Evropa

Sahranjen bivši papa Benedikt XVI: "Njegov značaj tek će u budućnosti biti ocenjen"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/01/2023

-

14:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, danas nešto pre podneva završena je javna ceremonija sahrane bivšeg pape Benedikta XVI. Benedikt XVI bio je veoma čvrst u svojim stavovima i veliki teolog, kaže za Euronews Srbija Darko Tanasković bivši ambasador u Vatikanu, koji smatra da će njegov značaj u budućnosti tek biti pravilno ocenjen. 

Iako je papa emetitus Benedikt XVI želeo svečanu ali skromnu sahranu, na Trgu svetog Petra bilo je 60.000 ožalošćenih vernika. Poslednja sahrana pape bila je sahrana Jovana Pavla II, 2. aprila 2005. Okupila je skoro 300.000 ljudi oko Trga Svetog Petra.

"Ova sahrana je monogo skromnija od sahrane Pape Jovana Pavla II samom činjenicom što je reč o umirovljenom papi, tako da je ona primerena tome, ali sa druge strane imala je određeni značaj i međunarodni zato što je on bio izuzetna ličnost", ocenio je Darko Tanasković bivši ambasador u Vatikanu.

Prvi put se dešava da papa služi opelo svom prethodniku i to je jedna od stvari pred kojom se Katolička crkva našla.

Situacija bez presedana za Rimokatoličku crkvu 

Prema rečima Tanaskovića, takva situacija je bez presedana i za Rimokatoličku crkvu je vrlo specifična s obzirom na to da prema shvatanju vernika u izboru pape posreduje i sam Bog.

Bivši papa preminuo je u novogodišnjoj noći u 95. godini, skoro deceniju nakon što je podneo ostavku 2013. zbog narušenog zdravlja.

Stav Tanaskovića je da je Benedikt XVI morao da odstupi zato što nije mogao da ostvari svoj ideal Katoličke crkve u modernom vremenu. 

"On je u jednom trenutku rekao da crkva ne sme da bude nevladina organizacija da je u teškim vremenima, da je izložena mnogim iskušenjima i da mora ponovo da bude jedna manja apostolska crkva u kojoj su oni koji veruju spremni da je brane na način na koji je ona branjena u vreme Isusa Hrista", kaže on.

Kako navodi, bivši papa je bio veoma čvrst u svojim stavovima i veliki teolog, a činom svoje ostavke on je otvorio vrata na jedan istorijski veoma hrabar način svome nasledniku. 

"Svetu u nasleđe ostavlja jednu sliku čoveka od moralnog integriteta koji je svoju ličnost stavio u drugi plan pred službom koju je trebalo da vrši. Smatram da će njegov značaj u budućnosti tek biti pravilno ocenjen", zaključujue Tanasković. 

Papa emeritus, prema njegovim poslednjim željama, biće položen u grobnicama ispod bazilike Svetog Petra, gde je sahranjeno više od 90 poglavara Rimokatoličke crkve. 

Dan nacionalne žalosti proglašen je u Portugalu, dok se u Italiji vijore zastave na pola koplja na javnim zgradama širom zemlje.

Crkvena zvona zvonila su u 10 časova u Nemačkoj u znak sećanja na bivšeg papu rođenog u toj zemlji.

Komentari (2)

Pucar Dusan

06.01.2023 08:30

Ništa sveto nemože da bude tu gde se krv lila i gde se u ime boga vodio krvavi rat i dizale kule do nebesa u znak pobede. Život je mnogo prostija matematika nego što može sveta stolica da nam ukaže

Mihajlo Milunovic

07.01.2023 18:59

Он је барем покушао да не изда Јеванђеље и Христа.....

Evropa