Evropa

Dve doživotne kazne zbog pomaganja džihadisti u napadu 2020.

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2023

-

10:47

Dve doživotne kazne zbog pomaganja džihadisti u napadu 2020.
Dve doživotne kazne zbog pomaganja džihadisti u napadu 2020. - Copyright AP/Ronald Zak

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Beču izrekao je danas dugotrajne zatvorske kazne, uključujući doživotni zatvor, četvorici od šest muškaraca optuženih da su pomogli džihadisti u pripremi napada u novembru 2020. godine u kojem je 20-godišnji napadač ubio četiri osobe u restoranima u centru Beča.

Šestorica optuženih se terete za pružanje pomoći napadaču koji je sam izvršio napad u kojem je povređeno više od 20 ljudi. Većina optuženih je podržavala militante Islamske države, kao i napadača Kujtima Fejzulaja, ali su negirali da su znali da on planira napad. 

Sud je osudio dvojicu od šestorice na doživotni zatvor kao saučesnike u ubistvu. Jedan od njih je prodao Fejzulaju pušku i municiju korišćene u napadu, a drugi osuđeni na doživotnu kaznu je Hejdajatolah Z. koji je nedeljama pre napada živeo zajedno sa napadačem i pomogao u pripremi oružja za napad, preneo je Rojters.

Još dva muškarca osuđena su na 20 i 19 godina zatvora. Preostala dvojica proglašena su krivim da su članovi terorističke organizacije, ali su oslobođeni optužbi za saučesništvo u ubistvu i osuđeni su na dve godine zatvora.

Među dvojicom kojima su izrečene blaže kazne je i Arijanit F. sa Kosova i Metohije koji je odvezao napadača u Slovačku u neuspelom pokušaju kupovine municije.

Od šestoro optuženih, starosti od 22 do 32 godine, petoro je osuđeno zbog učešća u terorističkoj organizacija. Policija je ubila napadača Fejzulaja koji je imao austrijsko i severnomakedonsko državljanstvo.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Evropa