Evropa

RAT U UKRAJINI Rakete letele i tokom novogodišnje noći, ponovo se oglasile sirene za vazdušni napad

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/01/2023

-

09:01

RAT U UKRAJINI Rakete letele i tokom novogodišnje noći, ponovo se oglasile sirene za vazdušni napad
RAT U UKRAJINI Rakete letele i tokom novogodišnje noći, ponovo se oglasile sirene za vazdušni napad - Copyright Tanjug/AP/Libkos

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 312. dan ruske invazije na Ukrajinu. I poslednjeg dana 2022. godine građani Ukrajine bili su suočeni sa raketnim napadima. Ruske snage gađale su Kijev, a u napadima je jedna osoba, dok je njih 20 povređeno. Mete ruskih napada bili su i gradovi Hmeljnicki i Mikolajiv, kao i Zaporoška i Harkovska oblast. Trideset odsto ukrajinske prestonice i juče je bilo bez električne energije. Ukrajinska strana upozorila je na mogućnost da Rusija priprema novu mobilizaciju, kao i da bi u roku od nedelju dana mogla da zatvori svoje granice za muškarce.

Ključni događaji:

  • U raketnim udarima na Kijev jedna osoba poginula, 20 povređenih

  • U razmeni zarobljenika oslobođeno više od 200 vojnika

  • Reznikov: Rusija priprema novu mobilizaciju za početak januara

  • Britanija upozorava na moguće ruske udare tokom praznika

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.11 Sirene za vazdušni napad u nekoliko oblasti Ukrajine

Sirene za vazdušni napad oglasile su se večeras, prema podacima Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine, u Kijevskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine.

Ranije su se sirene oglasile u Nikolajevskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti i u delovima Hersonske i Zaporoške oblasti, prenela je agencija RIA Novosti.

23.11 Analiza: Kraj sukoba se ne nazire, šta se očekuje u 2023. godini?

Godinu za nama u svim aspektima obeležio je rat u Ukrajini. Iako je prošlo više od deset meseci ni ruska ni ukrajinska strana nisu blizu pobede, a mirovni pregovri odavno su u drugom planu. Ujedinjene nacije procenjuju da je stradalo više od 5.000 civila, dok je broj poginulih vojnika diskutabilan, jer se podaci drastično razlikuju. Zemlju je napustilo ili je intereno raseljeno 15 miliona ljudi. Kraj sukoba se ne nazire, kaže istoričar Aleksandar Životić za Euronews Srbija i ističe da je ovo pored oružanog i informacioni, energetski i ekonomski rat koji je značajno promenio svet. Opširnije u posebnom tekstu.

Tanjug/AP Photo/LIBKOS

 

22.19 Fon der Lajen: Švedsko predsedavanje EU ključno za očuvanje jedinstva u podršci Ukrajini

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će predsedavanje Švedske Evropskom unijom biti od ključnog značaja u očuvanju jedinstva EU u podršci Ukrajini. Ona je na Tviteru napisala da je Švedska preuzela predsedavanje Savetom EU u ključnom trenutku.

21.32 Patrijarh Kiril: Odnosi među zemljama nazadovali, postoji pretnja od rata velikih razmera

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio je da su odnosi među zemljama u poslednjih deset godina nazadovali i ocenio da usled tog nepoverenja postoji pretnja da će doći do rata velikih razmera. Kako je rekao, mnoge stvari su se izmenile u poslednjih deset godina.

"Svi smo svedoci veoma napete atmosfere i nepoverenja među zemljama i ta napetost raste i preti da preraste u rat velikih razmera. Odnosi su nazadovali, s obzirom na to da su se toliko pogoršali", rekao je patrijarh Kiril.

19.59 Zelenski: Ukrajinsko jedinstvo u suprotnosti s strahom koji vlada u Rusiji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su ukrajinsko jedinstvo i osećaj svrhe u oštroj suprotnosti sa strahom koji preovladava širom Rusije. 

"Osećaj zajedništva, autentičnosti i samog života koji svi imamo u oštroj su suprotnosti sa strahom koji preovladava u Rusiji", rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

Kako je rekao, Rusi se plaše, "to se oseća, ali i imaju razloga zašto se plaše, jer će izgubiti".

"Neće im pomoći dronovi, projektili, sve ostalo. Zato što smo ujedinjeni. Njih spaja samo strah", ocenio je Zelenski.

17.42 Stoltenberg: Moramo biti spremni na dugoročnu podršku Ukrajini

Zapadne zemlje moraju biti spremne da pruže dugoročnu podršku Ukrajini jer Rusija ne pokazuje znake popuštanja, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za BBC. On je dodao da će vojna podrška osigurati opstanak Ukrajine kao suverene zemlje i primorati Rusiju da sedne i pregovara o prekidu rata. Opširnije u posebnoj vesti.

Tanjug AP/Olivier Matthys

 

 

13.55 Portparol ruskog Ministarstva odbrane: Uništene dve haubice poljske proizvodnje u Donjeckoj Narodnoj Republici

Ruske trupe uključene u specijalnu vojnu operaciju uništile su dve haubice poljske proizvodnje u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov. "U okviru artiljerisjkih kontraudara, unistene su dve samohodne haubice Krab poljske proizvodnje na vatrenim položajima u blizini naselja Ivanopolje i Zvanovka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), odakle su ukrajinske snage granatirale stambena naselja", rekao je Konašenkov, prenosi TASS.

On je dodao i da su dve ukrajinske haubice D-20 uništene u blizini naselja Nevskoje u Luganskoj Narodnoj Republici. Prema njegovim rečima, oružane snage Rusije izvele su 31. decembra precizne udare na objekte ukrajinske odbrambene industrije uključene u proizvodnju borbenih dronova.

11.00 Ruski lekar: U ukrajinskom granatiranju bolnice u Pervomajsku poginulo šest ljudi

U ukrajinskom granatiranju bolnice u Pervomajsku, u samoproglašenoj LNR, poginulo je šest osoba, pacijenti i medicinsko osoblje, izjavila je danas Tatjana Kovaleva, zamenica glavnog lekara u bolnici. Ona je rekla da je u toku raščišćavanje ruševina, tako da broj poginulih može biti veći, prenosi RIA Novosti. Kovaleva je navela da su ukrajinske snage izvele tri udara i iznela tvrdnju da su gađale ponovo jer su znale da će tada biti u toku evakuacija povređenih.

Dodala je da je povređeno nekoliko pacijenata i da su hitno prebačeni u druge bolnice. RIA Novosti navodi da je u vreme napada u jednoj od sala bila u toku operacija i da su poginula najmanje dva lekara koji su operisali, a da je pacijent srećom nepovređen.

09.30 Moskva tvrdi da su Ukrajinci granatiral grad Pervomajska

Najmanje šest civila je povređeno u ukrajinskom granatiranju grada Pervomajska, a u napadu je srušena zgrada bolnice, saopštile su vlasti samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR). U saopštenju misije LNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju navodi se da su povređeni pacijenti i medicinsko osoblje Centralne gradske bolnice, a da je zgrada srušena. Ukrajinske oružane snage ispalile su u subotu tri rakete HIMARS na Pervomajsk, preneo je TASS.

09.00 Kijev: U novogodišnjoj noći uništeno 45 dronova koje su lansirale ruske snage

Ukrajinska PVO uništila je u novogodišnjoj noći 45 iranskih jurišnih dronova koje su lansirale ruske snage, saopštilo je jutros Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. Navedeno je da su u novogodišnjoj noći ruske snage napale Ukrajinu dronovima kamikazama iranske proizvodnje Šahed-131/136, a da je ukrajinska PVO uništila 45 letelica, prenosi Interfaks Ukrajina.

08.02 Zelenski Rusima: Vaš vođa se krije iza vojske i zidova

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se sinoć video porukom građanima Rusije, izjavivši da se njihov vođa, predsednik Rusije Vladimir Putin, krije iza vojske, projektila, zidova i samih građana Rusije.

Zelenski se obratio gledaocima na ruskom jeziku, prenosi Gardijan.    

"Vaš vođa želi da pokaže da iza njega stoji vojska, ali on se samo krije. Krije se iza vojske, iza projektila, iza zidova svojih rezidencija i palata. Krije se iza vas i uništava vašu zemlju i vašu budućnost," izjavio je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je dodao da Rusima ni Ukrajina ni svet neće oprostiti.

07.40 U razmeni zarobljenika oslobođeno više od 200 vojnika

Rusija i Ukrajina razmijenili su juče ratne zarobljenike, objavljeno je u Moskvi i u Kijevu.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je da je oslobođeno 140 ukrajinskih vojnika, dok je TASS objavio da su Rusiji vraćena 82 vojnika.

Većina ruskih vojnika su ranjenici i oni su avionom prevezeni u Moskvu, a Jermak je naveo da je među ukrajinskim vojnicima bilo osam žena, kao i ranjeni vojnici iz Marijupolja.

07.15 Reznikov: Rusija priprema novu mobilizaciju za početak januara

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da postoji mogućnost da Rusija priprema novu mobilizaciju, kao i da bi u roku od nedelju dana mogla da zatvori svoje granice za muškarce. Kako prenosi Gardijan, Reznikov se video-porukom obratio ruskoj javnosti govoreći ruski jezik i upozorio one koji mogu biti mobilizovani.

''Znam da imate još nedelju dana pre nego što ostanete bez ikakvog izbora'', rekao je u poruci i dodao da će ruske vlasti ''početkom januara zatvoriti granice za muškarce i započeti novi talas mobilizacije''.

On je naveo i da će granice biti zatvorene i u Belorusiji, kao i da će stanovnici gradova biti u posebnom riziku od mobilizacije. Ranije je šef ukrajincske obaveštajne službe Kirilo Budanov za BBC rekao da će Rusija započeti s mobilizacijom 5. januara.

07.00 Britanija upozorava na moguće ruske udare tokom praznika

Velika Britanija upozorava da bi u narednim danima Rusija mogla ponovo da izvrši masivne napade na Ukrajinu kako bi potkopala moral ukrajinskih snaga. Prema procenama britanskog Ministarstva odbrane "postoji realna mogućnost" da ruske snage već u narednim danima pokrenu dalekometne udare na Ukrajinu kako bi potkopali ukrajinski moral tokom novogodišnjih praznika, preneo je londonski Gardijan.

Komentari (0)

Evropa