Evropa

RAT U UKRAJINI Žestoke borbe u Bahmutu, Stoltenberg: Sukob iscrpljuje, Kijevu potrebno oružje za pobedu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/02/2023

-

07:44

RAT U UKRAJINI Žestoke borbe u Bahmutu, Stoltenberg: Sukob iscrpljuje, Kijevu potrebno oružje za pobedu
RAT U UKRAJINI Žestoke borbe u Bahmutu, Stoltenberg: Sukob iscrpljuje, Kijevu potrebno oružje za pobedu - Copyright Tanjug/AP/Libkos, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 356. dan rata u Ukrajini. Najteže bitke se vode kod Bahmuta i Zaporožja. U Bahmutu se vode ulične borbe, a Rusi su odsekli glavnu rutu za snabdevanje ukrajinskih branitelja, javlja CNN pozivajući se na vojne izvore. Istovremeno iz NATO-a stiže upozorenje - počela je nova ruska ofanziva u Ukrajini. Do nje dolazi u trenutku kada u Briselu počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO-a na kojem će biti reči o odvraćanju i odbrani Alijanse i jačanju podrške Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Zelenski predstavio novog šefa Službe bezbednosti i ministra unutrašnjih poslova
  • Ruski ombudsman traži od ukrajinskog kolege pomoć za prevoz dece u Rusiju
  • Ruski zvaničnik: Nerazuman nastavak sporazuma o izvozu žitarica Crnim morem
  • Ruska vlada osnovala Komisiju za razvoj bespilotnih letelica
  • U Briselu danas počinje dvodnevni samit ministara odbrane NATO-a
  • Ukrajinski generalštab: Granatirano 59 naselja 
  • Kijev demantuje ruske tvrdnje o osvajanju sela Krasna Gora

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.58 EU traži načine da iskoristi zamrznuta ruska sredstva za rekonstrukciju Ukrajine

Evropska radna grupa će biti formirana da iskoristi zamrznuta ruska sredstva za rekonstrukciju Ukrajine, saopšteno je danas iz švedske misije koja trenutno presedava EU.Grupa će izvesti "legalnu, finansijku, političku, ekonomsku analizu o mogućnostima korišćenja zamrznutih ruskih sredstava", navela je švedska misija, preneo je CNN.

"U principu, sve je jasno: Rusija mora da plati za rekonstrukciju Ukrajine. U isto vreme, ovo postavlja neka teška pitanja. Mora sve da se uradi u skladu sa EU i međunarodnim pravom, a trenutno ne postoji konkretan model", rekao je švedski premijer Ulf Kristerson.

23.20 UN nemaju mandat za istragu eksplozija na Severnom toku

Ujedinjene nacije nemaju mandat da istraže eksplozije na gasovodima "Severni tok" i "Severni tok 2", izjavio je danas portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.Dižarik je rekao da bi UN-u, za sprovođenje bilo kakve istrage, bio potreban određeni mandat od pravnog tela Ujedinjenih nacija, prenosi Tass.

On je na taj način prokomentarisao vest da su ruski poslanici podneli Državnoj dumi na razmatranje nacrt obraćanja UN sa predlogom da se sprovede međunarodna istraga eksplozija na gasovodima "Severni tok" i "Severni tok 2", dodaje Sputnjik. 

21.43 Pistorijus: Slanje aviona Ukrajini trenutno nije u fokusu

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus izjavio je danas da snabdevanje Ukrajine borbenim avionima "nije u fokusu", ali da će se o tome razgovarati, preneo je Rojters.Obezbeđivanje ukrajinskog vazdušnog prostora je prioritet, rekao je Pistorijus za nemački "ARD".

"Samo kada nebo nad Ukrajinom bude bezbedno naredna tri, četiri meseca, onda možete da pričate o svim drugim koracima", poručio je Pistorijus.

19.51 Ostin: Na vidimo da Rusija gomila avione za masovniji napad na Ukrajinu

Trenutno nema znakova da Rusija gomila avione za potencijalni veći vazdušni napad, izjavio je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin, nakon sastanka s ministrima odbrane NATO.

