Evropa

Dva brata Šveđana poreklom iz Irana osuđena da su špijunirala za Ruse: Doživotna kazna zbog pretnje po bezbednost

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2023

-

20:15

Dva brata Šveđana poreklom iz Irana osuđena da su špijunirala za Ruse: Doživotna kazna zbog pretnje po bezbednost
Dva brata Šveđana poreklom iz Irana osuđena da su špijunirala za Ruse: Doživotna kazna zbog pretnje po bezbednost - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dvojica braće Šveđana iranskog porekla osuđeni su danas na duge zatvorske kazne zbog špijuniranja za Rusiju i njenu vojnu obaveštajnu službu GRU u poslednjih 10 godina.

Stariji brat Pejman Kija osuđen je na doživotnu kaznu, a njegov mlađi brat Pajam Kija osuđen je na devet godina i 10 meseci, prenosi AP.

Njih dvojica su optuženi da su zajedno radili na prenošenju informacija Rusiji između 28. septembra 2011. i 20 septembra 2021. godine, a okružni sud u Stokholmu saopštio je da je Pejman Kija ''bio pokretačka snaga u njihovom udruženom zločinu'', dok je umešanost Pajam Kije ''bila od relativnog malog značaja''.

U obrazloženju presude doživotne kazne, sud je naveo da je stariji brat Kija imao ''potpuno razumevanje da njegovi postupci imaju štetno delovanje" i da je "pribavljao, prosleđivao i otkrivao informacije Rusiji, koja predstavlja glavnu pretnju bezbednosti Švedske''.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa