Evropa

Posledice ukrajinskog prodora u Rusiju - da li je Putin pretrpeo jedan od ozbiljnijih udaraca u ratu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/12/2022

-

17:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izjave predsednika Rusije citiraju se često ovih dana. Posebna pažnja obraća se onu koji kaže da će rat u Ukrajini dugo trajati i da će oni koji Rusiju prvi napadnu nuklearnim oružjem "biti zbrisani sa lica zemlje".  Iako generalni sekretar NATO-a predviđa da Rusija ide ka zamrzavanju konflikata na zimu i to zbog nove ofanizive koja bi krenula na proleće, onda kada se otopi i sneg, vesti sa terena pokazuju drugačije. To potvrđuje i vest koja se u svetu najtiše komentarisala, a odnosi se na to da su ukrajinski dronovi nedavno pogodili rusku teritoriju - dve vojne baze i jedan aerodrom. 

Rusija je odmah ragovala na ovaj napad i uzvratila udarima na ukrajinsku infrastrukturu. Međutim, Kijev nije eksplicitno priznao umešanost u ovaj napad, ali se svakao otvoreno pokazao da se raduje postignutom rezultatu.

Vojni analitičar Petar Bošković u razgovoru za Euronews svet ocenjuje da je ovakva vest  Ukrajincima posebno važna ali ne u kontekstu jednog borbenog uspeha, već za podizanje morala javnog mnjena. On ocenjuje da šteta koja je načinja nije velika, jer ovakvi dronovi, kako navodi i ne mogu da načine veliku, ali svakako mogu da daju veći odjek ovakve informacije pre svega među Ukrajincima.

Euronews/Printscreen

 

"Ovo je više igranje sa javnim mnjenjem. I jednima i drugima je potrebno to. Naročito Ukrajini. Dorovni se vrlo teško otkrivaju i mogu da lako pređu granicu. To je svakako važno pre svega za podizanje morala javnog mnjena. Sa druge strane, Rusija je suzdržana na takve vrste provokacija jer štete su male. Jedino kada bi došlo do toga da Ukrajina dobije rakete srednjeg dometa, e to bi bila daleko ozbiljnija priča", kaže on.

Nakon ovog napada, dan kasnije, stigle su rekacije iz SAD. Amerika naime tvrdi da oni "ne ohrabruju" Ukrajinu da vrši udare na Rusiju. Ned Prajs portaprol Stejt deparmenta naveo je da je Amerika radi isto ono što i svet, a to je da podrži Ukrajinu u vidu njene nezavisnosti.

"Ukrajina solira, ni Rusija ni SAD ne žele direktan sukob"

Bošković navodi da u nekim svojim odlukama po pitanju ratovanja sa Rusijom, Ukrajina svakako solira. On objašnjava da SAD ne odgovora da uđe u otvoren sukob sa Rusima.

"Svakako da Ukrajna solira na neki način dok dobija zapadnu podršku. U svakom slučaju oni Amerikanci gledaju da ne prekorače tu dozvoljenu crtu jer nakon nje ide nuklerarno oružje, a oni to svakako neće. Mi smo videli sa raketama u Poljskoj da ni Rusija, a ni SAD ne žele direktan sukob. Uvlačenje NATO-a u Ukrajinu žele samo Ukrajinci. Svi smo mi malo licemerni. Sa jedne strane ne volim ni licemerje Ukrajinaca, a ni Rusa, ni Američko a ni naše. Do juče su nas bombardovali i uništvali elektrosisteme. Ne možemo mi sada da odboravamo da se to nekome dogodi. Mi smo to sve već preživeli", smatra on.

Putin je inače, ove nedelje već dva puta pominjao nukearni rat i pretnje takve vrste, tačnije da će oni u slučaju napada žestoko da odgovore, ali i to da oni neće prvi da upotrebe ovakvo oružje. Bošković kaže da je siguran pouzdanost u ove izjave ruske strane, ali dodaje i to da veruje da ni druga strana u daljim okršajima neće upotrebiti nuklearno oružje.

"Verujem da nuklearno oružje neće upotrebiti obe strane. Međutim, pokazalo se da je Ukrajna daleko otpornija na ono što Rusija radi i Putin ovakvim govorima kupuje vreme jer nemojte zaboraviti da je Ukrajna sada u jednom periodu koji je jako težak za sve vojnike. Reč je o poznoj jeseni. Reći ću jedan podatak. U Vojvodini je crnica negde oko pola metra, u Ukrajni je tri mestra. To je takvo blato da sva meheanizacija staje. Tenkovi ne mogu da se kreću. Sada je važna pozicija i sada sledi rovovska borba. Ljudi su u rovovima što je najteže za vojnike i sa jedne i druge strane", rekao je.

Komentari (0)

Evropa