Evropa

Sud pravde EU: Belgija ne može da odbije izručenje katalonskih separatista

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2023

-

14:30

Sud pravde EU: Belgija ne može da odbije izručenje katalonskih separatista
Sud pravde Evropske unije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sud pravde Evropske unije presudio je danas da je odluka Belgije da ne izruči katalonskog separatistu Luisa Puiga Španiji nezakonita, osim ako ne pronađe "sistemske nedostatke" u španskom pravosudnom sistemu.

"Izvršni sudski organ ne može da odbije evropski nalog za hapšenje", navodi se u odluci suda EU koja je objavljena danas, ali se dodaje da "vlast može odbiti da izvrši taj evropski nalog za hapšenje ako utvrdi da postoje sistemski ili generalizovani nedostaci koji utiču na pravosudni sistem te države članice ili ako država članica nema nadležnost za suđenje", prenosi Politiko.

Presuda suda predstavlja presedan za slučajeve katalonskih političara koji su trenutno evropski poslanici, bivšeg predsednika Katalonije Karlesa Pućdemona, Tonija Komina i Klare Ponsati, kojima je Sud pravde EU privremeno vratio poslanički imunitet u maju 2022. godine .

Njihov postupak izručenja je trenutno na čekanju, a očekuje se da će konačna presuda suda o imunitetu stići u martu.

Njih troje pobegli su iz Španije 2017. godine, zbog poternica oko uloga koje su imali na kontroverznom referendumu o nezavisnosti Katalonije 2017. godine. Do sada nijedan od zahteva za poništavanje odluke Evropskog parlamenta da im povuče imunitet nije bio uspešan.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa