Evropa

Kritike na račun Maskove kompanije: "Spejs Iks" najavio da će sprečiti ukrajinsku vojsku da koristi Starlink satelite

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/02/2023

-

20:19

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Ilona Maska koja kontroliše Starlink satelite, "Spejs Iks", saopštila je da će sprečiti ukrajinsku vojsku da ubuduće koristi njihovu tehnologiju.

"Spejs iks je preduzeo korake da spreči ukrajinsku vojsku da koristi svoju satelitsku internet uslugu Starlink za kontrolu dronova", rekla je izvršna direktorka te kompanije Gvin Šotvel, dodajući da "sistem nikada nije trebalo da bude korišćen kao oružje".

Ukrajina je koristila ove satelite kako bi navodila bespilotne letelice za uočavanje neprijateljskih položaja, za gađanje na velikim dometima i za bacanje bombi. Inicijalna ideja je bila, međutim, da se Starlink koristi zbog prekida u internetu i velikog oštećenja ukrajinske infrastrukture, kao i zbog velikog broja ruskih sajber napada.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak rekao je da i "Spejs Iks" i svi ostali moraju da odluče da li su "na strani Ukrajine i njihovog prava na slobodu, ili na strani Rusije i njihovog 'prava' da ubija i zauzima teritorije".

Vitalij Ovčarenko, ukrajinski vojnik, naveo je da uskraćivanje prilike Ukrajincima da koriste Starlink "direktno ubija Ukrajince", a američki politički analitičar David Rotkof, kritikujući odluku "Spejs Iksa", naveo je da bi SAD trebalo da prekinu poslovanje sa ovom kompanijom.

Ukrajinci su nekoliko dana nakon početka rata zatražili da im Mask pošalje Starlink satelite, i oni su zaista vrlo brzo premrežili ukrajinsko nebo. U jednom trenutku, Mask je tražio od Pentagona da počne da plaća korišćenje satelita jer je njegova kompanija trpela gubitke, ali je naposletku odustao od tih zahteva pod pritiskom javnosti.

Komentari (0)

Evropa