Evropa

RAT U UKRAJINI Kremlj odbacio mirovni plan Zelenskog: "Mora se uzeti u obzir trenutna realnost"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/12/2022

-

09:15

RAT U UKRAJINI Kremlj odbacio mirovni plan Zelenskog: "Mora se uzeti u obzir trenutna realnost"
RAT U UKRAJINI Kremlj odbacio mirovni plan Zelenskog: "Mora se uzeti u obzir trenutna realnost" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 308. dan ruske invazije na Ukrajinu. Širom Ukrajine sinoć su odjeknule sirene za vazdušnu opasnost. Iako se pregovori ne naziru, to je reč koja se sve češće čuje. Ipak,  Aleksandar Rodnjanski, savetnik predsednika Volodimira Zelenskog, tvrdnje Kremlja da je otvoren za pregovore, ocenjuje kao pokušaj Moskve da kupi dodatno vreme. S druge strane, izjavu ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe da njegova zemlja želi da učestvuje u samitu o završetku rata, ali da ne očekuje da će Rusija učestvovati na tom skupu, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov je komentarisao rečima da Rusija nikada nije ispunjavala tuđe uslove.

Ključni događaji

  • Vlasti u Odesi počele demontažu spomenika Katarini Velikoj
  • Više od 300.000 stanovnika Kijeva ostalo bez struje
  • Sirene širom Ukrajine, ali nije bilo novih raketnih napada
  • Putin: Državama koje su ograničile cenu ruske nafte zabranjene isporuke od 1. februara
  • Ukrajina zaplenila imovinu ruskog biznismena Ališera Usmanova vrednu 54 miliona dolara
  • Predsednik Odbora ruske Državne dume tvrdi da Kijev nije spreman ua pregovore s Moskvom

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blog

23.30 Lavrov: SAD diplomatskim kanalima prenele da ne žele direktan sukob s Rusijom

Sjedinjene Američke Države su diplomatskim kanalima prenele da ne žele i da se neće direktno sukobljavati sa Rusijom, kao i da neće slati vojne stručnjake u Ukrajinu u vezi sa isporukom PVO sistema ''Patriot'', rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Upitali smo Amerikance diplomatskim kanalima, koje naša ambasada u SAD još uvek održava, da li odluka da se sistemi Patriot pošalju u Ukrajinu znači da će tamo biti i američki stručnjaci, s obzirom na složenost rada ovih sistema. Opširno nam je objašnjeno da to nije planirano posebno zbog toga što Amerikanci ne žele i neće direktno da se sukobe sa Rusijom", rekao je Lavrov za TASS.

23.15 Ukrajinska vojska: Uništeno pet dronova u Dnjepropetrovskoj oblasti

Na nebu iznad Dnjepropetrovske oblasti ukrajinska vojska je uništila pet dronova, najverovatnije je reč o iranskim bespilotnim letelicama "Šahid", saopštila je na Fejsbuku Vazdušna komanda Istok, a prenosi Ukrinform.

Večeras je u Dnjepropetrovskoj, Zaporoškoj, Donjeckoj, Harkovskoj i Čerkaskoj oblasti objavljena vazdušna uzbuna, zbog, kako se pretpostavlja, opasnosti od dronova.

21.40 Nastavljeno granatiranje Hersona

Ruski udari su nastavljeni u gradu Hersonu. Kako navodi ukrajinska vojska, u poslednja 24 sata izvedena su 33 udara. Ukrajinski zvaničnici pozivaju stanovnike da se evakuišu iz grada.Oštećena je i bolnica u tom gradu. Prozori su razbijeni, a osoblje i pacijenti primorani su da se sklone u podrum.

20.50 Šef ukrajinskih obaveštajaca posetio Bahmut

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov posetio je Bahmut danas i juče kako bi se susreo s odredima specijalnih snaga koje rade na frontu i podelio medalje, navodi se u saopštenju koje je objavila služba.

 

 

18.54 Zelenski: Oslobodili smo do sada više od 1.450 ratnih zarobljenika

Od početka ruske invazije 24. februara Ukrajina je oslobodila više od 1.456 ratnih zarobljenika, izjavio je danas predsednik te zemlje Volodimir Zelenski tokom godišnjeg obraćanja ukrajinskom parlamentu. 

