Evropa

Počelo suđenje ekstremistima zbog zavere za ubistvo Makrona i pokušaj državnog udara

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2023

-

15:45

Počelo suđenje ekstremistima zbog zavere za ubistvo Makrona i pokušaj državnog udara
Počelo suđenje ekstremistima zbog zavere za ubistvo Makrona i pokušaj državnog udara - Copyright Tanjug/AP/hibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

U Parizu je danas počelo suđenje članovima ekstremne desničarske grupe, koji su optuženi za zaveru za ubistvo francuskog predsednika Emanuela Makrona i pokušaj državnog udara, piše Gardijan.

Tužioci kažu da su članovi grupe pod nazivom Les Barjols planirali da napadnu predsednika nožem tokom zvanične posete severoistoku Francuske u novembru 2018. 

Detektivi, koji su prisluškivali telefonske razgovore tokom četvorogodišnje istrage, tvrde da su postojali i planovi za ubijanje migranata i napad na džamije, kao i dokazi o antisemitizmu, ali nijedna od navodnih zavera nije sprovedena.

Advokati odbrane kažu da su pretnje grupe bile samo razgovor i da nije bilo konkretne ili neposredne pretnje Makronu.

Odsustvo bilo kakvih krivičnih radnji navelo je tužioce da umanje optužbe protiv osumnjičenih 12 muškaraca i žena starosti između 26 i 66 godina na udruživanje radi izvršenja terorističkog akta. 

Optuženi, kojima preti maksimalna zatvorska kazna od 10 godina ako budu proglašeni krivima, negirali su bilo kakvu krivicu.

Lusil Kolo, advokat odbrane, rekla je da se teza optužbe temelji na "fikciji da će se dogoditi nasilni čin". 

Les Barjols, nacionalistička i antiimigrantska grupa koja koristi nadimak koji su lokalni stanovnici Malija dali vojnicima koji su učestvovali u francuskoj vojnoj operaciji Serval 2013-14, formirana je na Fejsbuku početkom 2017. godine.

Grupa planirala otmicu članova parlamenta?

Hapšenja su usledila nakon dojave francuskim službama bezbednosti da ekstremno desničarski aktivista sa sedištem u oblasti Alpa planira napad na Makrona u novembru 2018. tokom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu u Verdenu na severoistoku Francuske. 

Denis Koline, za kojeg se pretpostavlja da je vođa ekstremističke grupe i bivši aktivista desničarskog nacionalnog fronta, sada Nacionalnog okupljanja (RN – National Rally), uhapšen je 2020. godine.

Tužioci su tvrdili da je grupa, koja se u jednom trenutku imala 5.000 članova, takođe urotila da otme članove parlamenta i zbaci vladu. 

Neki sastanci su uključivali vežbu gađanja u paravojnom stilu i obuku prve pomoći. 

Tokom racija na imanju članova grupe policajci su pronašli vatreno oružje, uključujući pušku M16 i uputstva o pravljenju eksploziva. Policija je navodno pronašla nož u kući člana Les Barjolsa Žan-Pjera Bujea (66), koga je uhapsila nekoliko dana pre Makronove posete. 

"On priznaje da je bilo razgovora, ali oni nikada nisu otišli dalje od toga", rekla je Olivija Ronen, advokat Žan-Pjera Bujea, za agenciju Frans pres. 

Ona je optužila tužilaštvo da neprijateljske opaske Bujea o Makronu nije stavilo "u kontekst vremena", kada je u Francuskoj bio rasprostranjen gnev zbog rasta cena goriva koji je doveo do pojave pokreta "žutih prsluka". 

„Ono što nam je predstavljeno kao planirani napad na predsednika Republike su zapravo počeci žutih prsluka“, dodala je Ronen.

Jedan član grupe imao je „suprotne stavove o vladi“ i davao komentare koji su „ponekad bili ekstremni“, rekao je advokat odbrane Gabrijel Dumenil i upitao:"Ali da li to znači da su hteli da preduzmu akciju i da izvrše atentat na šefa države? Odgovor je ne".

Tužioci će tvrditi da su planovi grupe bili „u potpunosti usmereni na ozbiljno narušavanje javnog reda putem zastrašivanja i terora“ i da su postojali mnogo pre žutih prsluka.

Suđenje će trajati do 3. februara, preneo je Gardijan.

Komentari (0)

Evropa