"Trenutno ne vidimo da li Rusija gomila svoje avione za neki masovni vazdušni napad", rekao je Ostin u Briselu, a preneo Rojters. Američki ministar odbrane izjavio je da očekuje da će Ukrajina na proleće izvesti ofanzivu protiv Rusije. Takođe je rekao da Moskva uvodi niz novih trupa na bojno polje, ali da su "mnogi loše obučeni i opremljeni".

19.25 SAD planiraju da Ukrajini pošalju oružje zaplenjeno u Jemenu

Američka vojska razmatra da pošalje Ukrajini oružje i više od milion komada municije zaplenjene od boraca u Jemenu koje podržava Iran, preneo je danas Rojters. Američki zvaničnici saopštili su da planiraju da Ukrajini pošalju više od 5.000 jurišnih pušaka, 1,6 miliona komada municije za malokalibarsko oružje, mali broj protivtenkovskih projektila i više od 7.000 detonatora zaplenjenih poslednjih meseci u blizini obale Jemena od krijumčara za koje se sumnja da rade za Iran.

18.15 EU traži model za postupanje sa zamrznutom ruskom imovinom

Evropska unija će u sredu pokrenuti ad hok grupu koja će istražiti kako se milijarde dolara zamrznutih ruskih fondova, uključujući rezerve centralne banke, mogu upotrebiti za obnovu Ukrajine, saopštila je danas vlada Švedske. Kako navodi Rojters, grupom će predsedavati šef švedskog Nacionalnog odbora za trgovinu Andres Anhild.

15.20 Norveška će poslati osam "Leopard 2" tenkova u Ukrajinu

Norveška je objavila da će poslati osam tenkova "Leopard 2" i drugu opremu u Ukrajinu. U saopštenju, norveški premijer Jonas Gar Store rekao je da je "sada važnije nego ikad podržati ukrajinsku borbu za slobodu". Ovo saopštenje dolazi dan nakon razgovora ukrajinskog predsednika sa norveškim premijerom.

14.40 Velika Britanija obeležiće 24. februar minutom ćutanja

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da će u toj zemlji 24. februar, datum kada će biti tačno godinu dana od početka rata u Ukrajini, biti obeležen minutom ćutanja. Dodao je da Velika Britanija "kao nacija, odaje veliko priznanje neverovatnoj hrabrosti ukrajinskog naroda".

13.57 Holandski borbeni lovci presreli ruske avione blizu Poljske 

Ministarstvo odbrane Holandije saopštilo je da su dva holandska borbena lovca F-35 presrela tri ruska vojna aviona blizu vazdušnog prostora Poljske i ispratila ih iz ovog područja. "Avioni koji su u tom trenutku bili nepoznati, prišli su vazdušnom prostoru NATO-a i Poljske iz Kalinjingrada," navelo je Ministarstvo odbrane Holandije, prenosi Rojters.

13.01 Borelj: Nema znakova da Rusija želi da zaustavi rat

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj Borelj danas je, pre sastanka ministara odbrane NATO rekao da nema znakova da Rusija želi da zaustavi rat i iz tog razloga NATO će danas koordinirati način za podršku Ukrajine.

“Svi (zemlje članice NATO-a) će izneti svoje predloge, a siguran sam da ćemo među svima nama nastaviti da pružamo snažnu vojnu podršku Ukrajini kako bi se suočila sa agresijom. Ova agresija je brutalna. Danas se nastavljaju ruski napadi na civilne infrastrukture, uz mnogo žrtava”, kazao je Borelj, navodeći da se mora produžite podrška Kijevu.

Borelj nije hteo da kaže kakav je njegov stav o isporuci vojnih aviona.

11.10 Peskov: NATO čini sve da njihova umešanost bude jasna

Iz Moskve ponovo stižu kritike na račun NATO kada je u pitanju stav ove organizaicje prema ratu u Ukrajini. 

"NATO je neprijateljska organiazcija, i svaki dan dokazuju da su nam neprijatelji. Rade sve što mogu kako bi njihova umešanost u sukob oko Ukrajie bila što vidljivija", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

10.52 Ostin: Ukrajina zatražila od SAD dodatnu vojnu pomoć

Ukrajina je hitno zatražila od SAD dodatnu vojnu pomoć, rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin, i dodao da su Vašington i NATO generalno tu da podrže Ukrajinu dugoročno.

"Ta odlučnost koju svi delimo održaće zamah Ukrajine u nedeljama koje dolaze. Kremlj i dalje smatra kako može da sačeka da se umorimo", istakao je Ostin.

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

 

09.57 Stoltenberg: Sukob u Ukrajini rat iscrpljivanja, Kijevu dati "oružje za pobedu"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je ponovo naglasio da NATO treba da obezbedi da Ukrajina dobije oružje "za pobedu u ovom ratu," a prema njegovim rečima, predsednik Rusije Vladimir Putin se ne priprema za mir, već "za još više rata."

"Nemamo signale da se predsednik Putin priprema za mir. Vidimo upravo suprotno, da se priprema za još više rata, za nove ofanzive i nove napade," izjavio je Stoltenberg.

Govoreći o potrebi Ukrajine za oružjem, Stoltenberg je dodao da je sukob u Ukrajini "rat iscrpljivanja", odnosno bitka logistika.

U Briselu danas počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO na kojem će biti reči o odvraćanju i odbrani Alijanse i jačanju podrške Ukrajini. Kako je najavljeno iz Alijanse, sastankom će predsedavati generalni sekretar Jens Stoltenberg. U okviru samita za danas je planiran i sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

08.20 Vazdušne sirene u nekoliko ukrajinskih gradova

U nekoliko ukrajinskih gradova oglasile su se vazdušne sirene za opasnost, uključujući Mikolajiv, Herson i Odesu. Nešto ranije, šef Berislavskog okruga u Hersonskoj oblasti rekao je da je rusko granatiranje između ostalog oštetilo i zgradu bolnice u tom okrugu, ali da nije bilo ljudskih žrtava.

08.05 Velika Britanija: Vagner grupa nastavlja sa malim uspesima kod Bahmuta

Prema redovnom izveštaju britanskog ministarstva odbrane, ruska Vagner grupa, privatna plaćenička paravojska, nastavlja da niže male uspehe oko Bahmuta, gde se trenutno vode velike borbe. Međutim, dodaje se i da je ukrajinska vojska dobro organizovana pa Rusi nemaju nekih većih proboja na toj teritoriji.  

"Generalno, trenutna situacija govori u prilog tome da je Rusija izdala vojsci naređenje da napreduje u većini sektora, ali da još nemaju dovoljnu borbenu moć ni na jednoj borbenoj osi kako bi mogli da naprave neke veće prodore", stoji u saopštenju britanskog ministarstva.

07.55 Rusko ministarstvo spoljnih poslova odbacuje optužbe predsednika Moldavije

Iz ruskog ministarstva spoljnih poslova stiglo je saopštenje u kom odbacuju optužbe moldavskog predsednika da su pokušali da destabilizuju vlast u toj zemlji koja je bila deo SSSR. Ovakve tvrdnje u Moskvi su nazvali "potpuno neosnovnanim".

07.35 Ukrajinska vojska počela treninge na Leopard 2 tenkovima

Nemačka je počela da obučava ukrajinske vojnike za korišćenje Leoparda u bazi blizu grada Munstera. Pored toga, na obučavanju ukrajinskih trupa u Poljskoj rade i instruktori iz Poljske, Kanade, i Norveške. 

07.20 Žestoke borbe u Bahmutu

U Bahmutu na istoku ukrajine vode se velike borbe, rekli su lokalni zvaničnici, dodajući da se ukrajinska vojska sprema za nove napade Rusije na toj teritoriji. "Grad, predgrađa, cela periferija... zapravo, ceo Bahmut je pod ludim, haotičnim bombardovanjem"; rekao je Vladimir Nazarenko, zamenik komendanta ukrajinskog bataljona "Sloboda". Takođe, ukrajinska vojska je rekla da je granatirano 16 naselja oko Bahmuta.

