Evropa

Belgija uvodi testiranje otpadnih voda u avionima iz Kine zbog koronavirusa

Komentari

Autor: Tanjug

02/01/2023

-

21:51

Belgija uvodi testiranje otpadnih voda u avionima iz Kine zbog koronavirusa
Belgija uvodi testiranje otpadnih voda u avionima iz Kine zbog koronavirusa - Copyright Tanjug/SRBATOM/Radivoj Hadzic

veličina teksta

Aa Aa

Belgija će uvesti obavezno testiranje otpadnih voda iz aviona koji stižu iz Kine, zemlje u kojoj iz dana u dan raste broj novozaraženih koronavirusom.

"Ovo će biti dodatni način kontrole i provere tačnosti podataka  koje dobijamo iz Kine tačni", rekao je Steven van Guht iz nacionalnog instituta za javno zdravstvo Sciensano, prenosi Rojters.

On je rekao je da je Belgija svesna da neki putnici zaraženi kovidom možda neće koristiti toalet tokom leta i objasnio da nova odluka "nije usmerena na praćenje ljudi već da se nezavisno nadgleda šta se dešava u Kini".

Vlasti Belgije takođe traže od putnika iz Kine da se sami testiraju na koronavirus ukoliko imaju simptome sedam dana pre leta za Belgiju, ali testiranje nije obavezno za ostale.

Na konferenciji za novinare na kojoj su najavljene nove mere, belgijski ministar zdravlja Frank van den Bruk rekao je da je Evropskoj uniji potrebna jedinstvena politika prema najnovijem talasu širenja kovida u Kini.

Nadležni u državama širom sveta uvode ili razmatraju uvođenje restrikcija za putnike iz Kine, uključujući i obavezno testiranje na korona virus, a zdravstveni zvaničnici EU planiraju za sredu razgovore o koordinisanom odgovoru na aktuelnu epidemiolossku situaciju u Kini.

Komentari (0)

Evropa