Kijev i Moskva su tokom sukoba koji je ušao u jedanaesti mesec sproveli seriju razmena zatvorenika, podseća se u izveštaju Rojtersa. Zelenski je rekao da je oslobađanje ratnih zarobljenika prioritet i ukazao da se smatra da Rusija drži hiljade ukrajinskih ratnih zarobljenika "iako tačne brojke nisu poznate".

 

18.17 Zbog sankcija putnički avio-saobraćaj u Rusiji novembru opao za 15,7 odsto

Putnički avio-saobraćaj ruskih avio-prevoznika opao je u novembru za 15,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, navodi se u današnjem izveštaju ruske Federalne službe za statistiku Rostata. U izveštaju se navodi da je u novembru letelicama ruskih avio-kompanija prevezeno svega oko 6,94 miliona putnika, jer su sankcije zapadnih zemalja negativno uticale na ovaj privredni sektor, prenosi Rojters.

17.55 Ukrajina: Od početka rata ubijeno 100.000 ruskih vojnika

Ukupno 103.770 ruskih vojnika ubijeno je u ratu od februara, procenjuju ukrajinske oružane snage. Ukrajina tvrdi da je njih 550 poginulo u poslednja 24 sata. Ukrajinske procene znatno su veće od onih koje dele Rusija ili zapadne agencije.

 

 

16.16 Vlasti u Odesi počele demontažu spomenika Katarini Velikoj

Vlasti u Odesi, najvažnijoj ukrajinskoj luci na obali Crnog mora, započele su demontažu spomenika Katarini Velikoj, ruskoj carici koja je osnovala grad  krajem osamnaestog veka.
Odluku o odstranjivanju statue Katarine Velike i carskog generala Aleksandra Suvorova izglasao je parlament Odese, a delovi statua će biti smešteni u jednom muzejau u tom gradu.

 

 

14.45 Više od 300.000 stanovnika Kijeva ostalo bez struje

Više od 300.000 stanovnika Kijeva ostalo je jutros bez struje, a u nekim okruzima nema ni grejanja i vode, izjavio je danas prvi zamenik načelnika gradske uprave Nikolaj Povoroznik.

"Nedavno smo uspeli da stabilizujemo situaciju sa električnom energijom u gradu. Međutim, od danas su i dalje u toku vanredna isključenja struje u različitim okruzima u glavnom gradu. Na primer, jutros preko 300.000 potrošača u Kijevu nije imalo struju", rekao je Povoroznik, a prenosi agencija TAS S.

Pored toga, kako je rekao, okruzi koji nemaju struju takođe nemaju ni grejanje ni vodu.

"Pre svega, reč je o visokim zgradama koje se vodom snabdevaju pomoću pumpi. Ne rade ni kotlarnice u gradu koje još nismo opremili agregatima", precizirao je ukrajinski zvaničnik.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal je 9. decembra izjavio da će restrikcije u potrošnji energije u zemlji biti na snazi tokom cele zime, jer su sve toplane i hidrocentrale, kao i 40 visokonaponskih mrežnih objekata, pretrpeli različite stepene oštećenja.

13.35 Sirene širom Ukrajine, ali nije bilo novih raketnih napada

Sirene za vazdušnu opasnost odjeknule su jutros širom Ukrajine, ali nije bilo izveštaja o novim raketnim napadima Rusije, javlja Rojters. Glavni grad Kijev i ostali regioni su isključili sirene za vazdušnu opasnost dva sata kasnije, dodaje britanska novinska agencija. Na ukrajinskim društvenim mrežama navodi se da su se sirene čule možda zato što su poleteli ruski avioni, koji su stacionirani u Belorusiji.

12.05 Kremlj odbacio mirovni plan Zelenskog, mora se uzeti u obzir trenutna realnost

Kremlj je danas odbacio mirovni plan ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog od 10 tačaka i saopštio da predlozi za okončanje sukoba u Ukrajini moraju da uzmu u obzir, kako je navedeno, trenutnu realnost, uključujući onu vezanu za pridruživanje četiri ukrajinska regiona Rusiji.

