Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Situacija na liniji fronta izuzetno teška, ruske snage uništavaju gradove i sela

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/01/2023

-

09:00

RAT U UKRAJINI Zelenski: Situacija na liniji fronta izuzetno teška, ruske snage uništavaju gradove i sela
RAT U UKRAJINI Zelenski: Situacija na liniji fronta izuzetno teška, ruske snage uništavaju gradove i sela - Copyright Tanjug/AP/Kateryna Klochko, Daniel Cole, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 339. dan ruske invazije na Ukrajinu. U novom ruskom granatiranju poginulo je najmanje 10 ukrajinskih civila i ranjeno njih 20, tvrde ukrajinske vlasti. Među žrtvama su najmanje dva civila u gradu Hersonu na jugu Ukrajine i još dva u Donjecku na istoku Ukrajine. Zelenski je naveo da je situacija na frontu izuzetno teška.

Ključni događaji:

  • EU počinje da radi na osnivanju suda za ratne zločine u Ukrajini
  • Kijev: U ruskom granatiranju poginulo 10, ranjeno 20 civila, situacija teška
  • Ukrajina će uložiti protest zbog Orbanovih izjava o Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.53 Rajnmetal: Spremni smo da povećamo proizvodnju tenkovske municije

Izvršni direktor kompanije za proizvodnju oružja "Rajnmetal" Armin Paperger, rekao je da je ta kompanija spremna da u velikoj meri poveća proizvodnju tenkovske i artiljerijske municije kako bi zadovoljila veliku potražnju u Ukrajini i u zemljama zapadne Evrope i kako bi započela proizvodnju municije za višecevne bacače raketa tipa HIMARS.

Paperger je u izjavi za Rojters rekao da "Rajnmetal" godišnje može da proizvede oko 240.000 komada tenkovske municije, kalibra 120 mm, što je i više nego dovoljno kako bi se zadovoljile potrebe zapadnih zemalja i Ukrajine. Dodaje da kapacitet za proizvodnju artiljerijske municije kalibra 155 mm može da se poveća na 450.000 do 500.000 godišnje, a time bi, kako je rekao, "Rajnmetal" postao najveći proizvođač municije kalibra 120 milimetara i 155 milimetara.

19.10 Podoljak: Ubrzano pregovaramo o nabavci aviona i raketa dugog dometa

Kijev i njegovi zapadni saveznici "ubrzano pregovaraju" o mogućnosti opremanja raketama dugog dometa i vojnim avionima, rekao je jedan od pomoćnika ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak.

Savetnik Volodimira Zelenskog, rekao je da saveznici Ukrajine na zapadu "razumeju kako se rat razvija" i potrebu da se isporuče avioni koji bi mogli da obezbede pokriće za oklopna borbena vozila koja su SAD i Nemačka obećale. Podoljak je rekao i da neki zapadni partneri Ukrajine imaju "konzervativan" stav prema isporukama oružja.

prodimedia

 

17.50 Rusko ministarstvo tvrdi da je napadnuta bolnica u Luganskom regionu

Rusko ministarstvo odbrane navodi da su ukrajinske snage napale bolnicu u istočnom regionu Luganska, pri čemu je a1 mrtvih, a 24 povređenih. Kako se navodi u saopštenju ministarstva, u pitanju je reaketni sistem za višestruko lansiranje HIMARS, piše Gardijan.

15.10 U ruskom raketnom napadu na istoku Ukrajine poginule najmanje tri osobe

U ruskom udaru poginule su tri osobe u ukrajinskom gradu Kostjantinjivki koji se nalazi na istoku zemlje, piše Gardijan pozivajući se na regionalnog Pavla Kirilenka. Rojters navodi da su u napadu oštećene četiri stambene zgrade i jedan hotel, a da je povređeno još 14 osoba.

Guverner Kirilenko se oglasio na Telegramu gde je rekao da se spasioci i policajci uveliko nalaze na mestu nesreće kako bi pomogli povređenima. Gardijan prenosi izjavu rednice u jednoj fabrici u ovom gradu Irine Malceve (42) koja je rekla da je osetila snažnu ekslpoziju u trenutku dok se nalazila u dnevnoj sobi. 

"Kada sam otvorila oči videla sam da je sve bilo razbacano po stanu. Bila sam krvava. Ugledala sam i svoju majku koja je takođe bila krvava", rekla je.

12.32 Fon der Lajen: Ukrajina ima bezuslovnu podršku EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je uoči samita EU-Ukrajina koji se održava naredne sedmice da Ukrajina ima bezuslovnu podršku evropskog bloka i da mora da pobedi ruske snage kako bi odbranila evropske vrednosti.

