Evropa

RAT U UKRAJINI Broj vojnih žrtava na obe strane se procenjuje na 200.000 ljudi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2023

-

07:25

RAT U UKRAJINI Broj vojnih žrtava na obe strane se procenjuje na 200.000 ljudi
RAT U UKRAJINI Broj vojnih žrtava na obe strane se procenjuje na 200.000 ljudi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 342. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinske vazduhoplovne snage objavile su da, ako Rusija nabavi iranske balističke projektile, Ukrajina neće moći da se obrani od njih. Istovremeno Kijev poziva saveznike da obezbedi avione. I dok od francuski predsednik Emanuel Makron poručuje da ova zemlja ne isključuje mogućnost da će poslati borbene avione Ukrajini, ali pod uslovom da ne dovodu do eskalacije tenzije ili se koristie na ruskom tlu, američki predsednik  Džozef Bajden je poslao drugačiju poruku - Vašington neće slati borbene avione F16 Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Kuleba: Ukrajina će u prvom talasu dobiti između 120 i 140 zapadnih tenkova
  • Velika Britanija: Nepraktično slati avione Kijevu zbog preduge obuke pilota
  • Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine: Izjava Milanovića o Krimu neprivatljiva
  • Peskov: Očigledna umešanost Zapada u sukob
  • Ukrajinski ministar u Parizu traži avione
  • Raspoređene dodatne ruske snage u Kurskoj oblasti radi zaštite granice
  • Ukrajina za nabavku dronova ove godine izdvaja 550 miliona dolara
  • Ukrajinska vojska: Nećemo se moći obraniti od iranskih projektila
  • Lavrov: Rusija nikad nije odbila dijalog sa Evropom

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.35 Kijev tvrdi da su ukrajinske snage odbile ruske napade kod Bahmuta

Kijev je saopštio danas da su ukrajinske snage odbile ruske napade na putu kod istočnog grada Bahmuta, sprečavajući Moskvu da zadobije kontrolu nad važnom ukrajinskom rutom za snabdevanje.

"Ruske trupe nisu mogle da preseku put preko kojeg se snabdeva ukrajinska vojska, koja dobija sve što joj je neophodno", rekao je portparol vojske Ukrajine Serhij Čerevati, preneo je Rojters.

20.30 London neće slati avione Kijevu

Velika Britanija ne smatra da je izdvodljivo da pošalje svoje borbene avione Ukrajini, izjavio je danas portparol premijera Rišija Sunaka.

"Smatramo da nije praktično da šaljemo te avione u Ukrajinu. Nastavićemo da razgovaramo sa saveznicima šta smatramo da je pravi pristup", preneo je Rojters njegovu izjavu.

19.40 Zapadni zvaničnik: Vojne žrtve na obe strane u ratu iznose oko 200.000

Zapadni zvaničnik je na brifingu rekao da su vojne žrtve na obe strane u ratu iznosile oko 200.000, sa sličnim brojem ubijenih i ranjenih na obe strane. Međutim, veći broj Rusa je ubijen, dodao je zvaničnik, jer su bili u ofanzivi, što znači da su "pretrpeli više žrtava nego Ukrajinci u zbiru", prenosi Gardijan. Zvaničnik je želeo da ostane anoniman. Generalštab ukrajinskih oružanih snaga u svom najnovijem ažuriranju, tvrdi da je ubio oko 127.500 pripadnika proruskih snaga.

19.00 Lukašenko: Belorusija spremna da pruži dodatnu pomoć Rusiji

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je njegova zemlja "već spremna" da ponudi veću pomoć Rusiji u ratu protiv Ukrajine. Govoreći tokom državne posete Zimbabveu, savezniku Rusije, Lukašenko je naglasio da Rusiji trenutno "nije potrebna nikakva pomoć".
"Ako je našoj braći Rusima potrebna pomoć, mi smo uvek spremni da je ponudio", rekao je, ali nije precizirao šta bi ona podrazumevala.

