Evropa

700 mrtvih foki na obali Kaspijskog mora - naučnici i dalje ne mogu da pronađu uzrok smrti

Komentari

Autor: Tass.ru

24/01/2023

-

14:35

700 mrtvih foki na obali Kaspijskog mora - naučnici i dalje ne mogu da pronađu uzrok smrti
700 mrtvih foki na obali Kaspijskog mora - naučnici i dalje ne mogu da pronađu uzrok smrti - Copyright Tanjug AP/RU-RTR Russian Television via AP

veličina teksta

Aa Aa

Na obali Kaspijskog mora u Dagestanu pronađeno je oko 700 mrtvih foki. Inspektori Severnokaskavske teritorijalne uprave Federalne agencije za ribarstvo nastavljaju da istražuju obalu Kaspijskog mora širom zemlje.

"Broj otkrivenih životinja se može povećati. Navodni uzroci uginuća još nisu utvrđeni. Specijalisti Volgo-kaspijskog ogranka Federalne državne naučne ustanove VNIRO već su počeli da prikupljaju podatke koji će pomoći u otkrivanju uzroka uginuća sisara. Ovo obuhvata i laboratorijske studije", dodaje se iz pres službe.

Tanjug AP/RU-RTR Russian Television via AP

 

Shodno tome, pokrenut je i program koji ima za cilj da zaustavi pad populacije foka, saopštila je u utorak služba Državnog univerziteta dagestana.

"Naučnici DSU, zajedno sa stručnjacima Fondacije za životnu sredinu Kompas, razvili su sveobuhvatan program za proučavanje kaspijskih foka, čija je svrha da se zaustavi pad populacije životinja. U okviru programa stručnjaci će proceniti stanje foka u različitim sektorima mora i otkriti razloge smanjenja njihovog broja", navodi se u saopštenju univerziteta.

Prema rečima akademika Ruske akademije nauka, doktora biologije Vjačeslava Rožnova, na obali se i dalje nalaze mrtve foke.

"Moramo da shvatimo gde su mogle da uginu, gde su isplivale na obalu. Prikupili smo veliku količinu mateirjala kada je došlo do velikog oslobađanja foka, moramo da nastavimo da proučavamo materijale u laboratorijama kako bismo razumeli razloge. Postoji mnogo hipoteza", navode iz pres-službe naučnika.

Tanjug AP/RU-RTR Russian Television via AP

 

Prošle nedelje je za samo nekoliko dana otkriveno više od 50 leševa foka. Početkom decembra na obali Dagestana pronađeno je više od 2,5 hiljade mrtvih životinja. Inače, kaspijska foka je jedini sisar u Kaspijskom moru.

 

Komentari (0)

Evropa