Evropa

RAT U UKRAJINI EU: Nova vojna pomoć Ukrajini od 545 miliona evra. Zelenski traži bržu primenu sankcija za Rusiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

02/02/2023

-

07:13

RAT U UKRAJINI EU: Nova vojna pomoć Ukrajini od 545 miliona evra. Zelenski traži bržu primenu sankcija za Rusiju
RAT U UKRAJINI EU: Nova vojna pomoć Ukrajini od 545 miliona evra. Zelenski traži bržu primenu sankcija za Rusiju - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Efrem Lukatsky, Daniel Cole

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 344. dan rata u Ukrajini. Kasno sinoć došlo je do raketnog napada na stambenu zgradu u Kramatorsku, pri čemu je poginulo dvoje ljudi dok je sedmoro povređeno. Kako ukrajinske snage navode, ruski projektil pogodio je dva ulaza u višespratnicu, a oštećena je i zgrada dečje bolnice. U međuvremenu, Rusija je zatražila da se 8. februara održi sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Ukrajini, kao i "perspektivama mirnog rešavanja ukrajinske krize u kontekstu sve većih isporuka zapadnog naoružanja režimu u Kijevu".

Ključni događaji:

  • EU: Nova vojna pomoć Ukrajini od 545 miliona evra
  • Lavrov: Rusija nije tražila pomoć članica ODKB
  • Najmanje tri žrtve u granatiranju Kramatorska
  • Ursula fon der Lajen i Žozep Borelj doputovali u Kijev na samit Ukrajina-EU
  • Rusija zatražila sednicu SB UN o Ukrajini
  • Ukrajinski ministar odbrane: Rusija bi mogla da počne ofanzivu već 24. februara
  • Pogođena stambena zgrada u Kramatorsku, dvoje poginulih
  • Rusija zatražila sednicu Saveta bezbednosti UN o Ukrajini
  • Putin: Vojska da zaustavi ukrajinsko granatiranje pograničnih oblasti
  • Pistorijus: Nemačka mora što pre da nabavi nove "leoparde"
  • Poljski ministar odbrane: Isporuka borbenih aviona Ukrajini je težak zadatak
  • Zaharova: Pokušaj zadiranja u rusku imovinu smatraće se pljačkom, odgovorićemo

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.15 SAD za učešće ruskih sportista u međunarodnim takmičenjima

Predsednik Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta SAD Džin Sajks podržao je danas inicijativu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se napravi okvir koji će omogućiti ruskim sportistima da se ponovo takmiče na međunarodnom nivou.

Nakon što smo saslušali mnoge sportiste iz Sjedinjenih Država, prepoznajemo stvarnu želju da se takmičimo sa svim najboljim svetskim sportistima, ali samo ako se to može desiti na način koji obezbeđuje sigurnu i fer igru, naveo je Sajks u pisanoj izjavi, koju je preneo Asošijeted pres.

Zbog toga smo ohrabrili MOK da nastavi da istražuje proces koji bi sačuvao postojeće sankcije i osigurao da su samo neutralni sportisti dobrodošli da se takmiče, dodao je Sajks.

On je ukazao da je situacija "neverovatno složena“ i istakao da je američki Olimpijski komitet ostao solidaran sa Ukrajinom i njenim sportistima, a izrazio je "veoma stvarnu zabrinutost, čak i skepticizam, o tome da li uslovi mogu da se ispune“ da bi se Rusima dozvolio povratak.

23.05 Gruško: Rusija ne planira povratak u Savet Evrope

Savet Evrope više nije organizacija koja promoviše jedinstvo evropskih naroda, tako da nema smisla da se Rusija tamo vraća, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško u intervjuu Parlamentskoj gazeti, koji će biti objavljen sutra.

On je podsetio da je prema članu 1 Statuta Savet Evrope formiran da postigne veće jedinstvo evropskih naroda. 

"Zapadni napori su ga pretvorili u nešto suprotno. Nema smisla vraćati se u organizaciju takve vrste", zaključio je Gruško.

