Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage tvrde da su oborile 61 rusku raketu, Bajden dolazi u Poljsku krajem meseca

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

11/02/2023

-

09:06

RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage tvrde da su oborile 61 rusku raketu, Bajden dolazi u Poljsku krajem meseca
RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage tvrde da su oborile 61 rusku raketu, Bajden dolazi u Poljsku krajem meseca - Copyright AP/Evgeniy Maloletka, Libkos, Bernat Armangue, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 353. dan rata u Ukrajini. Prethodni dan obeležila je vest da je raketa preletela vazdušni prostor Moldavije i to baš u danu kada je cela moldavska vlada podnela ostavku. Oglasilo se i rumunsko Minsitarstvo odbrane, zemlje koja je inače članica NATO-a, koje je istaklo da je raketa preletela samo 35 kilometara od njene granice. U saopštenju se navodi se da je "najverovatnije u pitanju krstareća raketa lansirana iz Crnog mora sa broda Ruske Federacije, u blizini poluostrva Krim". Kremlj je odbio da komentariše ovaj događaj.

Ključni događaji:

  • Raketa nadletela vazdušni prostor Moldavije
  • Kremlj odbio da komentariše ulazak ruskih raketa u vazdušni prostor Moldavije
  • Zelenski: Ruske rakete koje lete iznad Rumunije i Moldavije su izazov za NATO
  • Lavrov: Rusija će nastaviti da sprovodi svoju politiku bez obzira na pretnje
  • Stejt department: Nema indikacija direktne vojne pretnje Moldaviji ili Rumuniji

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.43 Zaharova: Berbok da ne pravi nepopravljive greške u Ukrajini

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je večeras nemačku ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok, koja je priznala da je pogrešila kada je rekla da je "Evropa u ratu sa Rusijom", da ne napravi nepopravljive greške koje se tiču Ukrajine. Berbok je danas priznala da je pogrešila u januaru, kada je rekla da je "EU u ratu sa Turskom". "Ko radi, taj i greši", rekla je Berbok za "Tagesšpigel".

Prema Zaharovoj, to je ključna izjava Berbok, preneo je TASS.

"Jednom kada priznate svoju grešku iskreno, shvatite sve. Morate shvatiti. Ali, ako ste licemer, onda ćete sledeći put napraviti nepopravljivu grešku", napisala je Zaharova na Telegramu. Ona je poručila nemačkoj ministarki da "ukoliko ona veruje da svako ima pravo da čini greške jer su greške deo ljudskog života, onda treba da prestane da se meša u krizu koja vodi do ubijanja ljudi zapadnim oružjem".

22.32 Zelenski nastavio sa otkazima, smenjen zamenik komandanta Garde

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je izdao ukaz kojim se smenjuje zamenik komandanta Nacionalne garde Ruslan Dzjuba i dodao da će njegovo nastojanje da "pročisti" vladu nastaviti, preneo je Rojters. Prethodnih nedelja smenjeno je nekoliko desetina državnih zvaničnika, a počele su i obimne istrage o počinjenim krivičnim delima pojedinaca. Evropska unija je ranije saopštila da je rešavanje korupcije jedan od uslova da se Ukrajina priključi evropskom bloku. Kada je reč o smenjivanju Dzjube, u ukazu se ne navode razlozi za smenu.

20.26 Prigožin: Bar još dve godine rata

Lider Vagnera Jevgenij Prigožin izjavio je da očekuje da bi Rusiji moglo da bude potrebno još dve godine da potpuno kontroliše regione Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine. "Ukoliko treba da dođemo do Dnjepra, onda će biti potrebne tri godine", dodao je Prigožin, preneo je "Gardijan".

19.30 Zelenski: U EU za dve godine, u NATO nakon pobede nad Rusijom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina želi da postane članica Evropske unije za dve godine, a članica NATO "nakon pobede nad Rusijom". On je to izjavio nakon susreta sa menadžmentom investicione kompanije "Džej Pi Morgan", dodajući da su Ukrajini potrebne bezbednosne garancije, preneo je "Kijev independent".

