Evropa

Makron: Više novca za transformaciju vojske, da odgovori na nove izazove

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2023

-

14:54

Makron: Više novca za transformaciju vojske, da odgovori na nove izazove
Emanuel Makron - Copyright Tanjug/AP/Yoan Valat

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron predložio je danas povećanje državnih izdvajanja za vojsku za više od četvrtine u narednom periodu, uz obrazloženje da će to pomoći transformaciji oružanih snaga da odgovore na više potencijalnih pretnji.

Planirani budžet za period od 2024. do 2030. godine omogućio bi program "transformacije" za prilagođavanje vojske mogućnostima sukoba visokog intenziteta, što je postalo još hitnija potreba od ruskog napada na Ukrajinu, saopštio je Makron.

Budžet za navedeni period iznosiće 413 milijardi evra, u odnosu na 295 milijardi evra u periodu 2019-2025, precizirao je Makron u novogodišnjem obraćanju vojsci. To bi u proseku podrazumevalo povećanje godišnjeg vojnog budžeta za 28,5 odsto sa 49,2 milijarde evra na 68,8 milijardi.

"Francuska ima i imaće vojsku spremnu za izazove ovog veka", naglasio je Makron, tokom obraćanja u vazduhoplovnoj bazi Mon de Marsan na jugozapadu zemlje.

Dodao je da će Francuska više ulagati u dronove i vojne obaveštajne podatke i rekao da traži od vojske da se okrene strategiji sukoba visokog intenziteta. On je takođe saopštio da će Francuska pojačati svoje sposobnosti kako bi mogla da odgovori na sajber napade i da će obezbediti da raspolaže sa više vojnih kapaciteta dostupnih u bilo kom trenutku, preneo je Rojters. 

Makron je poručio da će se posebno obratiti pažnja na vojno prisustvo u francuskim prekomorskim teritorijama, posebno u Indopacifiku, gde su se, po njegovim rečima, pojavljivale nove pretnje.

 

Komentari (0)

Evropa