Tanjug/AP/Tsvangirayi Mukwazhi

 

16.14 Lavrov: NATO je već duže umešan u hibridni rat protiv Rusije

NATO je već duže umešan u hibridni rat protiv Rusije, koliko god pokušavao da opravda svoje prekomerno slanje oružja Ukrajini, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa egipatskim kolegom istakao da je to tako šta god pričali zapadni partneri, uključujući i poznate parole poput one da "put do mira ide kroz isporuke oružja", preneo je TASS. "Reč je o tome da je NATO umešan u hibridni rat protiv Rusije već prilično dugo, koji se manifestuje u akcijama kijevskog režima", rekao je on.

15.14 Kuleba: Ukrajina će u prvom talasu dobiti između 120 i 140 zapadnih tenkova

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da će Kijev uskoro "u prvom talasu" dobiti između 120 i 140 zapadnih tenkova od koalicije 12 zemalja. "Radimo u dva pravca: želimo da uključimo nove zemlje u koaliciju koja nas snadbeva tenkovima i istovremeno tražimo još tenkova od zemalja koje su nam već pomogle", izjavio je Kuleba na onlajn konferenciji, prenosi Rojters.

14.38 Velika Britanija: Nepraktično slati avione Kijevu zbog preduge obuke pilota

Velika Britanija je danas ocenila da nije praktično da svoje lovačke avione uputi kao pomoć Ukrajini, jer je potrebno nekoliko meseci za obuku pilota tih letelica. Pošto je Kijev zatražio od Zapada takve avione, iz Londona je odgovoreno da su britanski lovci izuzetno sofisticirani i da su potrebni meseci da se nauči letenje na njima, javlja Rojters. Zbog toga smatramo da nije praktično poslati te mlaznjake u Ukrajinu, poručeno je iz kabineta britanskog premijera Rišija Sunaka. 

14.20 Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad selom Blagodatnoje kod Bahmuta

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je danas da su ruske snage preuzele kontrolu nad selom Blagodatnoje, oko pet kilometara od Bahmuta u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). On je naveo da su u borbama za Blagodatnoje učestvovali  dobrovoljci jurišnih jedinica, uz podršku operativno-taktičke i armijske avijacije, raketnih trupa i artiljerije Južne borbene grupe, prenosi TASS.

Privatna vojna grupa Vagner, koju su SAD označile kao transnacionalnu kriminalnu organizaciju, saopštila je još u subotu da su njene jedinice preuzele kontrolu nad Blahodatnom, ali je Kijev tvrdio da je napad na selo odbijen.

13.50 Uzbune na celoj teritoriji Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se na celoj teritoriji Ukrajine i to treći put tokom današnjeg dana, javio je Ukrinform.

12.07 Peskov: Očigledna umešanost Zapada u sukob

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je očigledna sve veća umešanost Zapada u sukob u Ukrajini i da Rusija to uzima u obzir, ali da to neće promeniti tok događaja.

"Očigledan je rast kolektivne umešanosti Zapada u sukob u Ukrajini. Mi to uzimamo u obzir. Ponavljam još jednom, to ne može da promeni tok događaja", naglasio je Peskov, preneo je TASS.

11.14 Norveška šalje tenkove Kijevu

Norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram rekao je da će ta zemlja poslati tenkove u Ukrajinu "što je pre moguće". 

Norveška se tako priključila spisku zemalja koja su potvrdile da će poslati tenkove u Ukrajinu.
Gram je rekao da još nije odlučeno koliko će tenkova biti poslato, dodajući da će tenkovi nemačke proizvodnje "Leopard 2" verovatno biti uključeni u paket vojne pomoći, prenosi turska agencija TRT. Prema dostupnim podacima, Norveška trenutno ima 36 tenkova tipa "Leopard 2".

10.53 Rusija: Ukrajinska vojska napustila prvu linije odbrane Zaporožja

Ukrajinska vojska je napustila prvu liniju odbrane u regionu Zaporožja, povlačeći se na ranije pripremlјene položaje, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član glavnog saveta vojno-civilne proruske administracije regiona.

