio dežurni brod Crnomorske flote. "Jutros je dežurni brod Crnomorske flote oborio bespilotnu letelicu iznad mora. Naša vojska je, kao i uvek dobro uradila svoj posao", napisao je on na Telegram kanalu.

Sevastopolj je inače glavna baza Crnomorske flote (BSF), a u poslednjih mesec dana bilo je više pokušaja da se napadne dronovima. I pre dva dana oborena su još dva drona u vodama Sevastopolja.

profimedia

 

08.02 GS UN usvojila rusku rezoluciju o jačanju sistema kontrole naoružanja

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rusku rezoluciju o jačanju sistema o kontroli naoružanja, javlja RIA Novosti. Rezolucijom pod nazivom "Jačanje i razvoj sistema ugovora i sporazuma o kontroli naoružanja, razoružanju i neširenju" pozivaju se sve države koje su potpisale relevantna dokumenta da se u potpunosti pridržavaju svih odredbi ovih sporazuma. Kako se navodi u dokumentu, Generalna skupština smatra da svaka radnja koja podriva sistem dokumenata o kontroli naoružanja takođe podriva globalnu stabilnost i međunarodnu bezbednost.

07.50 Šolc: Smanjen rizik da Putin upotrebi nuklearno oružje

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je rizik od toga da ruski predsednik Vladimir Putin upotrebi nuklearno oružje trenutno smanjen zbog odgovora međunarodne zajednice. Šolc je za današnje izdanje "Funkea" rekao da se rat u Ukrajini nastavlja "nesmanjenom brutalnošću", ali i da se jedna stvar promenila. "Rusija je prestala da preti upotrebom nuklearnog oružja, jer je međunarodna zajednica odredila crvenu liniju", rekao je Šolc, preneo je Rojters. Putin je, međutim, juče rekao da se rizik od nuklearnog rata povećao, dok je Šolc je intervju "Funeku" dao u ponedeljak.

Euronews

07.10 Evropska komisija predložila deveti paket sankcija Rusiji

Evropska komisija predložila je uvođenje devetog paketa sankcija Rusiji i proširivanje liste sankcionisanih lica i entiteta za još 200 subjekata. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objasnila je da EU predlaže uvođenje sankcija za još tri ruske banke i uvođenje novih mera kontrole i ograničenja izvoza, posebno robe za dvostruku upotrebu (vojnu i civilnu) uključujući ključne hemikalije, nervne agense, elektroniku i IT komponente. Predložene su dalje ekonomske mere protiv ruskog energetskog i rudarskog sektora, uključujući zabranu novih rudarskih investicija u Rusiji. Takođe, predlaže se prekid pristupa Rusiji svim vrstama dronova i bespilotnih letelica.

"Takođe ćemo ciljati rusku propagandnu mašinu tako što ćemo ukloniti četiri dodatna kanala sa etra i svih drugih platformi za distribuciju", navedeno je u izjavi predsednice EK.

06.30 Kličko: Ako se nastave ruski napadi Kijevu sledi apokalipsa

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko u razgovoru za Skaj Njuz rekao je da se ukrajinskoj prestolnici sprema prava apokalipsa ako se nastave ruski napadi. Kako je naveo nije vreme za kompletnu evakuaciju stanovništva, ali je upozorio da najgori mogući scenario nije tako daleko.

"Kijev ostaje bez struje, vode i grejanje. Moguće je da nas zadesi apokalipsa, baš kao u holivudskim filmovima. Na ovim temperaturama život će biti nemoguć", naglasio je Kličko, bivši svetski boksački prvak.

"I dalje se borimo i dajemo sve od sebe da do takvog scenarija ne dođe", dodao je.

Najveći je problem što u ovom trenutku Kijev nema dovoljno zagrejanih skloništa.

"Pripremili smo oko 500 zagrejanih skloništa, ali u gradu od 3,6 miliona ljudi to je ništa. Nažalost, ako snabdevanje strujom i dalje bude problematično, biće da ispuštamo vodu iz zgrada. Na ovim temperaturama postoji mogućnost pucanja cevi i bilo bi ugrožeo kompletno snabevanje vodom", upozorio je kijevski gradonačelnik.

06.15 Putin: Raste rizik od nuklearnog rata, ali Rusija drži konce u svojim rukama

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da raste rizik od nuklearnog rata, ali da Moskva drži konce u svojim rukama, preneo je Rojters. On je dodao i da Rusija gleda na svoj nuklearni arsenal isključivo kao na defanzivni instrument odvraćanja.

Putin je poručio da bi Rusija branila svoju teritoriju i njene saveznike "svim raspoloživim sredstvima", dodajući da je Vašington, a ne Moskva, postavio "taktičko" nuklearno oružje u drugim zemljama. On je istakao i da bi ruska vojska mogla dugo da se bori u Ukrajini, ali da u ovom trenutku ne vidi potrebu da mobiliše dodatne vojnike.

Komentari (0)

Evropa