Evropa

U Briselu počinje dvodnevni EU samit, najavljeno i uključenje Zelenskog

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2023

-

08:07

U Briselu počinje dvodnevni EU samit, najavljeno i uključenje Zelenskog
U Briselu počinje dvodnevni EU samit, najavljeno i uključenje Zelenskog - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu danas počinje dvodnevni Samit EU, i to radnim ručkom sa generalnim sekretarom UN, Antoniom Guterešom, na kojem će se razgovarati o ključnim geopolitičkim pitanjima i globalnim izazovima, a zatim će se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pridruži liderima putem video konferencije. 

Predsednika Saveta EU Šarl Mišel kaže da će EU ponovo potvrditi "nepokolebljivu posvećenost pomoći Ukrajini", što uključuje i nastavak rada za korišćenje zamrznute ruske imovine.

"Ono što je najvažnije, od našeg poslednjeg sastanka u februaru, radimo na hitnom povećanju proizvodnje i isporuke municije u Ukrajinu. Naš cilj je da Ukrajini obezbedimo milion komada municije u narednih 12 meseci i da obezbedimo adekvatno finansiranje. U tom cilju, moraćemo da preduzmemo mere za jačanje proizvodnih kapaciteta evropske odbrambene industrije", naveo je Mišel.

Ministri spoljnih poslova i odbrane EU su 20. marta u Briselu odobrili plan za isporuku Ukrajini "milion komada artiljerijske municije u sklopu zajedničkih napora u narednih dvanaest meseci".

Dve milijarde evra evropskog novca sufinansiraće projekat, a 27 lidera EU treba da odobre ovaj plan na najvišem nivou. Mišel navodi da će, posle Ukrajine, druga tema danas biti dugoročna konkurentnost EU kao ispitivanje načina za jačanje inovativnih kapaciteta EU i jačanje unije tržišta kapitala kako bi se podstakle tehnološke investicije. 

Što se tiče energetike, EU prioritet je da se garantuje sigurnost snabdevanja po pristupačnim cenama. "Razgovaraćemo o načinima za postizanje ovog cilja", najavljuje Mišel.

Migracije će takođe biti tema samita. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i švedsko predsedništvo će dati kratak izveštaj o migracijama.

Za petak, 24. mart, zakazan je "Evrosamit". 

Suočeni sa potencijalno nestabilnom finansijskoj situaciju u svetu, EU liderima će se pridružiti Paskal Donoho, predsednik Evrogrupe i predsednica MMF Kristin Lagard da bi razgovarali o koordinaciji fiskalnih politika, ekonomskom upravljanju i finansijsku arhitekturu ekonomske i monetarne unije.

Komentari (0)

Evropa