"Ukrajinske trupe su gotovo svuda napustile prvu liniju odbrane i prešle na spremne položaje na drugoj i trećoj liniji", rekao je Rogov

Time su, kako je naveo, privremeno osujećene namere Oružanih snaga Ukrajine da pokrenu ofanzivu u Zaporoškoj oblasti.

10.14 Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine: Izjava Milanovića o Krimu neprivatljiva

Za Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine neprihvatljiva je izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, da "Krim nikada više neće biti Ukrajina". Milanovića optužuju da je ovom izjavom zapravo doveo u sumnju teritorijalni integritet Ukrajine.

"Smatramo neprihvatljivim izjave hrvatskog predsednika koji zapravo dovodi u sumnju teritorijalni integritet Ukrajine” napisao je na zvaničnoj Fejsbuk stranici portparol Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko. Opširnije u odvojenom tekstu.

09.30 Predsednik Brazila spreman da posreduje između Rusije i Ukrajine

Predsednik Brazila Lula da Silva izjavio je da je spreman da bude posrednik između predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, ako to bude potrebno, prenosi TASS.

"Ako mogu da pomognem, ja ću pomoći. Ako bude potrebno da budem posrednik na pregovorima o miru između Putina i Zelenskog, nema problema", izjavio je Lula u na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

08.36 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

07.40 Stoltenberg: NATO nastavlja da jača partnerstvo sa Japanom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas, tokom posete Japanu, da će Alijansa nastaviti da jača svoje partnerstvo sa Japanom usred rata u Ukrajini.

"Rat u Ukrajini je važan za sve nas i stoga smo takođe veoma zahvalni na podršci koju Japan pruža", rekao je Stoltenberg u kratkom obraćanju posle pregleda japanskih odbrambenih snaga u vazdušnoh bazi Iruma, prenosi Rojters. On će se sastati sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom. 

07.18 Nemačka preduzima mere za smanjenje uvoza tečnog prirodnog gasa iz Rusije

Nemačka vlada želi da ograniči uvoz tečnog prirodnog gasa iz Rusije, u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruskih energenata, navodi se u dokumentu nemačke vlade u koji je Blumberg imao uvid.

"Savezna vlada ne podržava nabavku ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG)“, napisao je zamenik ministra energetike Patrik Grajčen u odgovoru na niz pitanja koje su postavili poslanici konzervativne opozicije.

07.13 Ukrajinski ministar u Parizu traži avione

Ukrajinski ministar odbrane trebalo bi danas da se sastane u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom usred debate među saveznicima Kijeva o tome da li Ukrajini da obezbede borbene avione, nakon što je američki predsednik Džo Bajden odbio da da F-16.

Makron je izjavio da će svaki takav potez zavistiti od nekoliko faktora, uključujući potrebu da se izbegne eskalacija i uveravanje da letelice neće "dodirnuti rusko tlo".

Tanjug AP/Libkos, Leo Correa, profimedia

 

07.09 Pripreme za zajedničku vojnu vežbu Rusije i Belorusije

Rusija i Belorusija započele su obuku osoblja za zajedničko upravljanje svojim regionalnim snagama, saopštilo je belorusko Ministarstvo spoljnih poslova, navevši da će obuka trajati nedelju dana.

Ovaj trening je deo priprema za zajedničke vežbe koje će Rusija i Belorusija održati u septembru, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

07.00 Zelenski: Rusija započela "veliku osvetu" zbog otpora Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da je Kremlj započeo svoju "veliku osvetu" zbog otpora Ukrajine ruskoj invaziji. Zelenski je, nakon što su ruske snage saopštile da su ostvarile nove vojne uspehe na istoku Ukrajine, rekao da su ruski napadi na istoku bili nemilosrdni uprkos velikim ruskim gubicima.

