Evropa

Upozoravajući podaci istraživanja: EU godišnje baci 37 miliona komada plastične odeće u Keniju

Komentari

Autor: Euronews/ Rosie Frost

18/02/2023

-

18:24

Upozoravajući podaci istraživanja: EU godišnje baci 37 miliona komada plastične odeće u Keniju
Upozoravajući podaci istraživanja: EU godišnje baci 37 miliona komada plastične odeće u Keniju - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje EU bace 37 miliona komada "otpadne plastične odeće" u Keniji svake godine, pokazalo je novo istraživanje. Taj plastični otpad je previše prljav i oštećen da bi mogao ponovo da se koristi, a ujedno stvara i ozbiljne zdravstvene i ekološke probleme za zemlje u kojima završi.

Klin up Kenija i istraživačka NVO Vildlight - Fondacija za promene (CMF) anketirali su ljude na terenu u Keniji kako bi utvrdili ša se dešava sa ovim otpadom. Oni su otkrili da se na nekim mestima otpadna odeća nagomila čak u veličini četvorospratnih zgrada i da se takav otpad jako često presipa u reke i nastaljva dalje svoj put.

Osnivač i pokrovitelj kompanije Klin up Kenija Beterman Simidi Musasija, koji se inače zalaže za održive javne sanacije, kaže da je reč o skrivenom otpadu.

"Zemlje poput Kenije su ventil brze mode. Trgovci kupuju odeću u paketu, na slepo, i naravno da bace određeni procenat za koji se ispostavi da je beskoristan. Zapravo, naša zavisnost od brze mode opterećuje siromašne zemlje poput Kenije, pa taj otpad koji se na kraju ne iskoristi, zavši tako što zagađuje zemljište, vodu i vazduh", kaže on.

Još jedan od problema, na šta ukazuje istraživanje, je što mnogi komadi odeće iz Evrope prolaze kroz mrežu zemalja unutar i van kontinenta, i zbog toga je gotovo nemoguće da se prati njihovo kretanje.

Koje zemlje izvoze najviše otpadne odeće?

Podaci ovog istraživanja kažu da je Ujedinjeno Kraljevstvo u periodu između 2019. i 2020. godine izvezlo više od pet miliona tona korišćenog tekstila. Pre slanja u inostranstvo, ovim artiklima se trguje između evropskih zemalja kako bi se sortirali i ocenjivali. 

Nemačka, na primer, izvezla je 179.000 tona tekstila u Holandiju - neubičajno veliki obim za zemlju sa visokim prihodom, piše Euronews. Ovo je evkivalentno 53 procenta ukupnog holandskog izvoza korišćene odeče i sugeriše da bi ta zemlja mogla da bude jedno od "stajališta" u trgovini odeće. 

Tekstil iz EU poslat je na destinacije poput Gane, Indije, Nigerije, Pakistana i Kenije - i na ove zemlje su istraživači usmerili svoju pažnju. Otkrili su da su 2021. godine Nemačka, Poljska, Velika Britanija, Mađarska, Italja, Belgija, Litvanija, Estonija, Francuska i Irska činile 95 odsto ukupnog izvoza odeće koja je stizala u Keniju a njena ukupna vrednost iznosila je 25 milona evra.

Nemačka je na vrhu liste evropskih zemalja izvozeći više od 50 miliona odevnih predmeta. Euronews piše da je preko 25 miliona od toga otpad, a skoro 17 miliona je na bazi plastike. Odmah iza Nemačke, tu su Poljska i Velika Britanija koje su izvezle više od 12 miliona proizvoda na bazi plastike i to tokom 2021. godine.

Šta bi trebalo da se učini da se zaustavi tok otpadne odeće?

Ovog leta EU treba da predloži niz mera koje bi mogle da zahtevaju od bredndova da plaćaju svoj otpad i proizvode garderobu od održivog materijala. Menažer CMF Džordž Harding Rols kaže za Euronews da je u pitanju veliki problem koji treba što pre rešavati.

"Ukoliko modna industrija suštinski ne promeni ovo, ono što smo videli u Keniji i širom sveta biće samo početak", kaže on.

Više od dve trećine odeće je napravljeno od plastike poput najlona i poliestera koji je nemoguće reciklirati.

"Rešenje nije da se ugasi proizvodnjae, već da se ona poboljša i reformiše. Ne možemo da recikliramo naš izlaz iz ovog problema", navodi.

Umesto toga, objašnajva, industriji su potrebne grancie i pravila koja mora da poštuje. Poput onih koje predlaže EU. To znači da bi trebalo da se uključe seobuhvatni ciljevi za reciklažu i da se proizvodi kvalitetnija i održiva tkanina.

Komentari (0)

Evropa