Evropa

Engleskinja osuđena na 8,5 godina zatvora zbog lažnih optužbi za silovanje

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2023

-

23:54

Engleskinja osuđena na 8,5 godina zatvora zbog lažnih optužbi za silovanje
Engleskinja osuđena na 8,5 godina zatvora zbog lažnih optužbi za silovanje - Copyright Tanjug/Cumbria Police via AP

veličina teksta

Aa Aa

Engleskinja Ilianor Vilijams osuđena je na osam i po godina zatvora zbog toga što je lagala da je silovana i da je bila žrtva trgovine ljudima.

Ova dvadesetdvogodišnja devojka iz engeskog lučkog grada Baroa, nedaleko od Mančestera, objavila je fotografije na Fejsbuku lažno tvrdeći da je zlostavljana, piše Gardijan.

Osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od osam i po godina nakon što je sud proglasio krivom jer je lagala da su je silovali brojni muškarci i da je bila žrtva azijske kriminalne grupe koja se bavi trgovinom ljudima.

Tanjug/Peter Byrne/PA via AP

 

U svojoj završnoj reči, sudija Altam rekao je da su njene tvrdnje i optužbe "potpuna izmišljotina", ocenivši da optužena "ne pokazuje značajne znake kajanja".

Njene tvrdnje su postale viralne u maju 2020. godine kada je na Fejsbuku objavila svoje fotografije sa šokantnim modricama i delimično odsečenim prstom.

Ona je objavila da je bila fizički zlostavljana, prebijana i primorana da prisustvuje "seksualnim zabavama od strane zlih, ali pametnih" azijskih muškaraca, uglavnom bogatih poslovnih ljudi iz Pakistana.

Tokom suđenja je otkriveno da je devojka sama sebi nanela rane čekićem. Tokom dvodnevnog saslušanja rečeno je da su trojica muškaraca, koje je Vilijams lažno optužila, pokušali da sebi oduzmu život pošto su pretrpeli "pakao na zemlji", piše Bi-Bi-Si.

Lažne optužbe dovele su do "stanja pojačane napetosti" u Barouu, a policija je  napetosti opisala kao nešto što se u gradu nije videlo decenijama.

Prećeno je policajcima na društvenim mrežama, a protesti su organizovani ispred policijske stanice. Na protestima se pojavio i Tomi Robinson, osnivač Engleske odbrambene lige, ekstremno desničarske organizacije.

Pre nego što je sudija počeo da izriče kaznu, odbrana je pročitala pismo optužene u kojem je rekla da zna da je „pogrešila“ i da joj je „žao“, ali da ne prihvata krivicu. Vilijamsova u pismu tvrdi da je „razorena nevoljama izazvanim“ njenom objavom na Fejsbuku.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa