Evropa

Britanski policajac priznao da je silovao i zlostavljao žene skoro dve decenije

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2023

-

15:50

Britanski policajac priznao da je silovao i zlostavljao žene skoro dve decenije
Tanjug/AP/Hertfordshire Police - Copyright Tanjug/AP/Hertfordshire Police

veličina teksta

Aa Aa

Policijac iz Londona priznao je danas da je kriv po 24 tačke optužnice za silovanja i zlostavljanja žena u periodu od skoro dve decenije, od 2003. do 2020. godine, čime je postao jedan od najtežih seksualnih prestupnika u britanskoj istoriji.

Londonska policija i državno tužilaštvo saopštili su da je Dejvid Karik (48) zloupotrebljavao svoju poziciju moći s ciljem da kontroliše i zastraši svoje žrtve, preteći da im niko neće poverovati na reč da je pripadnik policije izvršio krivično delo, prenosi Rojters.

Posle niza skandala u policiji, koja se već bori sa velikim odsustvom poverenja javnosti, upućeno je izvinjenje u kojem se priznaje da "kriminalni obrazac zlostavljanja koja je sprovodio pripadnik policijske službe, nije na vreme uočen".

U međuvremenu se oglasio portparol britanskog premijera Rišija Sunaka rekavši da je u pitanju "užasan slučaj".

"Ovo je užasan slučaj i premijerove misli su upućene svim žrtvama. Policija se mora za uvek osloboditi ovakvih pripadnika kako bi povratila poverenje javnosti", rekao je Sunakov portparol.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan je upozorio je da je neophodno odgovoriti na brojna dodatna pitanja povodom ovog slučaja, a pomoćnik načelnika londonske policije Barbara Grej ponovila je da je obrazac zlostavljanja trebalo ranije da bude uočen.

"Zbog takvog propusta nismo iskoristili mogućnost da prestupnika uklonimo iz policijske organizacije", rekla je ona.

Komentari (0)

Evropa