Evropa

Muzej Ane Frank u Amsterdamu na meti antisemita, holandska policija istražuje incident

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2023

-

19:38

Muzej Ane Frank u Amsterdamu na meti antisemita, holandska policija istražuje incident
Muzej Ane Frank u Amsterdamu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandska policija saopštila je danas da istražuje incident u kojem je antisemitska poruka projektovana na zgradu Muzeja Ane Frank u Amsterdamu, izazvavši ogorčenje širom zemlje, prenosi AP.

Reči "Ana Frank je izmislila hemijsku olovku", aludiraju na poznatu antisemitsku teoriju zavere da je čuveni dnevnik jevrejske tinejdžerke falsifikat.

Tekst je nekoliko minuta bio izložen na strani kuće u kojoj se njena porodica skrivala tokom Holokausta. Kuća iz 17. veka pretvorena je u muzej posvećen životu Ane Frank, a godišnje ga obiđe oko milion posetilaca. 

"Nikada ne možemo i ne treba da prihvatimo ovako nešto", poručio je holandski premijer Mark Rute na svom Tviteru, osuđujući sramni incident.

Ministar pravde Dilan Jeslgez Zegerijus pozvao je parlament da odobri nacrt zakona kojim se izričito zabranjuje poricanje holokausta.

Predloženi zakon bi olakšao krivično gonjenje zbog ovakvog incidenta, koji trenutno potpada pod Zakon o diskriminatornim izjavama protiv manjinskih grupa.

Amsterdamska policija saopštila je da istražuje incident. "Obavešteni smo o tome i naši detektivi istražuju", rekao je portparol Rob van der Ven.

Tekst je projektovan iz vozila sa druge strane kanala i primetili su ga pripadnici obezbeđenja, koji su odmah kontaktirali policiju. Snimak teksta na zgradi Muzeja objavljen je na antisemitskom Telegram kanalu.

Ana Frank je vodila dnevnik o svom životu pod nemačkom okupacijom u Drugom svetskom ratu, kada je, kao Jevrejka, bila u stalnoj opasnosti. Iako je sa porodicom uhapšena 1944. i poslata u nacistički koncentracioni logor, gde je umrla, dnevnik je preživeo i postao jedna od najpoznatijih knjiga na svetu.

Prema rečima visokog holandskog zvaničnika za borbu protiv antisemitizma, Eda Verdonera, nekoliko stranica ispisanih hemijskom olovkom pronađeno je 1980-ih među papirima Ane Frank. Taj tip olovke je uveden u Holandiji tek nakon Drugog svetskog rata, a oni koji poriču holokaust tvrde da to dokazuje da je Anin dnevnik, koji je njen otac objavio posle rata, falsifikat. Međutim, istraživači su zaključili da su stranice slučajno ostavljene u dnevniku 1960-ih.

Verdoner je za AP rekao da je incident u Amsterdamu "odvratan čin koji pokušava da dovede u pitanje iskustva svedoka Holokausta". 

On je konstatovao da je došlo do porasta antisemitizma od pandemije kovida 19, napominjući da su se u teškim vremenima tokom istorije Jevreji suočavali sa povećanom mržnjom.

 

Komentari (0)

Evropa