Evropa

Hiljade Kurda protestovalo u Parizu na godišnjicu ubistva aktivistkinja

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2023

-

17:22

Hiljade Kurda protestovalo u Parizu na godišnjicu ubistva aktivistkinja
Hiljade Kurda protestovalo u Parizu na godišnjicu ubistva aktivistkinja - Copyright Tanjug/AP/Lewis Joly

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade Kurda iz cele Francuske i Evrope protestovale su danas u Parizu kako zbog nerazjašnjenog ubistva tri kurdske aktivistkinje u francuskoj prestonici prena današnji dan pre 10 godina i ubistva troje Kurda ispred kurdskog kulturnog centra u Parizu pre dve nedelje.

Protesti su održani na 10. godišnjicu ubistva Sakine Čensiz, Fidane Dogane i Lejle Sadžlemez, a demonstranti smatraju da je turska obaveštajna služba umešana u taj zločin, prenosi AP.

Tanjug/AP/Lewis Joly

 

Osumnjičeni za ubistvo bio je turski državljanin koji je preminuo u pritvoru u Francuskoj pre nego što je slučaj stigao do suđenja, a turski zvaničnici su tada sugerisali da su ubistva potencijalno bila deo unutrašnjeg sukoba među kurdskim aktivistima ili pokušaj da se poremete mirovni pregovori s Turskom.

Tanjug/AP/Lewis Joly

 

Iako su većina učesnika protesta bili Kurdi, među okupljenima su bili i levičarski francuski aktivisti i Turci, a policija je bila u pripravnosti  nakon sukoba na kurdskim okupljanjima prethodnih sedmica.

Tanjug/AP/Lewis Joly

 

Učesnici protesta istakli su transparente sa portretima žrtava, kao i zastave Radničke partije Kurdistana (PKK) koja je zabranjena u Turskoj, a koje ta zemlja, SAD i EU smatraju terorističkom grupom.
 

Komentari (0)

Evropa