"Ne može biti mirovnog plana za Ukrajinu koji ne uzima u obzir današnju realnost u vezi sa ruskom teritorijom, sa ulaskom četiri regiona u sastav Rusije. Planovi koji ne uzimaju u obzir ovu realnost ne mogu biti prihvaćeni", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi Interfaks.

Nakon referenduma koji se održali u septembru u četiri ukrajinske oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, Rusija ih je proglasila delom svoje teritorije, a održavanje ovih referenduma i pripajanje oblasti osudile su Ukrajina i zapadne zemlje.   

11.55 FSB ubila dvojicu osumnjičenih za planiranje terorističkih napada u Rusiji

Oficiri ruske Federalna služba bezbednosti ubili su dvojicu muškaraca u Kabardino-Balkarijskoj oblasti, koji su pripremali teroristički napad u Čegemu prema instrukcijama ukrajinskih specijalnih službi, saopštila je pres služba FSB-a.

Kako se navodi u saopštenju, u pitanju su ranije osuđivani ruski državljani, prenosi TASS.     Dodaje se da su oni, nakon izvršenja zločina, planirali da odu u Ukrajinu kako bi učestvovali "u neprijateljstvima protiv oružanih snaga Rusije“.

"Ova lica su 26. decembra, dok su bila opkoljena, pružila oružani otpor i tom prilikom su neutralisani u vatrenom okršaju“, navodi se u saopštenju FSB-a.

Associated Press

10.05 Fliponenko: Snage LNR ubile 85 ukrajinskih vojnika

Portparol Narodne milicije samoproglašene Luganjske Narodne Republike (LNR) Ivan Fliponenko saopštio je da su ukrajinske snage u poslednjih 24 sata pretrpele 85 žrtava u borbama sa borcima LNR.

"Neprijatelj je u protekla 24 sata pretrpeo velike gubitke u vidu ljudstva i vojne opreme kao rezultat aktivnih ofanzivnih dejstava snaga narodne milicije. Ubijeno je čak 85 vojnika", naveo je  Fliponenko na Telegramu.

Dodaje da su tokom poslednja 24 sata, snage narodne milicije LNR uništile dva ukrajinska tenka, četiri oklopna transportera, jedan artiljerijski top, tri bespilotne letelice i 17 specijalnih motornih vozila.

09. 45 Italijanski ministar odbrane oprezno o mogućnosti isporuke PVO Ukrajini

Ministar odbrane Italije Gvido Krozeto oprezno je danas govorio o tome da li će Italija biti u mogućnosti da isporuči Ukrajini sistemime protivvazdušne odbrane, kao što je zatražio predsednik Volodimir Zelenski.

"Ukoliko bude bilo moguće, sistemi će biti obezbeđeni", rekao je Krozeto za italijanski list "Il Mesađero", a prenosi Rojters.

Kako je dodao ministar, ukoliko Italija da PVO rakete Ukrajini, morala bi da ih uzme iz zaliha i to bi moralo da bude urađeno bez njihovog iscrpljivanja.

Izjave ministra odbrane usledile su nakon jučerašnjeg razgovora između Zelenskog i italijanske premijerke Đorđe Meloni, nakon čega je ukrajinski predsednik objavio na Tviteru da Rim razmišlja o snabdevanju protivvazdušne odbrane. Za vreme bivšeg italijanskog premijera Maria Dragog, Italija je Kijevu poslala pet paketa pomoći, uključujući vojne zalihe, a Melonijeva vlada radi na mogućoj šestoj isporuci.

09.20 Zaharova o inicijativi Ukrajine: Psi laju na karavane, a karavani prolaze

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je poziv Kijeva da se Rusija isključi iz Ujedinjenih nacija poslovicom "psi laju na karavane, a karavani prolaze“.
''Tim povodom ne treba ništa preduzimati. Ukrajina je tokom istorije preživela razne ličnosti, a proteklih godina i decenija tamo je bilo mnogo nitkova koji su je u potpunosti rasturili i gurnuli je na ivicu propasti'', izjavila je Zaharova za Sputnjik. Prema njenim rečima, Rusija treba u skladu s tim da gradi državnu politiku.