''Ja mislim da Rusija zaista hoće veliku osvetu...Svakog dana vidimo ili veći broj njihovih regularnih trupa ili povećan broj Vagnerovaca'', rekao je Zelenski novinarima u Odesi, prenosi Rojters.

Administrator samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, rekao je, kako navodi Rojters, da su ruske trupe uspele da preuzmu Vuhledar, rudarski grad koji su ukrajinske snage od početka rata koristile kao svoje uporište.

06.55 Raspoređene dodatne ruske snage u Kurskoj oblasti radi zaštite granice

Rusija je rasporedila dodatne vojne snage i opremu u Kursku oblast na granici sa Ukrajinom, s ciljem da  zaštititi bezbednost granice, izjavio je juče guverner ove oblasti Roman Starovojt.

U izveštaju agencije Interfaks se podseća da je ova oblast od početka sukoba u februaru prošle godine u više navrata bila na nišanu ukrajinske artiljerije. Zvanični Kijev je više puta upozoravao da bi Rusija mogla ponovo da pokuša da zauzme delove severoistočne Ukrajine, ukazujući na povećane zajedničke vojne aktivnosti ruskih i beloruskih oružanih snaga na oko 200 kilometara zapadno od Kurske oblasti.

06.30 Ukrajina za nabavku dronova ove godine izdvaja 550 miliona dolara

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je juče da će Ukrajina u ovoj godini izdvojiti skoro 550 miliona dolara za nabavku dronova i potvrdio da je potpisano 16 ugovora o snabdevanju sa ukrajinskim proizvođačima, preneo je Rojters. Ukrajina je već dobila značajan broj bespilotnih letelica od svojih partnera, od turskih Bairaktara ​​TB2 opremljenih raketnim projektilima do superlakih izviđačkih dronova Blek Hornet norveške proizvodnje koji su teški oko 33 grama.

Zvanični Kijev sada nastoji da podstakne domaću proizvodnju kako bi osposobio ono što su ukrajinski zvaničnici nazvali "vojskom dronova", a Reznikov je posebno naglasio da je nezavisnost vojno-industrijskog kompleksa jedan od faktora odbrambene sposobnosti zemlje.

06.15 Ukrajinska vojska: Nećemo se moći obraniti od iranskih projektila

Ako Rusija nabavi iranske balističke projektile, Ukrajina se neće moći obraniti od njih, objavile su juče ukrajinske vazduhoplovne snage. 

“Rusija i dalje želi bespilotne letelice i projektile Fateh i Zolfaghar od Irana. To su balističke rakete. Nemamo sredstava kojim ih možemo srušiti", rekao je danas na ukrajinskoj televiziji Jurij Inat, portparol komande vazduhoplovnih snaga.

06.00 Lavrov: Rusija nikad nije odbila dijalog sa Evropom

Rusija nikada nije odbila da učestvuje u ravnopravnom dijalogu sa svojim evropskim partnerima, niti da traži načine za rešavanje bezbednosnih pitanja, izjavio je šef ruske diplomatije Segrej Lavrov.

"Nikada nismo preskočili ni ravnopravan dijalog sa našim evropskim partnerima, niti traženje načina za rešavanje bezbednosnih pitanja", rekao je Lavrov govoreći o rezultatima diplomatije zvanične Moskve u 2022.

"Nadamo se da ćemo pre ili kasnije videti političke snage u Evropi koje će moći da polaze od sopstvenih nacionalnih interesa, a ne ambicija da se dopadnu nekome preko okeana. Onda ćemo naći sa kim da se dogovorimo", rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Komentari (1)

Ramamti Ezer

31.01.2023 20:19

Amerika je 7 glava simbolične divlje zveri iz biblijske knjige Otkrivenje 17:10. Ona je i kralj juga iz knjige proroka Danila 11:40. Sve ostale države su pod njenom kontrolom bilo svesno ili nesvesno. Biće kako ona odluči i ako odobri neko oružje drugi će morati slediti njen primer.

Evropa