Evropa

Popović: Predsednik sa monaštvom razgovarao o projektima važnim za Hilandar

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2023

-

18:22

Popović: Predsednik sa monaštvom razgovarao o projektima važnim za Hilandar
Popović: Predsednik sa monaštvom razgovarao o projektima važnim za Hilandar - Copyright Instagram/Prijatelji manastira Hilandara

veličina teksta

Aa Aa

Narodni poslanik Nenad Popović, koji je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u poseti manastiru Hilandar, preneo je danas da je predsednik sa monaštvom razgovarao o projektima koji su važni za  manastir.  

"Po odluci predsednika Vučića, Vlada Srbije je obezbedila sva sredstva za završetak obnove manastira, a iskoristili smo ovo vreme da predsednik razgovara sa igumanom Metodijem i bratijom manastira Hilandar o daljim projektima koji će se ovde realizovati u narednih per, šest godina", rekao je Popović.

Prema njegovim rečima za godinu i po dana navršiće se 20 godina od požara u Manastiru Hilandar, koji se dogodio u martu 2004. godine, a do tada je planirano da ova srpska svetinja bude potpuno obnovljena.

"Reč je o završetku obnove manastira pre svega, ali takođe i o projektima koji su važni za Hilandar, a to su nova riznica i novi depo. Prvi put posle kralja Milutina će se raditi rekonstrukcija glavnog hrama, a razgovarali smo i o drugih pet-šest projekata veoma važnih za budućnost Hilandara", rekao je Popović. 

Dodao je da je predsednik Srbije prihvatio sve ideje koje je iznelo bratsvo manastira Hilandar na čelu sa igumanom. 

"Slobodno mogu da kažem da je posle Aleksandra Obrenovića koji je krajem 19. veka spasao Hilandar da ne ode u tuđe ruke, najviše za Manastir Hilandar  u poslednih 100 godina uradio predsednik Vučić i na tome smo mu svi zahvalni", istakao je Popović. 

Dodao je da je predsednik Srbije drugi put za dve godine u poseti Hilandaru i da je u poslednjih nekoliko godina urađeno mnogo na obnovi manastira, ističući da na Hiladaru svaki Srbin dobije i utehu i utočište, ali i smer kuda da ide i ohrabrenje za ono što ga čeka u budućnosti. 

"U ovim teškim vremenima kada je Srbija izložena velikim pritiscima, kada snažno ekonomski napreduje na Balkanu veoma je važno da se vratimo pravim vrednostima, našoj tradiciji, korenima i da znamo ko su nam preci i da ih budemo dostojni ", zaključio je Popović. 

 

Komentari (0)

Evropa