Evropa

Italijanska policija zaplenila 170.000 evra od poslanice EP zbog zloupotrebe sredstava

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2023

-

18:25

Italijanska policija zaplenila 170.000 evra od poslanice EP zbog zloupotrebe sredstava
Italijanska policija zaplenila 170.000 evra od poslanice EP zbog zloupotrebe sredstava - Copyright AP/Domenico Stinellis

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska policija u gradu Breši saopštila je danas da je zaplenila više od 170.000 evra od krajnje desničarske poslanice u Evropskom parlamentu (EP) Stefanije Cambeli u okviru istrage o zloupotrebi sredstava EU namenjenih njenim parlamentarnim pomoćnicima.

Vlasti su prošlog četvrtka zaplenile bankovne račune i luksuzne automobile, u okviru istrage u ranoj fazi koju je vodila milanska kancelarija Evropskog javnog tužilaštva (EPPO).

Istraga je usmerena na četiri pomoćnika koji rade u Italiji za Cambeli, koja je prvi put poslanik u Evropskom parlamentu iz stranke krajnje desnice Severna liga u okviru šire grupe Identitet i demokratija u EP i član je odbora za zapošljavanje, preneo je Politiko.

Portparol EPPO rekao je da slučaj nije ni u kakvoj vezi sa ''Katargejtom'', odvojenim korupcijskim skandalom koji je potresao EP. Prema italijanskom zakonu, nije bilo potrebno ukidati Cambeli poslanički imunitet da bi bila izvršena zaplena, rekao je portparol. 

Nisu podignute formalne optužbe, a četiri člana osoblja nisu obavljala aktivnosti u vezi sa funkcijama za koje su angažovani, ili su ih samo delimično obavljali, lažno dokumentujući svoje aktivnosti EP, navodi se u saopštenju EPPO.

Ističe se da je Cambeli bila povezana sa najmanje jednom od četiri osobe koje je angažovala i da je imala  direktnu korist od prevare.

Cambeli je napisala na Fejsbuku da ni ona, niti njeni saradnici nisu učinili ništa protivzakonito, navodeći da je njihov rad uvek bio obeležen najvećom lojalnošću i transparentnošću prema institucijama i kolektivu.

Cambeli je veći deo karijere provela kao lokalna političarka u lombardijskom gradu Salo, gde je bila zamenica gradonačelnika, a nedavno je neuspešno pokušala da bude član regionalnog saveta u Lombardiji.

Bivša potpredsednica Evropskog parlamenta, Eva Kaili, koja se trenutno suočava sa preliminarnim optužbama za uzimanje gotovine iz Katara u zamenu za uticaj, nedavno je uložila žalbu na zahtev EPPO da joj ukine imunitet zbog navodnih nepravilnosti u platama pomoćnika.

 

 

Komentari (0)

Evropa