Evropa

Portugal uveo policijski čas: Zbog novog talasa koronavirusa vraćen niz ograničenja

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2021

-

11:05

Portugal uveo policijski čas: Zbog novog talasa koronavirusa vraćen niz ograničenja
Portugal uveo policijski čas: Zbog novog talasa koronavirusa vraćen niz ograničenja - Copyright Tanjug/ AP Photo/Armando Franca

veličina teksta

Aa Aa

Noćni policijski čas ponovo se uvodi u nekoliko portugalskih gradova, uključujući Lisabon i Porto, čime vlasti pokušavaju da stave pod kontrolu novi talas infekcija koronavirusom, koji je pogodio zemlju.

Portuglaska vlada je saopštila da se od petka, sa trajanjem od 23 časa do 5 sati ujutru, uvodi policijski čas u 45 visoko rizičnih opština, prenosi Rojters.

Ljudi koji žive u gradskom području Lisabona, gde je koncentrisana većina novih slučajeva, moraće da prilože test negativnog koronavirusa ili potvrdu o vakcinaciji da bi napustili ili ušli u region tokom vikenda.

Širom 45 opština u kojima će se primeniti noćni policijski čas, rad na daljinu je obavezan kad god je to moguće, restorani i kafići se moraju zatvoriti u 22:30, a venčanja i druge proslave se mogu odvijati samo prema ograničenjima koja su na snazi.

Najeći porast broja zaraženih od sredine februara

Novi slučajevi u Portugalu, koji se u januaru suočio sa najtežom situacijom zbog koronavirusa, danas su narasli za 2.449 , što je najveći porast od sredine februara.

Broj preminulih od posledica ove bolesti je jednocifren, i znatno je ispod nivoa koji je bio u februaru, a broj osoba kojima je potrebna bolnička nega takođe se povećao, ali je i dalje daleko ispod skoro 7.000 hospitalizovanih pacijenata, koliko ih je bilo kada je zemlja bila zatvorena ranije ove godine.

"Ni u kom slučaju ne možemo da tvrdimo da se pandemija kontroliše. Situacija je takva da je neophodno poštovanje svih mera, izbegavanje okupljanja, proslava, kako bi zadržali ove brojeve“, rekla je ministarka kabineta Mariana Vieira da Silva na konferenciji za novinare.

Novi slučajevi se prijavljuju uglavnom među nevakcinisanim mlađim ljudima, a vlasti, koje za novi rast okrivljuju delta soj koronavirusa, pokušavaju da ubrzaju kampanju imunizacije i prema tom planu, oni od 18 do 29 godina na redu su za vakcinu sledeće nedelje.

Komentari (0)

Evropa