Evropa

Čelnici Gasprombanke u Cirihu na sudu zbog kršenja sankcija: Dozvolili Putinovom čoveku da položi novac u banku

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2023

-

18:24

Čelnici Gasprombanke u Cirihu na sudu zbog kršenja sankcija: Dozvolili Putinovom čoveku da položi novac u banku
Čelnici Gasprombanke u Cirihu na sudu zbog kršenja sankcija: Dozvolili Putinovom čoveku da položi novac u banku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Četiri rukovodioca Gasprombanke su na suđenju u Cirihu zbog optužbe da su pomogli Sergeju Rolduginu, čoveku poznatom kao "Putinov novčanik", da položi desetine milione švajcarskih franaka u tu banku.

Četvorica muškarca, koji su radili u Gasprombanci, pojaviće se 8. marta pred okružnim sudom u Cirihu zbog optužbe za nedostatak ažurnosti u finansijskim transakcijama, odnosno da nisu obavili standardnu proceduru utvrđivanja identiteta stvarnog vlasnika sredstava, preneo je Gardijan.

Švajcarski mediji navode da je sporni iznos oko 50 miliona švajcarskih franaka, a viši rukovodioci u banci, koja trenutno zatvara svoje poslovanje u Švajcarskoj, ne mogu se identifikovati prema švajcarskim ograničenjima izveštavanja.

U Gasprombanci su 2014. godine, prema optužnici, otvorena dva računa, a stvarni vlasnik je identifikovan kao Sergej Roldugin, blizak poverenik i prijatelj ruskog predsednika.

Rolduginovu ulogu kao Putinovog "novčanika" otkrili su 2016. godine panamski papiri, a podatke o istrazi objavio je Gardijan u saradnji sa drugim medijima, uključujući Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara u Vašingtonu i nemački list Zidojče Cajtung.

Portparol Gasprombanke rekao je da ne može da komentariše suđenje koje je u toku i pozvao se na pretpostavku nevinosti optuženih.

Bankari nisu proveravali da li je Roldugin, violončelista i dirigent, stvarni vlasnik imovine i odakle je došao novac, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je u vreme otvaranja računa objavljeno da je Sergej Roldugin bio blizak prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina i kum njegove ćerke.

Optuženi nisu pokušali da razjasne da li je Roldugin bio stvarni vlasnik imovine, navodi se u sudskom dokumentu.

U dokumentima banke navedena je samo Rolduginova profesionalna aktivnost kao muzičara, navodi se u sudskim dokumentima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa