Evropa

Sekte u Turskoj pod lupom javnosti: Žena koja je kao šestogodišnjakinja bila primorana na brak tužila muža i roditelje

Komentari

Autor: AP

01/02/2023

-

13:25

Sekte u Turskoj pod lupom javnosti: Žena koja je kao šestogodišnjakinja bila primorana na brak tužila muža i roditelje
Sekte u Turskoj pod lupom javnosti: Žena koja je kao šestogodišnjakinja bila primorana na brak tužila muža i roditelje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Roditeljima i mužu žene koja je bila primorana da se uda kada je imala samo šest godina u ponedeljak je u Turskoj počelo suđenje zbog optužbi za seksualno i zlostavljanje deteta, u slučaju koji je osvetlio bacio svetlost na jednu od realnosti ove zemlje - verske sekte, prenosi AP.

Žena koja sada ima 24 godine i identifikovana je samo kao H.K.G. podnela je tužbu 2020. protiv svojih roditelja i čoveka za koga je bila primorana da se uda kao dete u verskoj zajednici. Optuženi su članovi zajednice povezane sa uticajnom verskom grupom Ismailaga.

Incident, koji je prošle godine objavio turski list Birgun, izazvao je negodovanje javnosti i pozive na veću kontrolu islamskih sekti koje su postale istaknutije pod vladom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana čija vladajuća stranka ima korene u turskom islamskom pokretu.

Sud je u ponedeljak doneo odluku da se ročišta održe iza zatvorenih vrata i zabranio izvešvavanje u vezi sa suđenjem, preneo je sajt T24.

Mužu, identifikovanom kao Kadir I, preti kazna od najmanje 30 godina zatvora ako bude osuđen za seksualno zlostavljanje i zlostavljanje deteta. 

profimedia

 

Otac H.K.G.-a, Jusuf Zija Gumusel, i majka Fatma Gumusel suočavaju se sa najmanje 18 godina zatvora zbog zlostavljanja dece. Svo troje negiraju optužbe.

Jusuf Zija Gumusel je bio na čelu Fondacije Hiranur koja je povezana sa sektom Ismailaga. Kadir I. je istaknuti član fondacije i imao je 29 godina kada je počelo navodno zlostavljanje.

Grupe koje se zalažu za prava žena i dece organizovale su demonstracije ispred zgrade suda tražeći mere za zaustavljanje takvog zlostavljanja maloletnika od strane pripadnika verskih sekti. 

Članovi Hiranur fondacije organizovali su kontraprotest rekavši da je fondacija postala žrtva kampanje klevete.

Najpoznatija verska sekta u Turskoj je pokret koji predvodi američki sveštenik Fetulah Gulen, koga Turska optužuje da je organizovao neuspeli državni udar protiv vlade 2016. Gulen negira umešanost u pokušaj puča.

Komentari (0)

Evropa