22.15 Kijev će se obavezati da neće koristiti oružje većeg dometa protiv Rusije

Ukrajina je spremna da se obaveže da neće koristiti oružje većeg dometa koje je tražila od Zapada za napade na teritoriju Rusije, sa izuzetkom novih ruskih regiona koje Kijev i dalje smatra svojom teritorijom, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare ukrajinske vlade i Evropske komisije u Kijevu Reznikov je rekao da oružane snage Ukrajine traže naoružanje dometa do 300 kilometara, prenosi TASS.

"Ukrajina je spremna da pruži sve vrste garancija da zapadno naoružanje neće biti upotrebljeno za napade na rusku teritoriju. Imamo dovoljno ciljeva u privremeno okupiranim ukrajinskim područjima i spremni smo da koordiniramo ciljeve sa našim partnerima", rekao je ministar.

19.40 Italija šalje PVO u Ukrajinu

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je danas da će italijanski PVO sistem SAMP/T biti u funkciji u Ukrajini u naredna dva meseca.

''Verujem da će biti operativan u roku od sedam do osam nedelja'', rekao je šef italijanske diplomatije.

Kako navodi Rojters, italijanski PVO sistem može da prati na desetine ciljeva i presretne njih 10 odjednom, što ga čini jedinim sistemom evropske proizvodnje koji može da presreće balističke rakete.

19.35 Dve osobe poginule u granatiranju Hersona

Dve osobe poginule su u ruskom granatiranju Hersonske oblasti u Ukrajini, prenosi Gardijan.

U granatiranju su poginuli 25-godišnji muškarac i 44-godišnja žena.

profimedia

 

18.29 Politiko prenosi detalje brifinga u Pentagonu: "Ukrajina verovatno neće vratiti Krim"

Ukrajinska vojska verovatno neće osloboditi Krim u bliskoj budućnosti, rekla su četiri visoka funkcionera američkog Ministarstva odbrane članovima kongresnog Odbora za oružane snage u poverljivom brifingu, a ta procena će sigurno frustrirati ukrajinske čelnike, kojima je vraćanje tog poluostrva jedan od osnovnih ciljeva, piše Politiko.

Nejasno je šta je navelo američke funkcionere na tu ocenu, ali je to jasan pokazatelj da Pentagon ne veruje da Ukrajina ima, ili da će uskoro imati, sposobnost da otera rusku vojsku sa Krima, koji je Rusija zauzela pre gotovo deset godina, navodi američki portal.

18.20 Na zahtev Rusije 8. februara sednica Saveta bezbednosti UN o Ukrajini

Nakon zahteva Rusije, Savet bezbednosti UN je danas odobrio da 8. februara bude održana sednica posvećena Ukrajini, potvrdio je u razgovoru sa novinarima dobro obavešten izvor. "Sastanak Saveta bezbednosti UN, koji je zatražila Rusija o izgledima za mirno rešenje ukrajinske krize u kontekstu sve većih količina zapadnog naoružajnja u Ukrajini, zakazan je 8. februar u 10 časova po lokalnom (njujorškom) vremenu", izjavio je neimenovani izvor iz UN, prenosi TAS S.

16.22 Putin: Rusija ima čime da odgovori onima koji joj prete

Rusija ima čime da odgovori onima koji joj prete, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom govora na svečanosti posvećenoj 80. godišnjici Staljingradske bitke. Putin je istakao da "nacizam u modernom obliku" predstavlja opasnost za zemlju. "Sada, nažalost, vidimo da ideologija nacizma, već u svom modernom obliku, u svojoj modernoj manifestaciji, ponovo stvara direktne pretnje bezbednosti naše zemlje. Ponovo smo prinuđeni da odbijemo agresiju kolektivnog Zapada", rekao je Putin, prenosi RIA Novosti.

15.41 Lajen najavila 10. paket snakcija protiv Rusije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je danas u Kijevu uvođenje 10. paketa sankcija Moskvi uoči godišnjice napada na Ukrajinu kao i da će u Hagu biti uspostavljen međunarodni centar za procesuiranje zločina u Ukrajini. Ona je obećala da Rusija neće ostati nekažnjena za svoje zločine u Ukrajini, preneo je "Pais".

15.08 EU: Nova vojna pomoć Ukrajini od 545 miliona evra

Uoči samita Evropske unije i Ukrajine, Savet EU saglasio se danas sa novim paketom vojne pomoći Kijevu, koji je vredan 500 miliona evra. Pored tog, sedmog po redu, paketa pomoći, koji je u okviru takozvanog Evropskog mirovnog fonda , odlučeno je da se izdvoji još 45 miliona evra za obuku ukrajinskih vojnika, koju obavlja Misija vojne pomoći Evropske unije. Ukupni doprinos EU u okviru EPF za Ukrajinu je 3,6 milijardi evra. 

14.26 Zelenski: Potrebno brže primenjivanje sankcija uvedenih Rusiji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, na zajedničkom brifingu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Kijevu, da insistira na novoj i bržoj primeni sankcija EU uvedenih Rusiji. Ocenio je da je tempo uvođenja sankcija Rusiji usporen, a da Rusija povećava brzinu kojom se prilagođava sankcijama i ukazao na potrebu da se to ispravi, preneo je Ukrinform.

Predsednica EK odgovorila je da Rusija neće ostati nekažnjena za svoje zločine u Ukrajini. 

"Rusija već plaća i platiće cenu za rat u Ukrajini", rekla je Fon der Lajen, koja je izjavila da će deseti paket sankcija Moskvi stići uoči godišnjice rata, 24. februara.

13.40 Američko-evropska koalicija traži sankcije za 10 osoba, među njiam i Stiven Sigal

Grupa političara širom sveta pozvala je EU da uvede sankcije protiv 10 osoba zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu, među kojima je američki glumac Stiven Sigal. Među ličnostima kojima treba uvesti sankcije pominju se ruski oligarsi Vladimir Lisin, Magomed Gadžijev i Vladimir Potanjin, političari Franc Klinčevič i Ksenija Sobčak, zvaničnik ruske državne kompanije Aleksej Lihačov, ukrajinski oligarh Vadim Rabinovič i američki glumac Stiven Sigal, piše Euraktiv.

Sigal je stavljen na tu listu nakon njegove podrške ruskom napadu na Ukrajinu koju je objavio na društvenim mrežama, a u aprilu prošle godine  odleteo je u Moskvu da proslavi svoj rođendan sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

11.51 Lavrov: Rusija nije tražila pomoć članica ODKB

Rusija nije zatražila od država članica Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti pomoć u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, javlja TASS. Član 4. Ugovora o kolektivnoj bezbednosti predviđa da će u slučaju čina agresije na bilo koju državu članicu, sve ostale članice bloka odmah pružiti pomoć, uključujući i vojna sredstva, na njen zahtev, navodi TASS

"Nijednoj od njih (članica ODKB) nismo se obratili sa takvim zahtevom. Polazimo od toga da imamo sve što je potrebno da rešimo zadatke specijalne vojne operacije i okončamo taj rat koji je Zapad započeo preko ukrajinskog režima“, rekao je Lavrov.

11.47 Kijev: Najmanje tri žrtve u granatiranju Kramatorska

Najmanje tri osobe ubijene su, a 18 je ranjeno tokom raketnog udara na ukrajiski grad Kramatorsk, kada je uništena stambena zgrada, a oštećeno još nekoliko. Iz ruševina su izvučene dve osobe, a od 18 ranjenih, osmoro je hospitalizovano, rekao je savetnik ministra policije Ukrajine Anton Geraščenko, prenosi "Gardijan".

10.24 Lavrov: Laž je da Rusija odbija pregovore sa Ukrajinom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da su tvrdnje o navodnom odbijanju Rusije da pregovara sa Ukrajinom laž.

"Naša diplomatija ima mnogo posla, konstantno, pravovremeno objašnjava šta se sve dešava. Razotkrivamo laži, posebno one u kojima se tvrdi da ne želimo da pregovaramo", rekao je Lavrov, prenosi TASS.

On je dodao da svi žele da se završi rat u Ukrajini, ali kvalitet ishoda, a ne vremenski okvir, je ono što je važno ruskom narodu.

