Evropa

Dobra vest za Nemce: Vakcinisani ne moraju u karantin

Komentari

Autor: Agencije

09/05/2021

-

15:12

Dobra vest za Nemce: Vakcinisani ne moraju u karantin
Dobra vest za Nemce: Vakcinisani ne moraju u karantin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka je donela odluku da za sve vakcinisane građane i one koji su preležali koronavirus više ne važe ograničenja kontakata u privatnom životu. Za njih više ne važe ni noćna ograničenja kretanja koja su uvedena u delovima zemlje u kojima je tokom sedmodnevnog perioda zabeležen visok broj zaraženih.

Potpuno vakcinisanim građanima smatraju se oni koji su primili drugu dozu vakcine pre najmanje dve nedelje. 

Po novoj odluci vakcinisani i izlečeni neće biti u obavezi da budu u karantinu posle povratka iz inostranstva osim putnika koji se vraćaju iz zemalja u kojima je otkriven novi soj virusa. Oni će biti oslobođeni i obaveze testiranja za uslužne delatnosti za koje je zahtevan test kao što su odlazak u neke prodavnice ili frizerske salone. Isto će važiti i za terase ugostiteljskih objekata kada bude najavljeno otvaranje.

Mere nošenja maski i održavanja razmaka i dalje ostaju na snazi za sve građane. 

Prema podacima državnog epidemiološkog instituta Robert Koh, kod osoba koje su primile obe  doze vakcine postoji manja šansa da će zaraziti druge u odnosu na nevakcinisane koji su dobili nov negativan test na koronavirus.

Do petka je u Nemačkoj obe doze vakcine primilo 7.6 miliona građana ili 9.1 odsto. Vakcinisali su se uglavnom stariji građani koji su se nalazili u prioritetnim grupama.
Savezna ministarka pravosuđa Kristin Lambreht upozorila je na opasnost od falsifikovanja sertifikata i dokumenata o obavljenoj vakcinaciji.

"Ovde nije reč o sitnom prestupu, nego o ozbiljnom krivičnom delu, koje povlači ozbiljne zakonske posledice", rekla je Lambreht u razgovoru za dnevnik Di Velt.

Potpredsednik sindikata policajaca Jerg Radek upozorio je na opasnost od raširenih pokušaja falsifikovanja dokumenata.

"Trenutno ne postoji jedinstveni dokument kao dokaz za obavljenu vakcinaciju, što otvara prostora za pokušaje falsifikovanja", rekao je Radek.

Lambreht je istakla potrebu što bržeg donošenja jedinstvenog digitalnog sertifikata o vakcinaciji koji bi važio na području cele EU.

Sada vakcinisani svoj status dokazuju knjižicom vakcinacije ili dokumentom koji izdaju centri za vakcinaciju.

Komentari (0)

Evropa