Evropa

"Eksplozija" delta soja u Grčkoj: Broj obolelih se za nedelju dana utrostručio, donete hitne mere

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2021

-

18:32

"Eksplozija" delta soja u Grčkoj: Broj obolelih se za nedelju dana utrostručio, donete hitne mere
"Eksplozija" delta soja u Grčkoj: Broj obolelih se za nedelju dana utrostručio, donete hitne mere - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa


Nacionalna organizacija za javno zdravlje Grčke saopštila je današnje korona brojke u kojima se vidi nagli porast obolelih. Odmah nakon saopštenja korona preseka, organizovana je konferencija za medije šefa  Civilne zaštite Nikosa Hardaljasa, na kojoj su izrečene nove mere u ovoj zemlji.

Naime, u poslednja 24 sata u Grčkoj je zabeleženo 1.797 pozitivnih slučajeva dok je osmoro preminulo. Na respiratorima se nalazi 168 osoba. Čak osam novih slučajeva je identifikovano nasumičnim testiranjem na graničnim prelazima.

Skok broja zaraženih izaziva veliku zabrinutost u Grčkoj koja je u subotu imala 1.001 pozitivan slučaj, a u nedelju 619. U ponedeljak je zabeležen blaži skok i 801 zaraženi, a danas čak 1.797.

Hitne mere se odnose na noćni život

Kako je malopre saopštio Nikos Hardaljas, od četvrtka 8. jula kafići, restorani, barovi i klubovi moći će da rade samo ako imaju obezbeđena mesta za sedenje, a kazne za vlasnike koji se ne pridržavaju mera biće strože.

"Delta mutacija je počela da preovladava i nevakcinisani su u opasnosti. Od prošlog ponedeljka zabeležili smo veliki skok u broju slučajeva koji su se utrostručili", rekao je.

screenshot/youtube/Ελληνική Κυβέρνηση

 

Novi slučajevi su uglavnom među mladima koji su posećivali noćne klubove i barove. Štaviše, prosečna starost zaraženih je 27 godina.

Tako će od četvrtka svi restorani, barovi i noćni klubovi moći da rade samo ako imaju obezbeđena mesta za sedenje i poštuju pravila o kapacitetu. Oni koji ne budu poštovali pravila suočiće se sa strožim kaznama:

  • u prvom prekršaju biće izrečena novčana kazna od 5.000 evra i sedam dana obustave rada.
  • u drugom prekršaju 15 dana obustave rada.
  • u trećem prekršaju će se oduzimati licenca za rad.

U novu zajedničku odluku ministarstava koja će biti izdata narednih dana, biće uključena mogućnost naknadnog izricanja sankcija na osnovu materijala na kojima se vidi kršenje pravila (društveni mediji, video snimci i žalbe gostiju).

 

Komentari (0)

Evropa