09.30 Austrija proteruje četvoro ruskih diplomata zbog kršenja međunarodnih sporazuma

Austrija proteruje četvoro ruskih diplomata zbog, kako se navodi, ponašanja koje nije u skladu sa međunarodnim ugovorima, saopštilo je danas austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova. Dvojica od četvorice diplomata proglašeni su za persone non grate i njima je naređeno da napuste zemlju do 8. februara. Oni su radili u ambasadi Rusije u Austriji, dok su druga dvojica radila u ruskoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u Beču, navelo je austrijsko ministarstvo. Ponašanje na način koji nije u skladu sa međunarodnim ugovorima je razlog na koji se često poziva u slučajevima špijuniranja, objavio je Rojters.

09.20 Ursula fon der Lajen i Žozep Borelj doputovali u Kijev na samit Ukrajina-EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj doputovali su danas u Kijev gde će prisustvovati samitu Ukrajina-EU.

"Lepo je vratiti se u Kijev. Ovo je moj četvrti dolazak od invazije Rusije. Ovog puta, sa mojim timom komesara", napisala je Fon der Lajen u objavi na društvenoj mreži Tviter.

 

 

Dodaje da je u Kijev doputovala kako bi pokazala da "EU stoji uz Ukrajinu čvrsto kao i uvek", i kako bi dodatno produbila podršku i saradnju Ukrajine u EU.

"Stigao sam u Kijev da prenesem poruku podrške EU svim Ukrajincima koji brane svoju zemlju", stoji u poruci koju je na Tviteru objavio Borelj uz fotografiju sa železničke stanice u Kijevu nakon što je izašao iz voza. 

07.36 Frejzer: Rusija zatražila sednicu SB UN o Ukrajini

Rusija je zatražila da se 8. februara održi sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Ukrajini, izjavila je Vanesa Frejzer stalna predstavnica Malte, zemlje koja u februaru predsedava Savetu bezbednosti. Prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije u UN Dmitrij Poljanski je pojasnio da će sastanak biti posvećen perspektivama mirnog rešavanja ukrajinske krize u kontekstu sve većih isporuka zapadnog naoružanja režimu u Kijevu, prenose RIA Novosti.

"Nećemo propustiti godišnjicu potpisivanja Minskih sporazuma", dodao je ruski diplomata.

Euronews

07.11 Ukrajina i Francuska potpisale memorandum o nabavci radara MG-200

Ministri odbrane Ukrajine i Francuske, Oleksij Reznikov i Sebastijen Lekornu, potpisali su u Parizu memorandum sa Tales grupom o isporuci radara MG-200 za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. 

Lekornu je ranije rekao da će zajedno sa Reznjikovim održati sastanak sa direktorom vojne fabrike Nekter, koja proizvodi artiljerijska sredstva CAESAR koje Pariz isporučuje Kijevu i najavio isporuku 12 dodatnih haubice ovog tipa Ukrajini. Pariz će u februaru u Ukrajinu poslati prve tenkove na točkovima AMKS10-RC.

07.05 Ukrajinski ministar odbrane: Rusija bi mogla da počne ofanzivu već 24. februara

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da Rusija priprema novu veliku ofanzivu i upozorio da bi ona mogla da počne već 24. februara.

Oleksij Reznikov je naveo je da je Moskva prikupila hiljade vojnika i da bi mogla da „pokuša nešto“ da obeleži godišnjicu početne invazije prošle godine. Napad bi takođe obeležio ruski Dan branioca otadžbine 23. februara, kojim se slavi vojska.

07.04 Zelenski: Pojačali su ofanzivu, situacija na istoku je sve teža

"Situacija na prvim linijama u istočnoj Ukrajini postala je teža otkako su ruske snage pojačale ofanzivu", rekao je u juče ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Rusija je dobila zamah na bojnom polju, najavljujući napredovanje severno i južno od Bahmuta, glavne mete mesecima. Mesta prijavljenih borbi jasno ukazuju na postupno rusko napredovanje.

"Primećen je porast ofanzivnih operacija okupatora na frontu na istoku zemlje. Situacija je postala teža", rekao je Zelenski u večernjem video obraćanju.

