Evropa

Zelenski se obratio na Berlinalu: Svet umetnosti ne sme biti ravnodušan jer usled tišine zlo postaje glasnije

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2023

-

21:53

Zelenski se obratio na Berlinalu: Svet umetnosti ne sme biti ravnodušan jer usled tišine zlo postaje glasnije
Zelenski se obratio na Berlinalu: Svet umetnosti ne sme biti ravnodušan jer usled tišine zlo postaje glasnije - Copyright Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tokom večerašnjeg video obraćanja na otvaranju 73. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu zatražio je od umetnika i filmskih stvaralaca da nedvosmisleno izraze podršku njegovoj zemlji, javila je agencija AP.

Osvrćući se na Berlinski zid koji je delio nemačku prestonicu od 1961. do 1989. na kapitalistički zapad i komunistički istok, Zelenski je rekao da sada Rusija, koja je napala Ukrajinu pre skoro godinu dana, gradi novi — figurativni — zid u njegovoj zemlji.

"Ovo je zid između slobode i ropstva", rekao je Zelenski i dodao da svet umetnosti ne može da ostane ravnodušan jer usred tišine "glas zla postaje samo glasniji i ubedljiviji".

Zelenski, bivši komičar i glumac, zauzima istaknuto mesto u filmu Šona Pena o ratu u Ukrajini "Supersila", koji će imati svetsku premijeru na Berlinalu.

Pre ceremonije otvaranja, američka glumica En Hatavej pohvalila je ukrajinskog predsednika kao "heroja našeg vremena" i zahvalila festivalu što ga je pozvao putem video linka, prenela je nemačka novinska agencija DPA.

Nemačka ministarka kulture Klaudija Rot je takođe istakla značaj kulture u vreme rata i krize. "Ko pravi filmove i ko prikazuje filmove u mračnim vremenima, opire se ropstvu", poručila je ministarka.

Na ovogodišnjem filmskom festivalu, koji će trajati do 26. februara, 18 filmova takmičiće se za Zlatnog i Srebrnog medveda. Pobednike će izabrati žiri na čijem čelu je američka glumica, scenaristkinja i rediteljka Kristen Stjuart.

Festival je otvoren premijerom filma "She Came to Me" Rebeke Miler, u kojem glume En Hatavej, Marisa Tomej i Piter Dinklejdž.

Komentari (0)

Evropa