Evropa

RAT U UKRAJINI Napad na vojni aerodrom u Rusiji, poginula tri vojnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/12/2022

-

08:46

RAT U UKRAJINI Napad na vojni aerodrom u Rusiji, poginula tri vojnika
RAT U UKRAJINI Napad na vojni aerodrom u Rusiji, poginula tri vojnika - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Felipe Dana, Andriy Andriyenko, Ukrainian Emergency Service

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 306. dan ruske invazije na Ukrajinu. Na dan kada su neki pravoslavni vernici u Ukrajini proslavili Božić, sirene za vazdušne napade oglasile su se u Kijevu i nizu ukrajinskih regiona, ali nisu registrovani novi napadi ruskih snaga. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da se "vrati u realnost" i ocenio da Moskva ne želi pregovore, već pokušava da izbegne odgovornost. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je, sa druge strane, da se u 2022. godini konačno razjasnilo kome na međunarodnoj sceni Rusija može da veruje, a kome ne.

Ključni događaji:

  •  Zelenski razgovarao sa Modijem, očekuje učešće Indije u primeni "formule mira"
  • FSB: Ubijeni ukrajinski diverzanti u pokušaju da uđu u Brjansku oblast
  • Galužin: Akcije Kijeva ugrožavaju nuklearku u Zaporožju, moguća katastrofa
  • Napad na vojni aerodrom u Rusiji, tri vojnika poginula
  • Podoljak: Rusija ne želi pregovore, Putin da se vrati u realnost
  • Putin: Nismo mi ti koji smo odbijali pregovore, naš cilj da ujednimo ruski narod
  • Kijevu od saveznika 1,5 milijardi dolara za obnovu energetskog sektora
  • Duma priprema zakon koji bi povećao porez za Ruse koji su napustili zemlju

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.59 Kuleba: Kijev želi mirovni samit u februaru

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da njegova zemlja želi da učestvuje u samitu o završetku rata, ali da ne očekuje da će Rusija učestvovati na tom skupu. Kuleba je za AP izjavio da njegova vlada želi da se u naredna dva meseca održi "mirovni" samit čiji bi posrednik bio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

On je rekao da pre direktnih razgovora njegove zemlje sa Moskvom, Rusija mora da se suoči sa tribunalom za ratne zločine i dodao da, međutim, druge zemlje imaju punu slobodu da razgovaraju sa Rusima, kao što je bio slučaj kada je postignut dogovor o izvozu žitarica između Turske i Rusije.

22.12 Zelenski: U Raznim regionima Ukrajine trenutno je bez struje oko devet miliona ljudi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u večerenjem obraćanju da je u raznim regionima Ukrajine trenutno bez strujeoko devet miliona ljudi. On je naveo da je situacija na frontu u regionu Donbasa teška i bolna, i da zahteva svu snagu i koncentraciju države.

"Pre svega, stvari na frontu. Bahmut, Kremina i druge oblasti u Donbasu koje zahtevaju maksimum snage i koncentracije", rekao je Zelenski.

"Okupatori raspoređuju sve resurse koji su im na raspolaganju - a to su znatni resursi - kako bi napredovali", istakao je Zelenski.

 

 

17.19 Kuleba: Ukrajina danas u UN pokreće pitanje isključenja Rusije iz Saveta bezbednosti

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da će Ukrajina danas zvanično u Ujedinjenim nacijama pokrenuti pitanje isključenja Rusije iz Saveta bezbednosti UN.

"Naše pitanje je vrlo jednostavno: da li Rusija ima pravo da ostane stalna članica Saveta bezbednosti UN i uopšte da bude u Ujedinjenim nacijama? Imamo ubedljiv i argumentovan odgovor - ne, ne", rekao je Kuleba, preneo je Interfaks Ukrajina.

Kuleba je izrazio uverenje da, kako je rekao, posle poraza Rusije u ratu koji je pokrenula, pitanje njene budućnosti više neće biti tabu tema za svetsku diplomatiju.

16.51 Putin imenovao Medvedeva za zamenika u Vojnoindustrijskoj komisiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin uspostavio je mesto svog prvog zamenika u Vojnoindustrijskoj komisiji, na čijem je čelu, i na tu funkciju je postavio zamenika predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrija Medcedeva. Prema Putinovom ukazu, koji je danas objavljen, u komisiju je ušao i šef Ministarstva za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov, umesto izbačenog Igora Artemjeva, preneo je Tass.

Potpredsednik Vlade i ministar industrije i trgovine Denis Manturov postavljen je za zamenika šefa komisije i šefa njenog kolegijuma zaduženog za rešavanje tekućih pitanja.

