Evropa

Rat u Ukrajini uskoro bi mogao da stigne do prekretnice: Gde i kada bi mogla da bude izvedena nova kontraofanziva Kijeva

Komentari

Autor: Alessio Dellanna/Euronews

04/01/2023

-

16:34

Rat u Ukrajini uskoro bi mogao da stigne do prekretnice: Gde i kada bi mogla da bude izvedena nova kontraofanziva Kijeva
Rat u Ukrajini uskoro bi mogao da stigne do prekretnice: Gde i kada bi mogla da bude izvedena nova kontraofanziva Kijeva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dok se ruski napadi protiv Ukrajine nemilosrdno ponavljaju, a nade za primirje su sve "tanje", veliki broj stručnjaka smatra da bi rat uskoro mogao da dođe do ključne tačke koja bi predstavljala prekretnicu.

"Ukrajina raspoređuje i drži u rezervi trupe i municiju za novu veliku ofanzivu na ruske pozicije. Oni moraju da održe momentum koji su izgradili: Prvo u septembru sa oslobađanjem regiona Harkova, a onda i u novembru kada su oslobodili Herson", rekao je za Euronews Peter Dikinson, analitičar u Atlanskom savetu.

Euronews

 

Nova ofanziva će biti ključna da bi se održala podrška međunarodne zajednice i da bi se pokazalo da je njena velika finansijska i vojna pomoć Ukrajini donela rezultate.

"Ukrajina treba da napadne dok je zemlja još zamrznuta"

Bivši oficir američke vojske Liam Kolins rekao je za Euronews da Ukrajina treba da izvede napad pre nego što sneg počne da se topi na proleće, što će učiniti otežanim kretanje neasfaltiranim putevima.

"Svi pamte poplave iz prve faze ruske invazije. Veoma je izazovno da se izvede ofanziva i da se premeštaju trupe u takvim uslovima", naveo je. 

Kolins takođe navodi da Ukrajinci mogu mnogo lakše nego Rusi da se nose sa stresom borbe na niskim temperaturama, zbog toga što ruske snage imaju probleme sa logistikom, moralom i vođstvom.

Profimedia

 

"To sve je od početka predstavljalo probleme za Rusie i vremenski uslovi će samo pogoršati stvari. Jedina prednost koju Rusi imaju u ovom konfliktu je masa", istakao je.

"Napad na jugu mogao bi da razdvoji ruske trupe"

Dok mnogi spekulišu koje će to biti mesto na koje će čekić da padne, Dikinson navodi da logistika sugeriše najlogičniji izbor za ofanzivu, a to je prema njegovom mišljenju jug, pravo ka obali Azovskog mora.

"Najverovatnije u regionu Berđanska, možda ka Melitopolju, da bi se izolovalo snabdevanje ruskih snaga", kaže Dikinson.  

Kako dodaje, takav napad bi bio mnogo veća verzija ponovljene Hersonske ofanzive, gde su ruske snage odsečene, blokirane i naterane na povlačenje jer nisu mogle da se snabdevaju. Međutim, upozorava da što se više Rusi potisnu, teža će biti borba protiv njih.

Tako što oslobodi veći deo teritorije, Ukrajina pritiska neprijatelja da se grupiše na manjem području, a kako kaže Kolins, to doprinosi da se vojska skuplja i da ne bude raštrkana.

Profimedia

 

Istovremeno, "ruske trupe ne mogu da izvedu manevre širih razmera, jer nemaju mogućnost za to", rekao je bivši američki oficir i naveo: "Reč je samo grupisanju artiljerije, sa malo taktičke i strateške vrednosti i sa velikom cenom".

"Ako Ukrajina bude efikasna u napretku i ako počne da bombarduje linije snabdevanja pod kontrolom Rusije, videćemo da su sposobni da zauzmu veće teritorije u određenom trenutku tokom kontraofanzive velikih razmera, najverovatnije kasnije tokom zime", istakao je Kolins.

"Ukrajina može da iskoristi element iznenađenja"

Kijev takođe može da pokuša da poremeti Ruse tako što će da pošalje lažne informacije.

"Ukrajina je dokazala da je veoma vešta kada je reč o iznenađenjima. Ofanzivi kod Harkova u septembru su prethodili meseci tokom kojih su cureli signali da će da izvedu veliku ofanzivu na jugu", rekao je Peter Dikinson. 

Kako kaže, Rusija je zato povukla veliki deo trupa sa juga, a onda je Ukrajina napala na istoku.  

"Pretpostavili biste da žele da ponove taj uspeh", zaključio je.  

Komentari (1)

Драган

04.01.2023 19:59

Све офанзиве су биле резултат руског наивног приступа са свега 120.000 војника, тамо где треба 500.000 - 600.000, јер су Руси мислили да ће Украјина озбиљно схватити поруку русије и приступити преговорима за испуњење Руских услова. Мислили су да ће све проћи као са Кримом. Руси су се у томе преварили, исто као што се запад преварио да ће Русију сломити санкцијама, то ће Русија ускорои показати. Како је тај првобитни врло наивни руски план пропао, сада се спрема план Б - војно поразити Украјину. Чим Суровикин процени да су све припреме извршене, кренуће Руска офанзива у којој снаге украјинског режима бити елиминисане и проажена. Западни наратив да Украјина може да добије овај рат је део пропаганде и нема никакве везе са реалношћу.

Evropa