Zelenski je naveo kako Rusi pokušavaju ostvariti dobitke koje bi mogli pokazati na prvu godišnjicu rata 24. februara. Zamenica ministra obrane Hana Maljar ranije je rekla kako se žestoke borbe nastavljaju u istočnoj Ukrajini, gde ruske trupe pokušavaju osvojiti položaj u blizini strateškog logističkog čvorišta Liman.

 

 

07.00 Erdogan: Slanje tenkova ne doprinosi rešenju ukrajinskog konflikta

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je juče da isporuke tenkova Ukrajini neće doneti rešenje konflikta. "Ne mogu da kažem da verujem da je slanje tenkova korak ka rešenju ukrajinske krize", rekao je Erdogan za tursku televiziju TRT. Istakao je da očekuje da zapadne zemlje podrže pozive Ankare za pregovore između Rusije i Ukrajine, prenosi TASS. Erdogan je ocenio da naoružavanje Ukrajine predstavlja "rizičan korak" koji donosi profit trgovcima oružjem.

06.51 Pogođena stambena zgrada u Kramatorsku, za sada dvoje poginulih

Gradonačelnik Kramatoska Oleksandr Gonačenko izvestio je sinoć da su ruske rakete pogodile stambenu zgradu u gradu. Naveo je da ima povređenih, kao i da su ljudi zatrpani ispod ruševina, prenosi ukrajinski Kanal 24. U međuvremenu se oglasio i šef Donjecke državne administracije Pavlo Kirilenko rekavši da je do 23.30 po lokalnom vremenu, dvoje ljudi poginulo, dok je sedmoro povređeno.

Lokalne vlasti napominju da su pogođena dva ulaza u višespratnicu. Osim toga, zgrada dečje bolnice takođe je oštećena usled granatiranja.

06.44 Frejzer: Rusija zatražila sednicu SB UN o Ukrajini

Rusija je zatražila da se 8. februara održi sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Ukrajini, izjavila je juče Vanesa Frejzer stalna predstavnica Malte, zemlje koja u februaru predsedava Savetu bezbednosti. Prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije u UN Dmitrij Poljanski je pojasnio da će sastanak biti posvećen perspektivama mirnog rešavanja ukrajinske krize u kontekstu sve većih isporuka zapadnog naoružanja režimu u Kijevu, prenose RIA Novosti.

"Nećemo propustiti godišnjicu potpisivanja Minskih sporazuma", dodao je ruski diplomata.

Pored toga Poljanski je nagovestio da će "kijevski režim i njegovi zapadni sponzori" u februaru organizovati događaj na Generalnoj skupštini UN povodom prve godišnjice specijalne vojne operacije.

06.35 Putin: Vojska da zaustavi ukrajinsko granatiranje pograničnih oblasti

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je juče da prioritet ruske vojske mora da bude zaustavljanje granatiranje pograničnih oblasti sa teritorije Ukrajine. On je na sastanku vlade posvećenom obnovi uništene stambene infrastrukture u pograničnim regionima istakao da je prioritetni zadatak otklanjanje same mogućnosti granatiranja i dodao da je to "posao vojnog resora“, prenosi TASS. Prema njegovim rečima, kuće i stanovi uništeni su u Belgorodskoj, Brjanskoj i Kurskoj oblasti, kao i na Krimu.

06.00 Pistorijus: Nemačka mora što pre da nabavi nove "leoparde"

Nemačka mora da naruči nove tenkove "leopard" što pre, kako bi se zamenili oni koji će biti poslati Ukrajini, izjavio je juče nemački ministar odbrane Boris Pistorijus. "Za mene, ključna stvar je da moramo da naručimo nove tenkove, ne za godinu dana, nego što pre, tako da proizvodnja može da počne", rekao je Pistorijus tokom posete tenkovskom bataljonu u zapadnom gradu Augusdorfu, odakle je poslato 14 tenkova Kijevu. Nemački ministar je rekao da nije bitno odakle će doći novac za nabavku novih tenkova.

Associated Press

Komentari (0)

Evropa