U komisiji su i ministar odbrane Sergej Šojgu, načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov, sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev, kao i šefovi Spoljne obaveštajne službe i Nacionalne garde.

15.45 Zelenski razgovarao sa Modijem, očekuje učešće Indije u primeni "formule mira"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa indijskim premijerom Narendrom Modijem da očekuje učešće Indije u primeni "formule mira".

"Imao sam telefonski razgovor sa premijerom Narendrom Modijem i poželeo sam uspešno predsedavanje G20", napisao je Zelenski na Tviteru.

Podsetio je da je na samitu G20 objavio "formulu mira" i rekao da sada računa na učešće Indije u njenoj implementaciji.

 

 

14.45 Pritisak sankcija primorava Sberbanku da zatvori kancelariju u UAE

Sberbanka, vodeći ruski zajmodavac, biće primorana da zatvori kancelariju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) početkom sledeće godine, izjavio je danas prvi zamenik predsednika Aleksandar Vedjahin. On je za zatvaranje kancelarije okrivio pritisak zapadnih sankcija, prenosi Rojters. Vedjahin je naveo da će Sberbanka nastaviti da posluje na tržištu UAE u nekom kapacitetu i da se nada da će otvoriti filijalu u Kini do kraja 2023, dodaje britanska agencija.

13.40 FSB: Ubijeni ukrajinski diverzanti u pokušaju da uđu u Brjansku oblast

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) eliminisala je grupu ukrajinskih diverzanata koji su pokušavali da iz Ukrajine pređu u Brjansku oblast, na zapadu Rusije, saopšteno je danas iz FSB.

"FSB je eliminisao grupu ukrajinskih diverzanata na državnoj granici Rusije. U okršaju koji se dogodio 25. decembra eliminisana su četiri diverzanta prilikom pokušaja da iz Ukrajine prodru u Brjansku oblast", precizira se u izveštaju FSB, prenosi TAS S.

12.14 Ministar odbrane Francuske u sredu u Ukrajini

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorni otputovaće u sredu u radnu posetu Ukrajini, tokom koje će potvrditi nedvosmislenu podršku svoje zemlje vlastima u Kijevu.

U šturom saopštenju francuskog ministarstva odbrane se navodi da će se Lekorni sastati sa ukrajinskim kolegom Aleksijem Reznikovom, kao i da će tokom posete Kijevu odati poštu stradalima u sukobu sa Rusijiom kod spomenika Herojima u glavnom gradu Ukrajine, prenosi Radio Frans Internasional.

Ovo je prva poseta francuskog ministra odbrane Ukrajini od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Lekorni, koji je u prethodnoj vladi vodio ministarstvo za francuske prekomorske teritorije, u maju je imenovan za novog ministra odbrane Francuske, kada je i preuzeo dužnost od Florans Parli.

12.03 Misija DNR: U ukrajinskom granatiranju DNR poginulo 4.400 civila od 17. februara

U Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) ubijeno je 4.400 civila u ukrajinskim granatiranjima od 17. februara, kada su povećane tenzije, objavila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima.

Misija je napisala na Telegramu da je, prema zvaničnim informacijama, od početka eskalacije sukoba u samoproglašenoj DNR u ukrajinskom granatiranju od 17. februara ubijeno 4.400 civila, uključujući 132 dece. Prema podacima misije, tokom ovog perioda povređeno je 3.956 ljudi, uključujući 249 dece, a oštećeno je oko 9.336 stambenih zgrada i 2.242 civilna infrastrukturna objekta.

Misija je precizirala da su od 17. februara ukrajinske snage na DNR ispalile 149 raketa iz višecevnih raketnih bacača HIMARS i da je bilo ukupno 13.927 granatiranja, preneo je TAS S.

Associated Press • Euronews Serbia

11.06 Peskov: Nije vreme za novogodišnje čestitke između Rusije i SAD

Rusija i SAD su otišle tako daleko u neprijateljstvu da sada nije vreme za novogodišnje čestitke, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li ruski predsednik Vladimir Putin planira da čestita Novu godinu američkom kolegi Džou Bajdenu, prenosi RIA Novosti.

"Ne sada. Sada smo tako duboko zašli u međusobno neprijateljstvo da, verovatno, nije vreme za čestitke", rekao je Peskov.

Na pitanje da li se to odnosi na sve neprijateljske zemlje, Peskov je odgovorio da ne može sa sigurnošću da kaže.

