Evropa

Žiofre: Postoji realna šansa za napredak u procesu proširenja

Komentari

Autor: FoNet

13/01/2023

-

23:18

Žiofre: Postoji realna šansa za napredak u procesu proširenja
Emanuel Žiofre - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Šef Delegacije Evropske unije (EU) Emanuele Žiofre ocenio je večeras da u ovoj godini postoji realna šansa da se napreduje u procesu proširenja EU i da je Unija, uprkos krizama, ostala ujedinjenja jer se radi o zajednici u kojoj se veruje u demokratiju i poštovanje ljudskih prava.

Žiofre je, na novogodišnjem prijemu EU Info centra i izložbi fotografija sa temom "Biti mlad u Srbiji", naglasio da fotografije najbolje pokazuju koliko se toga dogodilo u jednoj godini.

"Ovo je moja prva godina u Srbiji i tih 365 dana izgleda mi kao 600. Ova godina je počela sa idejama i ciljevima, Novi Sad je preuzeo titulu prve evropske prestonice kulture van EU, imali smo planove kada je reč o borbi protiv klimatskih promena, ali je nekako to sve moralo da se reorganizuje", naglasio je Žiofre.

Probudili smo se 24. februara sa imperijalnim ratom u središtu Evrope, sa invazijom na Ukrajinu. EU je ostala ujedinjena, uradila je šta je trebalo, reagovali smo na rusku agresiju, energetsku krizu, krizu hrane i ostajemo na svom putu da EU bude karbon-neutralna do 2050. godine, predočio je Žiofre.

On je ocenio da je godina bila uspešna za proces proširenja i da ima mesta za napredovanje.

"Kandidati za članstvo u EU su Ukrajina i Moldavija, a na tom putu je i Gruzija. Status kandidata je odobren za Bosnu i Herecegovinu, a pregovori su počeli sa Severnom Makedonojim i Albanijom i imamo realnu priliku da napredujemo u agendi proširenja", kazao je Žiofre.

Miloš Krstić sa fotografijom sa Egzit festivala "Festivalska euforija" dobitnik je prve nagrade na konkursu EU info centra sa temom "Biti mlad u Srbiji" i njegovo delo biće objavljeno u srpskom izdanju časopisa Nacionalna geografija, kao i u Politikinom zabavniku.

Petočlani žiri odabrao je četiri pobedničke između više od 1.000 pristiglih fotografija na konkurs, koji su organizovali Delegacija Evropske unije u Srbiji, Nacionalna geografija Srbija, Politikin zabavnik i Erazmus studentska mreža Srbija.

U kategoriji Najbolje fotografije građana i građanki, pored Krstića koji je osvojio prvo mesto, nagrađene su i Irena Ljubanović za fotografiju "Žena ženi solidarna" i Jana Cekić za fotografiju "I šta ćemo sad?".

U kategoriji Najbolja fotografija EU projekta nagradu je dobila fotografija "Amputacija ne smeta razvoju snage" Bojana Jorgića iz Niša.

Fotografija je nastala u okviru projekta "Adaptivna fizička aktivnost i sport – mladi za mlade"’, koji sufinansira EU kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija.

Pobednička fotografija biće nagrađena vaučerom za kupovinu elektronske opreme u vrednosti od 1.000 evra, drugo mesto će dobiti vaučer u vrednosti od 500 evra, vaučer u vrednosti od 300 evra biće dodeljen za treću nagradu, dok je za najbolju fotografiju EU projekta predviđena diploma.

Komentari (0)

Evropa