Evropa

Bukti skandal sa zlostavljanjem zatvorenika u Italiji: Istraga pokazala da je direktor zatvora znao za "kaznenu ekspediciju"

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2021

-

14:09

Bukti skandal sa zlostavljanjem zatvorenika u Italiji: Istraga pokazala da je direktor zatvora znao za "kaznenu ekspediciju"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi, veliki skandal potresa Italiju nakon što su u javnosti objavljeni šokantni snimci sigurnosnih kamera o zatvorenika u zatvoru "Santa Maria Kapua Vetere", piše agencija Agi, a temom se opširno bave i drugi mediji.


Agencija podseća da su zatvorski čuvari i policija preduzeli "kaznenu ekspediciju" protiv zatvorenika 6. aprila 2020. godine.

Razlog za to je bila pobuna zatvorenika zbog obustavljanja poseta, što je bila jedna od mera protiv širenja koronavirusa.

Već su kažnjena 52 čuvara - oni su dobili zatvorske kazne i suspenzije sa posla, ali slučaj nije završen.

Ministarka pravde Marta Kartabija zatražila je "detaljnu istragu" i naredila instaliranje nadzornih kamera u sve zatvore "u interesu čuvara, ali i zavorenika".

O ozbiljnosti situacije govori i činjenica da je premijer Mario Dragi razgovarao sa nacionalnim garantom prava zatvorenika, Maurom Palmom.

"Kaznenu ekspediciju" odobrio i direktor zatvora

Ono što dodatno otežava ceo slučaj je činjenica da je istragom utvrđeno da "kaznena ekspedicija" protiv zatvorenika nije bila samovoljna odluka lokalnog zatvorskog osoblja, već su je odobrili direktora zatvora i šefa regije Kampanja za pitanja zatvorenika.

Prema nekim indcijama za to je znao i bivši ministar pravde Alfonso Bonafede, čiju odgovornost javno traži lider stranke Severna liga, Mateo Salvini.


U međuvremenu, mediji izveštavaju i od drugim sličnim "akcijama" u ukupno 16 zatvora širom Italije, gde su zatvorenici maltretirani od strane zatvorskog osoblja.

Objavljen je i sudski epilog prošlogodišnjeg slučaja karabinjera iz Pjaćence, koji su reketirali i ucenjivali zatvorenike i lokalne kriminalce, organizovali rasturanje droge, i takođe maltretirali zatvorenike. Oni su osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne.

Komentari (0)

Evropa