10.53 Galužin: Akcije Kijeva ugrožavaju nuklearku u Zaporožju, moguća katastrofa

Akcije Kijeva ugrožavaju nuklearnu elektranu u Zaporožju i mogu dovesti do katastrofe, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galužin. Galužin je, u intervjuu za TAS S, rekao da Rusija čini sve da ideja o stvaranju bezbednosne zone oko nuklearke u Zaporožju bude konačno i što pre sprovedena, a rizik od nuklearne katastrofe ukinut. "Nadamo se da će razum prevladati u Ukrajini i da će u Kijevu shvatiti da je neodgovorno ugrožavati nuklearnu elektranu i njenu infrastrukturu, jer bi takvi postupci mogli da dovedu do najrazornijih posledica“, istakao je Galužin. On je podsetio da je nuklearka sada u nadležnosti Rusije i da njom upravlja ruska kompanija i da je zbog toga Moskva veoma zainteresovana da elektrana radi nesmetano i bezbedno.

09.35 FSB Rusije osujetila aktivnost grupe Islamske države koja je slala militante u Ukrajinu i Siriju

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) u saradnji sa ruskim Istražnim komitetom osujetila je aktivnost grupe pristalica terorističke organizacije Islamska država (ID) koja je zabranjena u Ruskoj Federaciji, a koja je slala militante u Siriju i Ukrajinu, saopštio je danas FSB.

Federalna služba bezbednosti, u saradnji sa Istražnim komitetom i Federalnom službom za finansijski nadzor, osujetila je terorističku ćeliju ID u Uralskom i Severnokavkaskom okrugu, čiji su organizator i 18 članova upravljali mrežom u nekoliko regiona kao podrška međunarodnoj terorističkoj organizaciji ID, naveo je FSB u saopštenju dostavljenom TAS S-u.

Prema FSB, članovi terorističke ćelije ID šalju ruske militante u Siriju i Ukrajinu za borbu protiv ruskih oružanih snaga, kao i za sponzorisanje terorizma.

09.20 Galužin: Ukrajinski sukob postao dugotrajan, sve prognoze o kraju nepouzdane

Ukrajinski sukob je postao dugotrajan i sve prognoze o tome kada će se završiti su nepouzdane, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galužin, dodajući da preduslovi koje postavljaju Ukrajina i Zapad ne mogu biti osnova za konstruktivan razgovor.

Galužin je, u intervjuu za TASS, rekao da je Zapad odlučan da obezbedi punu i bezuslovnu pobedu Kijeva sa svim novim regionima Rusije - Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom, kao i oblastima Hersona i Zaporožja, kao i da Krim bude vraćen Ukrajini.

Galužin je rekao da Zapad očekuje od Rusije da plati ratnu odštetu i radi na obnovi Ukrajine i najavljuje osnivanje tribunala za navodne ruske ratne zločine, kako bi pokušali da osude rusko rukovodstvo.

"Drugim rečima, prema logici Kijeva i Zapada, moramo napustiti oslobođena područja, obnoviti sve što je uništeno, platiti reparacije i otići u zatvor, a tek nakon toga Ukrajinci će biti tako ljubazni da se vrate pregovorima", kazao je Galužin.

09.00 Kobilaš: Ruske vazdušne snage biće opremljene novim hipersoničnim raketama

Ruske vazdušne snage treba da budu opremljene novim hipersoničnim raketama dugog dometa, izjavio je danas komandant ruskih vazdušnih snaga Sergej Kobilaš.

Kobilaš je rekao da se, u okviru razvoja dalekometne avijacije, predviđa snabdevanje nizom vazduhoplovnog naoružanja, uključujući nove krstareće hipersonične rakete, preneo je Interfaks.

Kobilaš je, u intervjuu za novine ruskog ministarstva odbrane, rekao da je ruska flota dalekometnih bombardera  sposobna da lansira i nuklearne i konvencionalne rakete, preneo je Rojters.

Associated Press

08.45 Napad na vojni aerodrom u Rusiji, tri vojnika poginula

Tri pripadnika ruske vojske poginula su rano jutros od delova ukrajinske bespilotne letelice oborene iznad ruske vazduhoplovne baze Engels, u blizini Saratova, udaljenoj nekoliko stotina kilometara od linije fronta u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Moskvi.

To je drugi napad na Engels ovog meseca, navodi Rojters. Ukrajinska bespilotna letelica je oborena na maloj visini dok se približavala vojnom aerodromu Engels. Zbog pada olupine drona smrtno su ranjena trojica ruskih vojnika iz tehničke službe koji su bili na aerodromu, navelo je Ministarstvo.

Kijev nikada nije zvanično preuzeo odgovornost za napade na teritoriji Rusije. Lokalne vlasti u Saratovu su navele da u incidentu nisu oštećeni civilni objekti.