09.00 Ukrajina: Rusija ispalila 33 rakete na civilne ciljeve u Hersonu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su Ruske snage ispalile 33 rakete na civilne ciljeve u ukrajinskom gradu Hersonu u poslednja 24 sata. U svom jutarnjem izveštajum navode da ruske snage napadaju iz minobacača i artiljerije naseljena mesta na desnoj obali reke Dnjepar u blizini Hersona, prenosi Rojters.

Rusija negira da je u svojim napadima gađala civilne ciljeve.Rojters nije mogao nezavisno da proveri ove izveštaje.

08.40 Kapacitet električne mreže u Ukrajini nije dovoljan za sve stanovnike

Deficit u ukrajinskom energetskom sistemu je blago smanjen, ali kapacitet i dalje nije dovoljan da zadovolji potrebe stanovnika zemlje, saopštio je državni operater Ukrenergo.

"Postojeći kapacitet nije dovoljan da pokrije sve potrebe korisnika u zemlji jer je potrošnja električne energije povećana", saopštila je kompanija na svom Telegram nalogu.

U ukrajinskoj prestonici se dešavaju stalni prekidi struje, po rečima ukrajinske energetske korporacije DTEK. Deficit električne energije se smanjio nakon što je termoelektrana ponovo pokrenuta nakon popravke i raste broj domaćinstava koji delimično dobijaju struju, saopštio je Ukrenergo, ali je po rečima zvaničnika, polovina elektroenergetske strukture u zemlji oštećena, prenosi TASS.

07.59 Savetnik Zelenskog: Moskva pokušava da kupi vreme pričajući o pregovorima

Ekonomski savetnik ukrajinskog predsednika Aleksandar Rodnjanski, izjavio je danas da je tvrdnja ruskog lidera Vladimira Putina da je Rusija spremna da pregovara, samo način da Moskva kupi što više vremena i da joj se ne može verovati.

"Potrebno ime je mnogo više vremena da se pregrupišu i ponovo izgrade svoje trupe", rekao je Rodnjanski CNN.

Savetnik Zelenskog je kazao da Kremlj pokušava da odvrati svet od slanja dodatne vojne pomoći Ukrajini i da "ne smeju da upadnu u tu zamku".

07.11 Putin: Državama koje su ograničile cenu ruske nafte zabranjene isporuke od 1. februara

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je juče dekret kojim se zabranjuju isporuke ruske nafte državama koje se uvele ograničenje cene za naftu i naftne derivate. U dokumentu, koji je objavljen na portalu pravnih informacija, navodi se da se zabranjuju isporuke ruske nafte ako je u ugovorima direktno ili indirektno precizirano ograničenje cene. Zabrana isporuke nafte stupa na snagu 1. februara 2023. i važi do 1. jula naredne godine, a datum zabrane isporuke naftnih derivata odrediće ruska vlada, najavljuje se u dokumentu.

Kako se navodi, Putin može da daje posebnu dozvolu za isporuke nafte i naftnih derivata bez obzira na ograničenje cene, ističe se u uredbi.

Ograničenje cene ruske nafte od 60 dolara po barelu o kojem su se dogovorile EU, G7 i Australija stupilo je na snagu 5. decembra, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko izuzetaka.
Odluka o ograničenju cene ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućava da se ona prodaje trećim zemljama uz korišćenje tankera zemalja G7 i EU, njihovih osiguravajućih firmi i kreditnih institucija, ali samo ako se nafta prodaje ispod cene od 60 dolara po barelu.

06.20 Kuleba želi Samit o završetku rata u Ukrajini do februara

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je juče da njegova zemlja želi da učestvuje u samitu o završetku rata, ali da ne očekuje da će Rusija učestvovati na tom skupu.

Kuleba je za AP izjavio da njegova vlada želi da se u naredna dva meseca održi "mirovni" samit čiji bi posrednik bio generalni sekretar UN Gutereš. Kuleba je rekao da pre direktnih razgovora njegove zemlje sa Moskvom, Rusija mora da se suoči sa tribunalom za ratne zločine. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov je, komentarišući taj predlog, rekao da Rusija nikada nije ispunjavala tuđe uslove.

Komentari (0)

Evropa