Evropa

UN odustale od istrage o granatiranju Jelenovke za koje se optužuju Kijev i Moskva: "Nema bezbednosnih garancija"

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2023

-

23:48

UN odustale od istrage o granatiranju Jelenovke za koje se optužuju Kijev i Moskva: "Nema bezbednosnih garancija"
Tanjug/AP/Mary Altaffer - Copyright Tanjug/AP/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš odlučio je da raspusti misiju za utvrđivanje činjenica granatiranja istražnog pritvora u Jelenovki, zbog nemogućnosti da članovi stručnog tima odu na lice mesta, izjavio je danas njegov potparol Stefan Dižarik.

Dižarik je rekao da je misija za utvrđivanje činjenica granatiranja istražnog zatvora u Jelenovki raspuštena zato što nije dobila potrebne bezbednosne garancije, preneo je Tass.

"Imali smo politički dogovor, ali za tako složenu, delikatnu i opasnu misiju u ratnoj zoni potrebne su nam jasne garancije bezbednosti i pristupa obe strane. Nismo ih primili i ne vidimo da postoji mogućnost da se takve garancije dobiju u budućnosti", rekao je on.

Dižarik nije odgovorio na pitanje koja strana nije dala potrebne garancije, ali je naveo da bi misija mogla da bude obnovljena u budućnosti.

"Čim budemo videli da postoje neophodne bezbednosne garancije i da možemo da idemo tamo, misija će biti obnovljena", kazao je on.

Zvanični portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izvestio je da su Oružane snage Ukrajine 29. jula iz američkog višecevnog raketnog sistema Himars napale istražni zatvor u blizini Jelenovke i da je tom prilikom poginulo 50 ukrajinskih ratnih zarobljenika, 73 su prebačena u medicinske ustanove sa teškim povredama, a povređeno je i osam čuvara.

Ukrajina je tvrdila da je to uradila ruska vojska, a obe strane su tražile od Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da pošalju stručne timove koji bi utvrdili šta se tačno desilo.

U avgustu prošle godine Gutereš je najavio osnivanje misije za utvrđivanje činjenica granatiranja u istražnom zatvoru, ali ona nikada nije izašla na lice mesta.

Komentari (0)

Evropa