08.30 Belorusija: Raketni sistemi Iskander i S-400 "spremni za zadatke"

Raketni sistemi Iskander i protivraketni vazdušni sistemi S-400, koje je Rusija prenela u Belorusiju, spremni su da izvrše svoje zadatake, izjavio je danas Leonid Kasinski iz Ministarstva odbrane Belorusije.

"Ovi tipovi oružja (Iskander i S-400) su u režimu borbene gotovosti i stopostotno spremni da izvrše zadatke", naveo je Kasinski na Telegramu.

Raketni sistem Iskander ima domet do 500 km i može da nosi nuklearne bojeve glave, a Ukrajina i Poljska, koja je NATO članica, i graniče se sa Belorusijom posebno su ranjive, navodi Rojters.

Profimedia

 

Odbrambeni protivraketni sistem S-400 koristi četiri rakete na svojoj lansirnoj rampi odnosno četiri različitog dometa. Ima mogućnost detektovanja i stelt letelica na daljini od oko 150 km.

Vreme potrebno za prelazak sistema S-400 iz marševskog u borbeni položaj je 5 do 10 minuta, a vreme da se sistem dovede u borbenu spremnost sa položaja iznosi tri minuta. Kasinski je izjavio i da je avijacija Belorusije adaptirana tako da može da nosi, kako kaže, "specijalnu municiju".

08.04 U Ukrajini i u novogodišnjoj noći policijski čas

Policijski čas u Ukrajini neće biti ukinut ni u novogodišnjoj noći, saopštila je danas predstavnica Nacionalne policije Marijana Reva. Istakla je da oni koji u novogodišnjoj noći budu na ulici mogu odgovarati za kršenje policijskog časa, prenosi Interfaks Ukrajina. Reva je navela da je upotreba i prodaja pirotehnike praktično na celoj teritoriji Ukrajine zabranjena i upozorila da će policija reagovati na takve slučajeve.

AP Photo/Felipe Dana

 

07.50 Papa Franja: Svet čezne za mirom

U tradicionalnom obraćanju "Urbi et orbi" ("Gradu i svetu") s balkona Bazilike Svetog Petra u Rimu, papa Franja danas je pozvao na kraj rata u Ukrajini i u drugim delovima sveta, rekavši da "svet čezne za mirom."

"Pogledajmo u lica svoj deci sveta koja čeznu za mirom. Pogledajmo u lica naše ukrajinske braće i sestara koji ovaj Božić provode u tami i hladnoći, daleko od svojih domova zbog ratnih razaranja koja traju već 10 meseci," saopštio je papa desetinama hiljada vernika koji su se okupili na Trgu Svetog Petra da čuju njegove reči.

07.04 Ukrajini od saveznika 1,5 milijardi dolara za obnovu energetskog sektora

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je danas da podrška ukrajinskom energetskom sektoru od partnera iznosi oko 1,5 milijardi dolara. On je dodao da je u Ukrajinu već stiglo 200 kamiona sa opremom za popravu oštećene infrastrukture, preneo je "Kijev independent".

06.14 Medvedev: Pre ili kasnije zapadni savezi će prestati da postoje

Potpredsednik ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev izjavio je danas da će pre ili kasnije savezi velikih i jakih zapadnih zemalja prestati da postoje.

''Već postoji dovoljno trvenja čak i pred licem 'zajedničkog neprijatelja', statusa koji je Rusiji tradicionalno dodeljen", napisao je Medvedev u kolumni za "Rusku gazetu".

Medvedev je podsetio da zapadni političari pokušavaju da ''zaplene rusku imovinu bez optužbi ili suđenja, ili jednostavno da je ukradu''.

Ruski zvaničnik je ocenio da Zapad ruši osnovne principe tržišne ekonomije, bez kojih se može zaboraviti na razvoj partnerstva, kao i da zabrane i izuzeci od opšteprihvaćenih pravila dovode do stvaranja ''sivih zona na svetskom tržištu'', prenele su RIA Novosti.

06.00 Lavrov: Ova godina je pokazala kome se može verovati, a kome više ne

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da se u 2022. godini konačno razjasnilo kome na međunarodnoj sceni Rusija može da veruje, a kome ne.

"Glavni zaključak i rezultat je da se situacija konačno i nepovratno raščistila. Jasno je šta se dešava u svetu, ko sa kakvim namerama i planovima pokušava da deluje u međunarodnoj areni, sa kim se može pregovarati, a kome se od sada ne može verovati", rekao je šef ruske diplomatije za kanal "Rosija-1", preneo je TASS.

Komentari (0)

Evropa