Evropa

Pahor: Proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje prvog reda

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2021

-

12:58

Pahor: Proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje prvog reda
Pahor: Proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje prvog reda - Copyright Tanjug/Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan geopolitičko pitanje prvog reda.

Pahor je u Ohridu na Prespa forumu, koji organizuje Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije, poručio da zemlje regiona treba da ubrzaju sprovođenje reformi, ali i da je brzo proširenje u vitalnom interesu EU.

“Bilo bi najbolje kada bi EU odlučila, i to brzo da uključi sve zemlje Zapadnog Balkana i u skladu sa tim usvoji strategiju proširenja”, rekao je Pahor.

On je ocenio da spori tempo proširenja utiče da u zemljama regiona raste nacionalizam i uticaj trećih strana, te da bi proširenje smanjilo ideje o promeni granica koje, kaže, odbija.

Pahor je na panelu koji je kao temu imao sinergiju SAD i EU ocenio da su Sjedinjene Američke Države potreban partner.

Đukanović: Evropa bi trebalo da bude prisutnija

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović rekao je da bi Evropa trebalo da bude prisutnija ukoliko želi da izbegne uticaj trećih strana.

Kaže da je dobro to što je Crna Gora uspela da uđe u NATO uprkos, kako navodi, opstrukcijama Rusije, kao i to što je potpisan Sporazum o formiranju zajedničkog tržišta.

Kao lošu vest, Ðukanović je naveo lošu dinamiku proširenja.

Iz Brisela se čuju kritike na račun vladavine prava u zemljama regiona, a s druge strane, region, dodaje, upozorava na neke loše poruke koje nisu u skladu sa izjavama koje su se odnosile na proces proširenja.

“Zapadni Balkan je postao poprište gde se istok suprostavlja zapadnom sistemu vrednosti”, rekao je Ðukanović i ukazao da treba da se pogura proces evropskih integracija, ali istakao da ne očekuje prečice.

“Nadam se da ćemo izbeći taj scenario za Zapadni Balkan kojem smo prisustvovali ne tako davno”, rekao je Ðukanović.

Komentari (0)

Evropa