"Mi stojimo na strani Ukrajine bez ikakvih 'ako i ali'", istakla je Fon der Lajen u govoru na skupu njene demohrišćanske partije CDU, u Dizeldorfu, u Nemačkoj, preneo je Rojters.

12.02 Eksplozije i u Zaporožju

Član glavnog saveta Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je da se sinoć čulo nekoliko eksplozija u gradu Zaporožju koji kontroliše Kijev i da je navodno pogođeno skladište oružja u fabrici ferolegura, javio je danas TAS S. Rogov je napisao na Telegramu da se u Zaporožju sinoć čula serija eksplozija počev od 21.30 i da su bile snažnije nego pre.

Associated Press

11.58 Tri osobe poginule u Konstantinovki

Najmanje tri osobe su poginule, a dve su povređene u ruskom napadu na stambeno naselje u istočnom ukrajinskom gradu Konstantinovka, rekao je danas načelnik regiona Donjecka Pavlo Kirilenko. Kirilenko je napisao na Telegramu da su u napadu oštećene četiri stambene zgrade i hotel.

09.25 Velika Britanija: Broj poginulih Rusa u Makijevki veći od 300

Broj poginulih u napadu u Makijevki daleko je veći nego što je Moskva priznala, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane Velike Britanije. Kako kažu, postoji velika verovatnoća da se beleži više od 300 ruskih žrtava, a ne 89, kako se navodi iz Moskve. Slučaj je istakao "rasprostranjeno prisustvo dezinformacija u ruskim javnim saopštenjima", navodi ministarstvo. Dalje se navodi da se ovako nešto "obično dešava kombinacijom namernog laganja odobrenog od strane viših lidera i saopštavanja netačnih izveštaja nižih zvaničnika, koji žele da umanje svoje propuste u ruskoj kulturi 'okrivljavanja i otpuštanja'".

Associated Press • Euronews Serbia

08.55 Kijev: U ruskom granatiranju poginulo 10, ranjeno 20 civila, situacija teška

U ruskom granatiranju poginulo je najmanje 10 ukrajinskih civila i ranjeno 20 njih, saopštila je danas Kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, preneo je AP. Među žrtvama su najmanje dva civila u gradu Hersonu na jugu Ukrajine i još dva u Donjecku na istoku Ukrajine.

Zelenski je kazao u noćnom obraćanju da je situacija na frontu izuzetno teška, posebno u istočnom regionu Donjecka i da se na udaru ruskih snaga ne nalaze samo ukrajinski položaji, već se uništavaju gradovi i sela oko njih, preneo je Rojters. Ukrajina je saopštila da ruske trupe pokušavaju da probiju njene linije na istoku i severoistoku zemlje i da su u toku žestoke borbe.

Euronews

08.27 EU počinje da radi na osnivanju suda za ratne zločine u Ukrajini

Ministri pravosuđa zemalja članica EU saopštili su na jučerašnjem sastanku u Stokholmu da Brisel počinje da radi na osnivanju suda koji bi bio nadležan za ratne zločine počinjene u Ukrajini. Sastanak je bio fokusiran na pravosudnu saradnju u obezbeđivanju odgovornosti za "međunarodne zločine počinjene u Ukrajini".  Ukrajinski ministar pravde Denis Maliuska učestvovao je na sastanku preko video linka. 

"Kancelarija glavnog tužioca Švedske i tužioci za ratne zločine iz švedskog tužilaštva su podelili svoja iskustva iz prethodnih tužilaštava za ratne zločine, a Eurodžast je predstavio novu bazu podataka za dokaze. Ministri su zatim razgovarali o naučenim lekcijama i najboljim praksama za krivično gonjenje ključnih međunarodnih zločina u Ukrajini", saopštio je Savet EU.

08.10 Kijev će uložiti protest zbog Orbanovih izjava o Ukrajini

Ukrajinsko Ministarstvo spolјnih poslova saopštilo je juče da će pozvati ambasadora Mađarske kako bi uložilo protest zbog "potpuno neprihvatlјivih" izjava premijera Viktora Orbana o Ukrajini. Portparol ukrajinskog Ministarstva spolјnih poslova Oleg Nikolenko izjavio je da Orban rekao da je Ukrajina "ničija zemlјa" i uporedio je sa Avganistanom, prenosi Rojters.

07.35 Mađarska će uložiti veto na EU sankcije Rusiji vezane za nuklearnu energiju

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je juče da će njegova zemlja uložiti veto na bilo kakve sankcije EU Rusiji koje bi se ticale nuklearne energije. "Nećemo dozvoliti da nuklearna energija bude uključena u plan sankcija Rusiji. To ne dolazi u obzir," izjavio je Orban za madjarski državni radio, prenosi Rojters. On je dodao da će na takav eventualni predlog "sigurno biti uložen veto".

Komentari (0)

Evropa