Evropa

Lukašenko zatvorio granicu sa Ukrajinom, tvrdi da pobunjeničke grupe spremaju puč u Belorusiji

Komentari

Autor: Euronews

02/07/2021

-

20:27

Lukašenko zatvorio granicu sa Ukrajinom, tvrdi da pobunjeničke grupe spremaju puč u Belorusiji
Lukašenko odgovorio na nove sankcije: Nećemo zaustaviti migrante na putu ka EU - Copyright Tanjug/AP/Sergei Shelega/BelTA Pool Photo

veličina teksta

Aa Aa

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko naložio je danas pograničnim snagama da zatvore granicu sa Ukrajinom jer odatle u zemlju ulazi ogromna količina oružja.

Lukašenko je dodao da su u petak otkrivene "spavajuće terorističke ćelije" povezane sa Zapadom, koje su spremale puč u toj zemlji.

Predsednik Belorusije tvrdi da su ćelije povezane sa Nemačkom, Ukrajinom, Sjedinjenim Državama, Poljskom i Litvanijom, a imaju za cilj da "sruše režim nasiljem", preneo je Euronews.

Prema rečima Lukašenka, "velika količina oružja sliva se u Belorusiju iz Ukrajine", što ga je podstaklo da "trajno zatvori granicu sa Ukrajinom".

Dodao je da su aktivnosti ćelija koordinisane putem telegramskog kanala nazvanog "Beloruski odredi za samoodbranu" koji je imao 2.500 pretplatnika i pripadao je nemačkom državljaninu.

Ćelije su nedavno pokušale da aktiviraju ruski pomorski komunikacioni centar koji se nalazi u beloruskom gradu Vilejka, oko 100 kilometara severozapadno od Minska, otkrio je Lukašenko.

"Svi učesnici ovog terorističkog čina (...) pronađeni su u roku od 48 sati i uhapšeni", dodao je predednik Belorusije. 

Odnosi EU i Belorusije eskalirali nakon "slučaja Rajaner"

Ovaj potez dolazi usred pojačanih tenzija između beloruskog režima i Zapada nakon što je let kompanije Rajaner prisilno spušten u Minsk. Incdeint se dogodio u maju, a tom prilikom uhapšen je beloruski novinar Roman Protaševič, koji je bio u avionu. 

Odnosi između EU i Minska eskalirali su otkako je Lukašenko, nazvan poslednjim diktatorom u Evropi, prošlog avgusta osvojio šesti mandat na izborima koji su navodno bili namešteni.

Minsk je najavio u ponedeljak suspenziju svog učešća u Istočnom partnerstvu EU, dok je opozvao svog ambasadora u Briselu u znak odmazde zbog evropskih sankcija.

profimedia

 

Zemlja je navodno koristila migrante da vrši pritisak na susednu Litvaniju, koja je pružila utočište beloruskim opozicionarima i jedna je od najglasnijih Lukašenkovih kritičara.

Lukašenkova vlada je tokom protekle godine potisnula postizborne proteste, od kojih je najveći privukao 200.000 ljudi.

Prema podacima grupa za ljudska prava, od početka demonstracija privedeno je više od 35.000 ljudi, dok je hiljade njih pretučeno. 

Preporuka za vas

EU uvela nove sankcije Belorusiji - udar na ekonomske oblasti koje su od značaja za Minsk
Otac uhapšene Sofije Sapege traži pomilovanje od Lukašenka:  Ne uništavajte joj život, ona je devojčica koja tek počinje da živi

Komentari (0)

Evropa