Associated Press

07.15 U Briselu danas počinje dvodnevni samit ministara odbrane NATO-a

U Briselu danas počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO-a na kojem će biti reči o odvraćanju i odbrani Alijanse i jačanju podrške Ukrajini. Kako je najavljeno iz Alijanse, sastankom će predsedavati generalni sekretar Jens Stoltenberg. U okviru samita planiran je i sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine. Stoltenberg je na jučerašnjom konferenciji za novinare rekao da će na predstojećem dvodnevnom sastanku ministri odbrane zemalja članica razgovarati o slanju aviona Ukrajini.

Tanjug AP/Olivier Matthys

 

06.40 Ruski ombudsman traži od ukrajinskog kolege pomoć za prevoz dece u Rusiju

Ruska ombudsmanka za ljudska prava Tatjana Moskalkova zatražila je od ukrajinskog kolege Dmitrija Lubinca da pomogne u transportu dvoje dece u Rusiju kako bi tamo živeli kod rođaka nakon što su njihovi roditelji uhapšeni u Odesi pod optužbom za proruske aktivnosti, javio je TASS.

Moskalkova je na svom Telegram kanalu napisala da su ukrajinske bezbednosne službe u Odesi optužile par ruskih državljana za proruske akcije, a zatim ih uhapsile, dovodeći u opasnost dvoje male dece, jer nemaju bliskih rođaka u Ukrajini.

06.27 Smenjeni ruski policijski general-major izvršio samoubistvo

General-major ruskog ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Makarov, koji je smenjen prošlog meseca sa pozicije zamenika komandanta anti-ekstremističkog odeljenja, pronađen je mrtav nakon što je izvršio samoubistvo, preneo je danas TASS.

Ruske vlasti koriste izraz "ekstremistički" da opišu veliki broj opozicionih grupa, kao što je kritičar Kremlja Aleksej Navaljni i njegova Antikorupcijska fondacija, ili medije koji su zabranjeni jer su organzovali antivladine proteste ili su plasirali informacije koje su štetne za državu, navodi Rojters. Makarov (72) je pronađen mrtav u selu Glikovo kod Moskve.

06.10 Zelenski predstavio novog šefa Službe bezbednosti i ministra unutrašnjih poslova

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je predstavio nove šefove Službe bezbednosti i ministra unutrašnjih poslova - Vasila Maljuka i Igora Klimenka.

"Siguran sam da su obojica na svojim mestima, gde su zaista korisni za državu. Zahvalio sam im se što su u ratu od prvih minuta zajedno sa kolegama. Oni već imaju značajne rezultate u zaštiti države, a sigurno će imati još veće uspehe na novim pozicijama", rekao je Zelenski.

05.55 Kijev demantuje ruske tvrdnje o osvajanju sela Krasna Gora

Ukrajinski zvaničnik Serhij Čerevatji, portparol Istočne grupe ukrajinske vojske, odbacio je juče tvrdnje ruske strane da je selo Krasna Gora u blizini Bahmuta palo u ruke Rusa. "Tamo se vode bitke. Držimo stvari pod kontrolom. Bahmut je i dalje glavna meta ruskih napada", rekao je Čerevatji, preneo je "Gardijan".

05.30 Ukrajinski generalštab: Granatirano 59 naselja 

Ukrajinski generalštab je saopštio da je Rusija lansirala dve rakete i da je izvela 16 udara iz vazduha, od čega je 15 iz raketnih sistema, do 18 po lokalnom vremenu. Granatirano je 59 naselja u oblastima Sumi, Harkov, Lugansk, Donjeck, Zaporožje, Dnjepro i Herson, kao i gradovi Bahmut Adivka, Marinka, Huljapolje i Herson. U izveštaju se naglašava da i dalje postoji pretnja od ruskih raketnih napada u celoj Ukrajini, preneo je "Kijev independent".

Komentari (0)

Evropa