16.39 Rusija: Jedan poginuo, jedan povređen u granatiranju iz Ukrajine

Jedan čovek je poginuo, a drugi povređen u napadu iz Ukrajine na tim građevinskih radnika u selu Gujevo u Kurskoj oblasti, saopštio je danas načelnik oblasti Roman Starovojt. On je na Telegramu napisao da je povređeni radnik prebačen u Centralnu regionalnu bolnicu u Sudži, gde je dobio lekarsku pomoć i da će biti prevezen helikopterom u Kursku regionalnu bolnicu. Starovojt je rekao da su ukrajinske snage granatirale selo Gujevo u okrugu Sudža, preneo je TAS S.

15.39 Duda: Slanje aviona F-16 Ukrajini ozbiljna odluka koju nije lako doneti

Poljski predsednik Andžej Duda, jedan od najbližih saveznika Ukrajine, izjavio je danas da bi slanje aviona F-16 u okviru vojne pomoći Ukrajini bila "veoma ozbiljna odluka" koju "nije lako doneti".

Duda je rekao da bi slanje aviona F-16 Ukrajini predstavljalo "ozbiljan problem" jer ima manje od 50 tih aviona u poljskom vazduhoplovstvu.

Pošto je Poljska članica NATO-a, svaka odluka o obezbeđivanju borbenih aviona mora da bude zajednička odluka, a ne odluka koju treba da donesu pojedinačne zemlje, istakao je Duda za Bi-Bi-Si (BBC). 

15.35 Prigožin: Trebalo bi do dve godine za potpuno zauzimanje Donjecka i Luganska

Vođa ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin je rekao da bi mogle da budu potrebne dve godine za potpunu kontrolu Rusije nad regionima Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine, prenosi Gardijan. U video-snimku koji je objavljen u petak, Prigožin je zajedno sa ruskim vojnim blogerom Semjonom Pegovim rekao: "Koliko shvatam, treba da zatvorimo Donjecku i Lugansku narodnu republiku, i to bi za sada svima odgovaralo. Za to bi bilo potebno jedna i po do dve godine".

14.00 MInistarstvo odbrane Rusije: Masovni napad na energetska postrojenja

Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da su ruske snage u petak izvele "masovan napad" na energetska postrojenja koja su važna za ukrajinski vojno-industrijski kompleks. Nisu navedena tačna energetska postrojenja koja su pogođena, navodi Gardijan, ali je dodato da je naapd takođe blokirao transport stranog oružja i municije. 

profimedia

 

12.05 Ukrajina će predložiti razoluciju UN

Pristalice Ukrajine u Ujedinjenim nacijama će predložiti rezoluciju u kojoj se naglašava potreba za mirom koji garantuje ukrajinski "suverenitet, nezavisnost, nedeljivost i teritorijalni integritet". 

Prema agenciji AP, koja je imala uvid u tekst ovog predloga, rezolucija je opširnija i manje detaljna nego plan koji je predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski predstavio na novembarskom samitu grupe G20.

Na taj način Ukrajina i njeni savezenci žele da zadobiju veliku podršku u Ujedinjenim nacijama i dobiju maksimum od 193 moguća glasa država članica, izajvile su diplomate Ujedinjenih nacija koje su želele da ostanu anonimne.

Sednica Ujedinjenih nacija o Ukrajini će početi 22. februara, a očekuje se da će glasanje doći na red dan kasnije.

09.04 Bajden u Poljskoj od 20. do 22. februara

Američki predsednik Džozef Bajden boraviće u Poljskoj od 20. do 22. februara povodom obeležavanja prve godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, saopštila je Bela kuća.

Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekao je da će Bajden jasno staviti do znanja da će dodatna bezbednosna pomoć i dodatna podrška stizati iz SAD, prenosi Rojters.

"Predsednik će vrlo jasno staviti do znanja da će SAD nastaviti da stoje uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", rekao je Kirbi.

Bajden će se tokom posete sastati sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom i istočnoevropskim saveznicima i razgovarati o Ukrajini, saopštila je Bela kuća. 

Tanjug/AP/Patrick Semansky, File

 

08.31 Meloni: Žao mi je što je izbila svađa oko ideje da se Zelenski obrati na Sanremu

Premijerka Italije Đorđa Meloni izjavila je danas da je tužna što je izbila svađa oko ideje da se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pojavi u video-linku poslednje večeri ovogodišnjeg festivala pesme u Sanremu, prenosi agencija ANSA.

Umesto da se pojavi u video obraćanju, kako je ranije najavljeno, Zelenski će poslati pisanu poruku koju će pročitati domaćin i voditelj festivala Amadeus. Kako je navela italijanska agencija, mnogi političari u toj zemlji smatraju da bi prisustvo Zelenskog bilo neprikladno za zabavni događaj, dok su drugi komentatori rekli da postoji rizik od "banalizacije" borbe protiv ruske invazije.

S druge strane, bilo je i onih koji su se izjasnili da nemaju problem sa tim da se ukrajinskom lideru omogući da na festivalu u San Remu izrazi zahvalnost Italiji na pomoći.

"Više bih volela da je Zelenski bio  prisutan u Sanremu", rekla je Meloni na konferenciji za novinare posle Evropskog samita, dodajući da "ceni" njegovu odluku da pošalje pisanu poruku.

08.10 Stejt department: Nema indikacija direktne vojne pretnje Moldaviji ili Rumuniji

SAD u ovom trenutku "nemaju indikacije" o direktnoj vojnoj pretnji Rusije Moldaviji ili Rumuniji, rekao je sinoć portparol američkog Stejt departmenta Vedant Patel, nakon što je Ukrajina saopštila da su dve ruske krstareće rakte ušle u vazdušni prostor te zemlje. "Održavamo bliske kontakte i komunikaciju sa našim moldavskim partnerima i rumunskim saveznicima", dodao je Patel.

07.25 Velika Britanija organizuje samit 30 zemalja o učešću Rusije i Belorusije na OI

Velika Britanija će biti domaćin samita 30 zemalja na kojem će se razgovarati o mogućem učešću sportista iz Rusije i Belorusije na Letnjim olimpijskim igrama 2024. u Parizu, saopštilo je juče britansko Ministarstvo za kulturu, medije i Sport (DCMS). Velika Britanija će predsedavati samitom kako bi koordinirala međunarodni odgovor na zabrinutost da će ruski i beloruski sportisti moći da učestvuju na Olimpijadi, navodi se u saopštenju, preneo je TAS S. Lusi Frejzer, britanska ministarka kulture, medija i sporta, rekla je da se ne može dozvoliti da ruski sportisti stoje pored tima Velike Britanije i svih ostalih na svetskoj sceni. 

06.35 Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Oborili smo 61 rusku raketu

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je saopštilo da je od 71 rakete koje je juče Rusija lansirala na Ukrajinu, oboren 61 projektil. Predsednik Vlade Ukrajine Denis Šmigalj izjavio je da Rusija ne može da prihvati neuspeh, zbog čega nastavlja da teroriše ukrajinsko stanovništvo. Prema Šmigaljevim rečima, Moskva je danas ponovo pokušala da uništi ukrajinski energetski sistem i Ukrajincima uskrati svetlo, grejanje, vodu, javlja Rojters. Ukrajinsko vazduhoplovstvo je navelo da je Rusija koristila osam strateških bombardera Tu-95MS i da su rakete lansirane sa Kaspijskog i Crnog mora i iz ruskog grada Volgodonska.

06.00 Ministarstvo odbrane Rumunije: Ruska raketa primećena 35km od granice

Sistem nadzora rumunskog ratnog vazduhoplovstva 10. februara snimio je rusku raketu koja leti ka Ukrajini. Međutim, ona nije prošla kroz rumunski vazdušni prostor, navodi se u saopštenju rumunskog Ministarstva odbrane.

"Sistem vazdušnog osmatranja rumunskog vazduhoplovstva snimio je u petak, 10. februara, leteći objekat lansiran iz Crnog mora sa broda Ruske Federacije, u blizini poluostrva Krim, najverovatnije krstareću raketu", navodi se.

Prema navodima Ministarstva, projektil je ušao u Ukrajinski vazdušni prostor, a zatim prešao granicu Moldavije.

"Najbliža tačka putanje zabeležena je radarskim sistemima otprilike 35 kilometara severoistočno od granice", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako bi kontrolisala vazdušni prostor, Rumunija je podigla dve letelice u vazduh.

Komentari (1)

Nebojša

11.02.2023 10:37

Čekaj, zar nisu pričali još pre tri meseca, da Rusija ima rakete za još dva, tri veća napada 😄 Odakle onda navodno oborenih 61, a koliko ih je neoborenih stiglo do cilja? Ako već pišu nebuloze, zašto ne napišu kompletan brifing, referat. Živela Rusija!

Evropa